Algoritam za uspjeh neurolingvističko programiranje

„Algoritam za uspjeh neurolingvističko programiranje“, Dragana Mladenović, Zagreb, Miroras centar za osobni rast i razvoj, 2017.

Za NLP sam prvi put čula 2008/09. godine. Čula, malo se zainteresovala i zaboravila. Do septembra 2015. godine ništa se nije dešavalo. Onda u septembru shvatim da vrlo lako mogu da na poslu ostanem bez 50% fonda od punog radnog vremena i da je krajnje vreme da se uozbiljim i preuzmem stvar u svoje ruke. Nemam pojma kako mi je baš NLP pao na pamet, ali je pao. Ekspresno sam počela da se interesujem, da tražim informacije, kako se odvija trening, gde se odvija, koliko traje… Niko u mojoj okolini nije se ovim bavio i nije mogao da mi prenese svoje utiske tako da sam bila prepuštena sama sebi. Kako da u priličnom broju trenera odaberem baš onog pravog? Ko je od njih najbolji? Šta znači najbolji? I ako je najbolji da li će baš meni da odgovara? Odgovore na ova pitanja nisam imala. I onda zaključim da ako učenik hoće da uči, svaki učitelj je dobar, od mene zavisi koliko ću naučiti, pa nije ni važno da li idem kod Marka, Janka ili nekog trećeg. Treba da u izboru budem praktična i da odaberem onu varijantu koja je meni najlakša. Kako najlakša? Najlakša ,naravno, za putovanje. Većina treninga se odvijala subotom i nedeljom od 9 do 17h. Nisam imala nameru da ostajem u Beogradu nego da putujem oba dana i bilo mi je od najvećeg značaja da mesto održavanja treninga bude što bliže glavnoj autobuskoj stanici u Beogradu. Idealno bi bilo da mogu pešice da dođem od stanice do mesta treninga. E, kada znate šta tražite, sigurno ćete to i naći. Agencija u kojoj se odvija trening je na Slaviji, drži je Tanja, a treneri su Mladenovići iz Zagreba – Dragana i Dragan. Nemam pojma ni ko je Tanja, ni Dragana, ni Dragan, ali osnovni kriterijum je ispunjen i ja krećem.

Krenula sam, išla jedan korak napred dva unazad. Krenem u Beograd, a jedva čekam kada ću da se vratim. Ono što su pričali je bilo onako, nije loše, mada su tehnike bile čudne i po mom mišljenju “jako glupe”. Grupa mala, nas oko 15, svi se oduševljavaju, jedino ja ništa ne shvatam. Istina je da sam s vremena na vreme primećivala da tu nešto ima, da se neke stvari menjaju, ali sve do poslednjeg modula nisam to sebi priznavala. Tada je eksplodiralo, prasnulo, tada sam se uverila da NLP deluje i na mene. Tada sam odlučila da idem dalje, ovo nije kraj.

Ko je sve vreme bio uz mene, trpeo me, podnosio (ni sama ne znam kako)? Pa naravno, Mladenovići. Ponovila je Dragana više puta da ona kao trener i kouč veruje u svoje klijente i kada oni ne veruju u sebe. I ne samo da je ponovila, nego je to stvarno i radila. Sve to što ja nisam verovala, što mi je bilo glupo i dosadno, što sam pokušavala da izbegnem da radim tehnike (mada svaki put neuspešno, jer njih dvoje imaju oči i na leđima, ništa ne može da im promakne), sve je to bilo u redu. Ona je bila sigurna da će NLP i na mene delovati. I delovao je.

Dragana je jedan od prvih NLP trenera na prostorima bivše Jugoslavije. Treninge je pohađala u inostranstvu , a trenerski trening je završila u SAD. Ona je 2009. godine bila koautor knjige “Uvod u NLP- osobni rast i razvoj” koje već odavno nema u prodaji. Koliko je treninga do sada održala to verovatno samo ona zna. Živi i radi u Zagrebu, a tokom nekoliko godina održavala je i NLP treninge u Beogradu. I ja sam imala sreće da budem u jednoj od njenih beogradskih grupa i da i praktičarski i master trening završim kod nje.

Ova Draganina knjiga “Algoritam za uspjeh” obuhvata najveći deo sadržaja koji se obrađuju na praktičarskom treningu. Ako je pročitete, saznaćete šta je NLP, koja su njegova 4 stuba, šta su pretpostavke NLP, šta je nesvesni um, šta su reprezentacijski sistemi, šta je sidrenje, hijererhija ideja, metamodel, Miltonovi jezički obrasci, submodaliteti, strategije, vrednosti i uverenja i modelovanje. Naučićete kako da postavite ciljeve, kako da promenite uverenja koja Vas ograničavaju i sputavaju, da rešite dileme, oslobodite se fobija, prevaziđete zastoje. Sve je to lepo i detaljno objašnjeno. Ali, ova knjiga ima i još nešto, nešto što ja, a verovatno i ostali polaznici Draganinih treninga prepoznajemo, ima dušu, ima atmosferu, ima ono nešto što prati Draganine treninge. Kada je čitam, kao da sam opet na treningu, kao da opet sve to gledam, slušam, doživljavam, kao da ponovo prolazim kroz to iskustvo. Mislim da će i oni čitaoci knjige koji nisu pohađali Draganine treninge moći da dožive delić tog iskustva čitajući je.

Ono što sam ranije rekla da “kada učenik hoće da uči svaki učitelj je dobar” je u osnovi tačno, ali nije baš potpuno tačno. Da nisam “naletela” na Draganu mislim da bi se moje  NLP putovanje vrlo brzo završilo. Naravno, to nisam odmah shvatila, već znatno kasnije. Zato ako već ne možete da odete u Zagreb na trening, možete da pročitate knjigu i tako steknete bar delić iskustva koje sam ja imala i koje me je promenilo i dalje me menja na bolje.

Hvala Dragana, hvala i na teninzima, a i na knjizi!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x