Skretanje pažnje

Pretpostavljam da je svako od nas bar jednom u životu bio u situaciji da posmatra dete koje ne želi nešto da uradi i roditelja koji nema kontrolu nad njim, pa ga ili ubeđuje, moli i preklinje ili viče i ljuti se ili se pravi da je hladan, a u sebi kipi od besa – samo što mu para ne izlazi na nos i uši. Mislim da se svi slažemo da je ovakva situacija vrlo neprijatna za roditelja, a nekada i za posmatrače.

Ako se ovako nešto dešava u vaša četiri zida, mnogo lakše podnosite jer nema svedoka vaše roditeljske nemoći. Nervirate se što gubite vreme i energiju, što vam vaše rođeno dete skače po živcima i ne poštuje vas, ali bar sve ostaje u porodici, nema javnog blamiranja. Istina je da ovakvi dečji postupci nisu retki ni u različitim okruženjima van kuće – kod rodbine i prijatelja, u parku, u prodavnici, na ulici, u vrtiću…

Šta možete da uradite?

Možete da primenite jednu tehniku disciplinovanja koja se naziva „skretanje pažnje“. Ova tehnika se primenjuje kada je dete neposlušno ali ga pri tom ta neposlušnost ne ugrožava – ne ispoljava nikakve rizične vidove ponašanja, neće da uradi nešto što mu kažete, neće da vas posluša, plače, ljuti se, neće da izađe iz kuće, neće da uđe u kuću, neće da pođe kući iz parka/posete, neće da ide na spavanje, neće da jede… Preporučuje se za mlađu decu, od 2 do najviše 8 godina. Kod starije dece ne deluje, jer vas vrlo brzo „provale“, jasno im je šta radite i ne padaju na vaš „štos“.

Koraci:

1. dete radi nešto što ne treba ili odbija da uradi ono što treba;

2. preusmerite pažnju deteta na nešto što voli ili što je neutralno;

3. dete nastavlja da se ponaša na poželjan način.

Primer 1 – Otišli ste kod prijatelja u posetu, vaše dete se igra sa njihovom decom i sve je u redu do trenutka kada mu kažete da treba da idete kući. Tada počinje da plače i moli vas da još ostane ili je ljuto i svađa se sa vama ili se pravi da vas ne čuje. Vi tada priđete detetu i zabrinutim glasom kažete mu: „Zaboravili smo da nahranimo macu, sigurno je gladna, hajde brzo, maca nas čeka“. Uzmete dete za ruku i odlazite. Dok dete shvati šta se desilo, ako uopšte i shvati jer što su mlađi to pre zaborave da su imali nesporazum sa vama, vi ćete ostvariti ono što ste želeli. Kada završite šta ste hteli, možete da pohvalite dete: „Baš si bio dobar, na vreme smo stigli kući da nahranimo macu“. Ovo važi pod pretpostavkom da kod kuće imate macu i da je dete voli. Možete da pričate i o kuci, ptičici, lutki koja je ostala sama, kamionu koji jedva čeka da ga dete pošalje na put, kockama koje su nestrpljive da od njih napravi zgradu. Nije važno šta je u pitanju, samo da je detetu zanimljivo.

Zašto ova tehnika deluje?

Tri su osnovna razloga.

Prvo, ona se zasniva na jednoj kod dece vrlo izraženoj osobini – radoznalosti. Suština je da pažnju deteta usmerite na nešto za šta znate da mu je zanimljivo, na nešto što ga privlači, nešto što voli. Da li je to nešto slično prethodnoj aktivnosti kojom se dete bavilo ili ne, uopšte nije važno.

Drugo, dečja pažnja je skokovita, brzo se pomera sa jednog sadržaja na drugi, zato deci (posebno ako su mlađa) nije neobično da jednu za drugom obavljaju dve sasvim različite aktivnosti i da za obe budu podjednako zainteresovani. Pažnju deteta možete pridobiti samo ako je sadržaj koji mu nudite njemu zanimljiv.

Treće, najviše od svega deci je potrebna pažnja roditelja, bez nje ne mogu da žive, baš kao i bez vazduha, vode i hrane. Ova tehnika podrazumeva da detetu poklanjate pažnju (bar dok ne uradi ono što želite). Vašu pažnju dete doživljava kao nagradu. Za tu, za njega najvažniju nagradu, dete je spremno mnogo toga da uradi. Zato ako želite da što bolje učvrstite saradnju sa detetom, obavezno ga pohvalite, neka zna da ste zadovoljni i da je bilo dobro.

Sada više nema prepreka da sa svojim detetom odete bilo gde, nema razloga da strahujete šta ćete ako ne bude htelo da vas posluša. Prosto, skrenite mu pažnju na nešto što voli i kada se sve završi pohvalite ga. Sa srećom!

 

 

 

 

 

 

 

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x