Ignorisanje – tehnika disciplinovanja za decu svih uzrasta

Ignorisanje je jedna od veoma često primenjivanih tehnika discilinovanja. Sigurna sam da većini vas već pada na pamet kako ona izgleda. Koliko puta ste ignorisali nekoga na poslu, u susedstvu, na ulici? Koliko puta je vas neko ignorisao? Koliko puta ste nekom dali savet: „Ma samo ga ti ignoriši i prestaće to da radi.“ E, sada je došlo vreme da vi svesno i namerno ignorišete neke postupke svog deteta.

Ignorisanje je u stvaru neobraćanje pažnje, ne pridavanje značaja nekim detetovim postupcima. Obratite pažnju, rekla sam da ignorišete neke detetove postupke, a ne dete. Razlika između ignorisanja deteta (što vam nikada ne bih preporučila da radite) i ignorisanja nekog detetovog postupka je ogromna. Ignorisati dete, ne obraćati pažnju na njega, ne pridavati mu dovoljno značaja je pogubno za pravilan dečji razvoj i to je nešto što se nikada i ni pod kakvim uslovima ne radi. I ako bi vas neko stavio na neke ogromne i nezamislive muke, opet ne biste imali opravdanje da ignorišete svoje dete. Ali, ignorisati neki njegov neprimeren postupak je sasvim u redu, od toga dete neće imati štete, već će mu samo koristiti. Dete će lako uvideti koja ponašanja mu donose kakve posledice i moći će lako da predvidi šta sledi iz njegovih postupaka.

Ignorisanje je pogodno za decu svih uzrasta, od druge godine života na dalje. I tinejdžeri reaguju na ignorisanje, mada je kod mlađe dece efikasnije. 

Primenjuje se kada dete ispoljava neka neprimerena ponašanja koja vas iritiraju, a realno ne nose neku naročitu opasnost po dete, na primer – dete psuje, plače, ljuti se, zvoca, prenemaže se, neposlušno je, ali nije agresivno, zanoveta, dosađuje vam, po stoti puta pita isto…

Kako treba da primenite ignorisanje?

Primena ignorisanja izgleda ovako:

– odlučite koji detetov postupak/ponašanje ignorišete;

kada dete ispolji to ponašanje vi imate dve mogućnosti na raspolaganju:

A) prekid kontakta

1. ne kontaktirate sa detetom (ne razgovarate sa detetom, ne pominjete njegovo ponašanje, ne gledate dete, okrenete se na drugu stranu, udaljite se – odete u drugu prostoriju);

2. čim dete prestane sa neprihvatljivim ponašanjem – pohvalite ga, a ako dete ne prestaje da se neprihvatljivo ponaša – nastavite sa ignorisanjem ili pređite na varijantu B.

B) predlaganje poželjnog ponašanja

1) predložite detetu neko drugo, poželjno ponašanje kao zamenu;

2. ako dete prihvati vaš predlog odmah, istog trena ga pohvalite;

3. ako dete ne prihvati vaš predlog pređite na varijantu A;

4. čim dete prestane sa ponašanjem koje ignorišete odmah ga pohvalite.

Ova tehnika je brza, kratko traje tako da će vam najverovatnije biti potrebno nekoliko minuta da dete prestane sa neprihvatljivim ponašanjem.

Primer 1 – dete plače jer ne možete da ga vodite napolje

– Rekli ste detetu da ne možete da ga vodite napolje i ono je počelo da plače i da se ljuti;

– ništa ne govorite, ne gledate dete, radite ono što ste do tada radili, nastavite sa svojim uobičajenim aktivnostima;

– ako dete i dalje plače i ljuti se predložite mu da umesto odlaska napolje nešto nacrta, da vam pomogne da brže obavite posao (ako mu to uzrast dozvoljava), da gleda TV ili ređa kocke;

– ako vas posluša i počne da radi to što ste mu predložili, odmah ga pohvalite;

– ako nastavi da plače, vi nastavite da radite svoj posao;

– čim čujete da je prestalo da plače, pohvalite ga.

Primer 2 – Vaša kćerka tinejdžerka besni jer joj se pojavila bubuljica na čelu.

– devojčica je besna, grdi, ljuti se jer je videla bubuljicu;

– ništa ne govorite, ne gledate je, obavljate ono što ste već započeli;

– ako nastavi da besni predložite joj da je namaže kremom, losionom, bubuljica će za nekoliko dana nestati i da prestane da besni;

– ako prihvati predlog pohvalite je;

– ako ne prihvati predlog, nastavite sa ignorisanjem;

– čim prestane da besni pohvalite je.

Iz primera vidite da niste ignorisali dete, uvažili ste ga, jasne su vam njegove potrebe, ali je način na koji dete pokušava da ih ostvari neadekvatan. Ignorisanje određenog ponašanja daje detetu smernice o tome da nije na pravom putu i da tako ne može dobiti šta želi.

Zašto ova tehnika deluje? Vrlo jasno pokazuje detetu koje njegovo ponašanje je prihvatljivo, a koje nije. Dete vrlo brzo i jasno oseti posledice svog ponašanja. Ako je dosledno primenjujete dete će vrlo brzo uvideti da na taj konkretan način ne može da ostvari svoje želje (plač ne dovodi do odlaska napolje; ma koliko ljuta i besna bila bubuljica neće brže nestati) i prestaće to da radi. Važno je, još jednom reći, ne ignorišete dete već njegov postupak. Čim počne da se ponaša na prihvatljiv način – obratite pažnju na njega i pohvalite ga.

Još i ovo da napomenem, i u disciplinovanju je početak najteži. U prvim primenama ignorisanja možda će biti potrebno više vremena, ali kada dete oseti da ste „presekli“ i da sa vama nema šale sve će ići mnogo lakše i brže.

Sada, preuzmite stvar u svoje ruke i krenite u akciju. I pišite kako vam ide, šta ste sve postigli. Sa srećom!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x