Posle razvoda – viđenje

Koliko puta ste tokom ove sedmice videli svoje roditelje? Šta ste radili? O čemu ste razgovarali? Kako ste se osećali? Kako ste zajedno proveli vreme? Iako ste odrasli i imate svoju decu, vaši roditelji su i dalje vaši roditelji. I dalje vam je potreban njihov savet, podrška, prisustvo… I dalje su oni vaš oslonac.

Sada zamislite jedno dete čija je porodica do juče bila na okupu. Kako-tako, ali bili su zajedno i to dete je svakog dana bilo i sa mamom i sa tatom. Bilo, ali sada više nije. Živi sa jednim roditeljem, a drugog povremeno viđa. Šta mislite kako se oseća to dete? Šta da radi u onim trenucima kada mu je potreban savet, podrška, prisustvo onog roditelja koji više nije tu? Čini se da oslonac koji je ranije imalo više nije tako čvrst.

Roditelji ste zauvek

Iako je brak razveden, oboje ste i dalje roditelji svog deteta – dete je veza koja će vas zauvek spajati. Iako ne živi sa oba roditelja, detetu su oni potrebni – potrebno mu je da ih vidi, da razgovara sa njima, da provodi vreme sa njima. Da bi dete moglo da zadovolji ovu svoju potrebu, reguliše se viđenje deteta i roditelja sa kojim ne živi. Reguliše ga i odluku donosi sud, a predlog daje centar za socijalni rad. Postoje različiti modeli viđenja, a izbor u konkretnom slučaju zavisi pre svega od uzrasta deteta, od kvaliteta odnosa deteta i roditelja sa kojim ne živi, od dužine prekida kontakta između deteta i roditelja (ako je bilo prekida), od udaljenosti mesta stanovanja deteta i roditelja… Pri donošenju odluke prvenstveno se vodi briga o detetu i o tome da model viđenja odgovara pre svega detetu. Kada su deca mlađa, viđenje traje kraće (2-3 sata) a češće, a kada su starija, često uključuje boravak kod roditelja tokom vikenda i deo školskog raspusta.

Razlozi zbog kojih viđenje ne funkcioniše

Nažalost, često je viđenje na papiru lepo regulisano, sve je na svom mestu, sve što je važno je uzeto u obzir, ali u praksi, u realnosti, viđenje ne funkcioniše. Zašto do toga dolazi?

I – U izvesnom broju slučajeva roditelj je nezainteresovan za dete ili tera inat i sveti se bivšem supružniku preko deteta, pa ne dolazi u određenim terminima. Pojavi se s vremena na vreme, pravi duge pauze (i po nekoliko meseci, pa čak i godina), dete nikada nije sigurno da li će videti roditelja ili ne. Nažalost, roditelju koji živi sa detetom ruke su skoro vezane. U praksi je na ovakve probleme teško uticati, prosto ne možete da naterate nekoga da vidi svoje dete ako on to neće. Ova situacija nije dobra za dete, ali ono što je pozitivno je da roditelj i dete mogu imati svoj mir, mogu da se organizuju kako njima odgovara i niko ih mnogo ne ometa.

II – Često se dešava da roditelj poštuje termine za viđenje, dovodi dete kod sebe, ali način na koji provode vreme nije u najboljem interesu deteta.

1 – Moguće je da roditelj ostavlja dete sa babom i dedom, drugim rođacima ili sa svojim novim supružnikom i decom iz nove veze, a on negde ode – na posao, u grad, na utakmicu, kod prijatelja… Ako ove osobe na adevatan način brinu o detetu dok su sa njim, to je i dobra varijanta jer tako dete održava kontakt sa rodbinom što je takođe važno za pravilan razvoj deteta. Šta možete da uradite? Da razgovarate sa bivšim supružnikom, da mu objasnite koliko dete želi da bude sa njim i koliko mu nedostaje i da se nadate da će se promeniti.

 

2 – Moguće je da roditelj provodi sa detetom vreme tokom viđenja, ali da ga zloupotrebi da bi od deteta izvukao informacije o ponašanju i kretanju bivšeg supružnika – gde, kada, sa kim provodi vreme, ko dolazi u kuću, o čemu razgovaraju… Pokušava da od deteta napravi špijuna i da pomoću njega drži bivšeg supružnika na oku. Komentari o lošem ponašanju i osobinama drugog roditelja i njegove rodbine se podrazumevaju. O tome koliko je ovakvo viđenje prijatno za dete neću ništa reći, to je već svima jasno. Ako roditelj koji živi sa detetom uđe u raspravu, počne da se pravda i dokazuje šta je kada, gde, sa kim i zašto radio, biće uhvaćen u zamku iz koje će se teško izvući. Možda bi bilo bolje da na ove provokacije ne reaguje i one će se vremenom prorediti. Vrlo je bitno da sve vreme budete uz dete, da se ne ljutite na njega ako je roditelju reklo nešto što vi niste želeli da druga strana zna, nešto što ste želeli da sakrijete. Dete se u ovom slučaju nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji – ono vas oboje voli i ne želi nijednog od vas da povredi, zato balansira, traži ravnotežu koju je teško postići i često se desi da se neko od roditelja oseti povređenim. Iako se osećate povređeno od strane bivšeg supružnika, nemojte uzvraćati istom merom – tako problem sigurno nećete rešiti, samo ćete ga pogoršati, a i detetov položaj će biti teži. Iako druga strana neće, vi radite ono što je najbolje za dete. O drugom roditelji govorite neutralno, ne loše, verujte mi, dete će vam zbog toga jednog dana biti zahvalno.

