Tehnike disciplinovanja

Rešili ste da preuzmete stvar u svoje ruke. Mora da se zna ko je ko u kući, ko je dete, a ko roditelj! Počinjete sa disciplinovanjem. Čestitam vam od srca. Napravili ste veliki korak. Sada kada ste krenuli više nema povratka. Samo vas muče pitanja – „Kako da disciplinujem dete? Šta tačno treba da radim?“ Vrlo brzo ćete dobiti odgovor. Treba da dosledno primenjujete tehnike disciplinovanja. Neko od roditelja ima jednu omiljenu, neko ima širi repertoar tehnika. Izbor tehnike zavisi od deteta i njegove reakcije na vaše postupke, ali i od situacije. Kada ovo ovako napišem izgleda dosta komplikovano, ali videćete da nije. Dosta ovoga ste već primenjivali samo niste znali kako se zove.

Šta su tehnike disciplinovanja?

To su određeni postupci kojima podstičete dete da se ponaša na željeni način i sankcioniošete neželjeno ponašanje. Neke su vrlo jednostavne, ne traže da se posebno pripremate za njihovu primenu, a i detetu je lako da ih razume, dok neke traže da pre primene dobro razmislite, predvidite moguće reakcije deteta i unapred isplanirate korake.

Kako izabrati pravu tehniku?

Osnovni kriterijumi za izbor tehnike su uzrast deteta i vrsta problema, tj. oblik neželjenog ponašanja.

Uzrast. Deca rastu i sazrevaju, njihov kognitivni i emocionalni kapaciteti se šire; kao što se ne obraćate na isti način detetu od 2 i 12 godina, tako ne možete ni da koristite iste tehnike disciplinovanja  za dete od 2 i 12 godina (u stvari, možete ali to nije dobro, pre svega za dete, a zatim i za vas i to vam nikako ne preporučujem).

Vrsta problema.  Neka neželjena ponašanja dece su neprijatna ali nisu opasna (ni po njih ni po druge osobe), dok su neka druga vrlo rizična. Objašnjavanje zašto je neko ponašanje neprihvatljivo najčešće nema efekta i zato treba da primenite neku od tehnika disciplinovanja – za lakše problem – “lakšu” tehniku, a za teže problem – “težu” tehniku. Tehnike, zapravo, nisu ni lake ni teške, one su samo primerene određenoj vrsti problema.

Pored ova dva osnovna činioca, u igru može da se umeša i treći – ličnost deteta. Neko dete će bolje reagovati na jednu, a neko na drugu tehniku. Ako znate koja tehnika kod vašeg deteta dovodi do najboljeg rezultata, onda nju najšešće koristite. 

Važno

Još je važno da kažem da tehnike treba da primenite odmah po javljanju neželjenog ponašanja,  a ne posle nekoliko dana, nedelja, meseci… Ako propustite pravi trenutak dete neće shvatiti smisao, neće uočiti vezu između ponašanja i posledice. A ako dete ne shvati suštinu – da svaki njegov postupak dovodi do određene posledice – onda ni vaš trud nema smisla.

Disciplinovanje je dugogodišnji posao i traje od rođenja dece, pa sve dok ona ne odu iz vaše kuće. Nekada će biti zamorno, neprijatno, stresno. Nekada ćete biti umorni, preokupirani sopstvenim problemima, razočarani, tužni, siti svega… E, pa i tada, kako god da se osećate i šta god da mislite o  životu, deci, vaspitanju, svetu, sebi… treba da disciplinujte svoju decu. Disciplinovanje ne može da čeka da vi budete lepo raspoloženi, puni volje i elana i da imate dovoljno slobodnog vremena. Potreba za disciplinovanjem je jedna od osnovnih potreba koju vaše dete ima i vi treba da mu je zadovoljite – kao što mu obezbeđujete hranu, vodu, odeću, obuću, igru, druženje… tako treba da mu pružite i discipline.

U trenucima kada vam bude svega preko glave, pomislite na dobrobit koje disciplinovanje donosi vašem detetu i to će vam dati snagu da nastavite dalje. A, onda kada prođe neko vreme, kada vaše dete poraste i kada budete videli efekte svog truda, znaćete da je sve imalo smisla i da je vredelo.

U sledećim tekstovima objasniću vam nekoliko tehnika, jednu po jednu. Videćete kada i kako treba da ih primenite. Vama ostaje da vežbate, probajte svaku od njih da vidite koje odgovaraju detetu, koje odgovaraju vama, koje vas najbrže dovode do cilja – lepo vaspitanog deteta. Probajte, vežbajte – ništa ne gubite. Zapamtite, svako dete je moguće disciplinovati, samo ako se roditelji malo potrude. 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x