Time out kao tehnika disciplinovanja

 

Time out je za mene godinama bio samo pojam iz košarke – prekid igre u trajanju od 1 minuta tokom utakmice. Nije mi ni padalo na pamet da taj termin može da označava i nešto sasvim drugo, a može. Jedna od tehnika disciplinovanja se baš tako zove – time out.

Time out se primenjuje kada je dete izrazito neposlušno, ima napade besa ili je agresivno kako prema sebi tako i prema drugima, kada ispoljava ponašanje koje je štetno, opasno po njega ili nekoga u blizini, kada uništava stvari. Najbolje rezultate daje kod dece od 2,3 do 10 godina.

Suština time out-a

Čim dete ispolji neželjeno ponašanje, roditelj ga odvede na posebno mesto na kome dete boravi određeno vreme, dok se ne smiri. To posebno mesto može da bude detetova soba (ako ostali za to vreme borave u drugoj prostoriji) ili deo prostorije u kojoj su i drugi članovi porodice ako baš ne postoje nikakvi uslovi da dete bude samo (npr. ugao dnevne sobe gde nema igračaka i drugih zanimljivih sadržaja). Bolje je ako dete može da boravi samo u posebnoj prostoriji. Za prostor u kome dete boravi dok je u time out-u je važno da bude dosadan (bez igračaka, računara, TV-a, telefona…) i bezbedan (bez lomljivih, oštrih, opasnih stvari). Dete u time out-u boravi dok se ne smiri i ne prestane sa neželjenim ponašanjem, a najduže onoliko minuta koliko ima godina (dete od 3 godine – 3 minuta, dete od 7 godina – 7 minuta).

Pre nego što počnete sa primenom, treba dobro da razmislite koje reakcije, koja ponašaja deteta, koje ispade ćete na ovaj način sankcionisati. Zatim, kada je dete uobičajenog raposloženja objasnićete mu šta je time out i da će kada sledeći put uradi to što ne treba, ići u time out. Dok primenjujete time out, važno je da budete odlučni, hladni i smireni. Govorite hladnim i odlučnim glasom, polako i razgovetno. Zapamtite, vi u potpunosti kontrolišete situaciju, ne dete.

Koraci

1. Dete je ispoljilo neželjeno ponašanje. Upozorite ga i kažete mu: „Ići ćeš u time out“. Ako se stanje odmah, u tom trenutku, istog trena, momentalno ne popravi uzmete dete za ruku i odvedete ga u time out. Ako je potrebno, možete da ga odnesete, odvučete, odgurate. Može da se desi i da dete samo ode u time out. Ako je dete uradilo nešto što je zaista opasno (na primer udarilo je druga), bez upozorenja ga odvodite u time out. Dok tamo odlazite kažete mu: „Ideš u time out zato što si udario Marka“. Ovo je sve što treba da kažete – ne vičete, govorite hladnim i odlučnim glasom.

2. Dok dete boravi u time out-u, ne razgovarate sa njim. Možda će dete da se buni, da viče, plače, moli vas, preklinje – vi ne reagujete. Ako tokom time out-a dete boravi u drugoj sobi i pokušava da otvori vrata, vi ćete mu to onemogućiti, držaćete vrata sa suprotne strane. Merite vreme i kada istekne predviđeni period otiđite po dete.

3. Ako dete odmah po isteku time out-a opet ispolji neželjeno ponašanje, vraćate ga ponovo u time out. Na početku primene se može desiti, posebno kod izrazito uporne i odlučne dece, da morate nekoliko puta uzastopno da primenite time out. Što se mora, mora se – primenite ga. Ne odustajte! Ako sada odustanete, sledeći put će, verujte mi, biti neuporedivo teže – reakcija deteta će biti još burnija, vi ćete biti neodlučniji i nejverovatnije da ćete odustati. Kada na početku istrajete, broj uzastopnih primena time out-a se smanjuje.

4. Ako dete po izlasku iz time out-a uradi nešto dobro odmah ga pohvalite.

Kako time-out izgleda na delu

Primer 1 – Dete ima 5 godina, besni po kući, baca igračke, lomi ih. Kažete mu: „Ići ćeš u time out“. Dete nastavlja. Uzmete ga za ruku i odvedete na mesto za time out, zatvorite vrata i vratite se u dnevnu sobu. Posle 5 minuta odete po dete. Ako se smirilo, pohvalite ga. Ako dete kada vas vidi, ponovo nastavi da besni, ponovo ga vodite u time out.

Primer 2 – Dete uzrasta 7 godina je u igri namerno udarilo druga. Uzmete ga za ruku i dok ga vodite na mesto za time out, kažete mu: „Ideš u time out zato što si udario Marka“. Zatvorite vrata i vratite se gde ste bili. Posle 7 minuta odete po dete. Ako po izlasku iz time out-a, dete da Marku igračku koju je tražio ili mu se izvini, pohvalite ga. Ako po izlasku iz time out-a, ponovo udari Marka – ponovite sve opet. Ako se po izlasku iz time outa-a, dete ponaša kao da je sve uobičajeno, lepo se igra sa Markom i vi se ponašajte isto – bez pohvala deteta i bez grdnji.

Kako vreme bude odmicalo, opadaće prvo broj uzastopnih time out-a, a zatim i broj situacija u kojima morate da ga primenite, a na kraju doći ćete dotle da više uopšte nema potrebe za time out-om.

Zašto ova tehnika deluje? Kao što daje mogućnost košarkašima da predahnu, promisle i promene nešto u igri, time out daje vama, a pre svega detetu mogućnost da se smirite, da ponovo razmislite i uradite nešto što je prihvatljivo. Iako može roditeljima da izgleda da je ova tehnika gruba i oštra prema detetu, ona  to nije. Važno je da roditelj bude apsolutno siguran da više neće da toleriše određeno ponašanje deteta, kao i da može on sam (mislim na roditelja) da izdrži ovu tehniku. Iako rekacija deteta posebno na samom početku primene ove tehnike, može da bude burna, deci se tokom time out-a u stvari ništa loše, strašno ni teško ne dešava.

Time out je vrlo efikasan jer dete vrlo jasno iskusi, doživi konkretnu posledicu svog konkretnog neprihvatljivog ponašanja. Kao suza mu je jasno koje ponašanje dovodi do koje posledice. Vrlo brzo dete shvati i to da je roditelj taj ko je zadužen za postavljanje pravila i granica, a njegovo je da to prihvati. Primenom time out-a i vi i dete imate mogućnost da povratite samokontrolu, a to nije malo.

A, sada predahnite, razmislite i krenite! Sa srećom!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x