3 – Moguće je da roditelj tokom viđenja provodi vreme sa detetom, da mu posvećuje pažnju i dozvoljava sve ono što mu roditelj sa kojim dete živi ne dozvoljava uz poneku opasku „kako ga taj drugi roditelj ne voli dovoljno jer mu ne dozvoljava da radi baš to što želi“. Često je roditelju posle ovakvog viđenja potrebno 1-2 nedelje da dete opet „dovede u red“, a baš tada kada se dete vrati na staro, bude termin za novo viđenje i sve ide iz početka. Često apeli roditelja sa kojim dete živi bivšem supružniku da to ne radi, da to nije dobro za dete ostaju bez odgovora. Ovo je klasično kupovanje detetove ljubavi. Iako u početku ovakvo ponašanje može da bude „efikasno“ i da dovede do sukoba između roditelja sa kojim dete živi i deteta, ako roditelj zadrži hladnu glavu i istraje u svojim stavovima i ponašanju, dete će vremenom shvatiti o čemu se radi.

Veoma važno

Ono što bi roditelji posle razvoda trebalo da uvek imaju na umu je da dete voli oba roditelja. Dete ima potrebu da provodi vreme sa oba roditelja. Dete ne želi da povredi nijednog roditelja. I to je tako. Majka ne može da zameni oca, ni otac ne može da zameni majku, a nema ni potrebe da zamenjujete jedno drugog kada vas dete ima oboje. Što brže rešite svoje međusobne nesuglasice i obezbedite detetu mir.

Nekada roditelj koji živi sa detetom kaže da dete ne voli onog drugog roditelja, da ne želi da bude sa njim i da ga ne pominje. Jedino što može da bude tačno je da dete ne pominje roditelja. Ali, to što ga ne pominje ne znači da ne misli na njega. Misli. Dete ne pominje onog drugog roditelja ne zato što ne misli o njemu ili što ga ne voli, već najčešće da ne bi povredilo roditelja sa kojim živi. Ako dete živi sa vama i slobodno je da vas pita i razgovara sa vama o onom drugom roditelju, znajte da ima poverenja u vas, da se oseća bezbedno i zaštićeno sa vama, a to znači da ste sjajno obavili svoj posao. Deca uglavnom vole da viđaju roditelje i često jedva čekaju termine za viđenje. Ako to nije slučaj, razlog je obično u tome što roditelj termin za viđenje ne iskoristi na pravi način, tj. ponaša se na jedan od gore opisanih načina. Ako pominjano ponašanje roditelja duže traje, kod deteta će se zaista stvoriti otpor prema viđenju, a kako dete bude raslo rašće i otpor prema roditelju kod koga treba da ode.

Viđenje je detetu veoma važno i zato se trudite da poštujete utvrđene termine. Nekada se roditelj oseća uskraćeno jer provodi samo dva vikenda mesečno sa detetom i želeo bi još, ali kako dete raste i njegove obaveze su sve veće. Budite fleksibilni i spremni da svoje potrebe i osećanja stavite iza detetovih. Što je dete starije, ne može vam biti na raspolaganju kao pre, jer ima više obaveza (dete predškolskog uzrasta može doći kod vas maltene kada to poželite jer osim boravka u vrtiću nema drugih obaveza, tinejdžer pored škole ima mnogo domaćih zadataka i učenja, sport ili muzičku školu, rođendane, izlaske sa vršnjacima…). Zato se potrudite da to vreme koje imate na raspolaganju što bolje iskoristite. Razgovarajte sa detetom, bavite se aktivnostima koje dete voli, neka se kod vas oseća opušteno i rasterećeno, neka tu napuni baterije i skupi snagu za dane koji slede. Uspeli ste ako se dete raduje viđenju i jedva čeka ponovo da bude sa vama.

Pretplati se
Obavesti o
guest
6 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Мирослав
Мирослав
1 godina pre

Каква је пракса за виђање детета ако старатељ одведе дете у иностранство?

Oliver
Oliver
8 meseci pre

Poštovana, interesuje me da li postoji neki drugi (češći) model vidjanja, od onoga koji sam dobio, a to je dva vikenda i sredom 2 sata kad nije moj vikend?

I da li se može tražiti izmena presude po pitanju modela vidjanja dece.

Mi smo inače živeli kod njenih, ja sam iz drugog grada, ali sam se posle presude vratio blizu njenog mesta prebivališta i uzeo stan, kako bih češće vidjao decu.

Ona mi doduše i daje da ih vodim u vrtić odredjenim danima.

Deca su uzrasta dve i četiri godine.

Poslednji uredio 8 meseci pre od Oliver
Marina
Marina
1 mesec pre

Kakva je najcesca praksa u vidjanju dece od 8 meseci i 23 meseca?

Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

6
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x