Pripremite dete za polazak u školu

Vreme brzo prolazi, u stvari leti. Do juče ste gledali decu sa rančevima na leđima kako idu u školu i pomišljali kako treba da prođu godine i godine dok vaše dete ne stasa za školu. Ali, šta se to desilo? Još malo pa i vaše dete polazi u 1. razred. Sve češće razmišljate o tome kako će mu biti u školi, da li će se uspešno prilagoditi, da li će moći da odgovori na sve zahteve koji mu budu postavljeni… U stvari, pravo pitanje je od čega zavisi kako će dete prihvatiti školu? Odgovor je prilično kratak i jasan – to u najvećoj meri zavisi od pripremljenosti deteta.

Priprema za polazak u školu je dugotrajan proces, on se ne može obaviti za mesec ili dva. U toku 1-2 meseca se mogu ispraviti neki lakši propusti, ali ne i krupniji nedostaci. Priprema obuhvata niz vrlo različitih aktivnosti od kojih se većina može vrlo lepo uklopiti u vaš svakodnevni život, tako da ih ni dete, a ponekad ni vi, nećete ni osetiti. Pa, da vidimo šta sve obuhvata priprema deteta za školu.

Adekvatna briga o detetu

Zadovoljavanje detetovih potreba, postojanje bliskog emocionalnog odnosa između deteta i roditelja i vaspitanje deteta. Ako ste od rođenja deteta brinuli o njemu na pravi način, nema razloga da polazak u školu bude traumatičan.

Dete treba da živi u adekvatnim stambenim (suv, topao, osvetljen prostor) i higijenskim uslovima, da se pravilno hrani, spava, igra se, izlazi napolje, bude fizički aktivno. Treba da pričate sa njim, odgovarate na njegova pitanja, čitate mu, upoznate ga sa najvažnijim sadržajima u najbližoj okolini (reke, planine, spomenici, ulice…).

Dete treba da oseća da ga volite, mada je odlično i ako mu to jasno i glasno mnogo puta kažete. Treba da budete uz njega, da ima poverenja u vas. Vi ste neko ko je detetov ceo svet, za njega ste najbolji i savršeni i ako ga vi volite i brinete o njemu, onda ono misli da je dobro i vredno ljubavi.

Kada je reč o vaspitanju, jedan od osnovnih zadataka roditelja je da vaspitaju svoje dete. Vaspitanje deteta je i veoma važan pokazatelj roditeljskih kompetencija. Svi znamo šta je vaspitanje i odlično razlikujemo vaspitano i nesvaspitano dete. Vaspitano dete je ono koje zna i poštuje pravila i granice koje ste mu postavili, uvažava i vas, i sebe, i ostale ljude i decu u svojoj sredini. Vaspitano dete će lako i brzo prihvatiti školska pravila i uspostaviti dobar odnos kako sa učiteljicom, tako i sa vršnjacima u odeljenju. Vaspitanje počinje od samog rođenja, ko čeka da dete pođe u školu i da ga škola vaspita, debelo je zakasnio.

Priče roditelja o sopstvenom školovanju

Detetu je jako važno da zna kakvi su bili mama i tata kada su bili mali, kako su izgledali, kako su provodili vreme, kojih igara su se igrali, sa kim su se družili, kakve su nestašluke pravili… Pričajte o tome sa detetom, pričajte mu o svom detinjstvu, pričajte istinu. Ako je bilo baš nekih traumatičnih događaja koji bi možda uznemirili dete, preskočite ih ili ublažite. Prilagodite priču o svom detinjstvu detetovim mogućnostima, ali ne treba da izmišljate nešto što nije bilo da vas dete kasnije ne bi „uhvatilo“ nespremne (vi ćete verovatno zaboraviti šta ste sve dodali u priču, ali dete neće, oni takve stvari nikad ne zaboravljaju). Priče o vašem školovanju detetu mogu mnogo da pomognu jer će u situacijama koje će mu se dešavati prepoznavati i vaše događaje i znaće kako treba da postupi. Tim pričama mu dajete primer šta i kako treba da radi.

Iskustva druge dece u okolini sa školom

Ako je dete mlađe od starijeg brata/starije sestre, može da dobije mnoštvo korisnih informacija o školi. Ako je najstarije, verovatno ima neko starije dete u široj porodici, susedstvu ili među vašim prijateljima, koje može da mu približi školu. U krajnjoj liniji, deca u predškolskom će o tome dosta razgovarati, pa će od njih čuti šta je to i kako izgleda škola.

Razgovori roditelja sa detetom o školi

Kada dete započne razgovor o školi, prihvatite ga, razgovarajte. Školu mu predstavite realno, onakvom kakva jeste. Ako budete pričali bajke, dete će se verovatno vrlo brzo razočarati. Ako budete pričali priče strave i užasa („Videćeš ti šta te tamo čeka/ Dovešće oni u školi tebe u red“), kod deteta će se javiti strah i otpor prema školi i biće potrebno vreme da se problem prevlada. Objasnite detetu da je škola mesto gde će mu uglavnom biti lepo, gde će učiti i raditi i pomalo se igrati, družiće se, dešavaće mu se lepe i manje lepe, i smešne i tužne stvari, da će ga učiteljica pohvaliti kada bude dobro i opomenuti kada pogreši…

Pripremni predškolski program

Pohađanje pripremnog predškolskog programa je obavezno za svu decu. Dete ga može pohađati u okviru svoje vaspitne grupe u vrtiću tokom celodnevnog boravka ili u okviru grupe koja radi po 4 časa dnevno u okviru vrtića ili osnovne škole. Kroz niz različitih aktivnosti podstiče se razvoj dečje ličnosti, a postojeća znanja dece se organizuju, sistematizuju i proširuju, dok grupa vršnjaka podstiče socijalizaciju deteta. Period adaptacije na školu je obično kraći i bezbolniji za decu koja su išla u vrtić, nego za decu koja ga nisu pohađala. Ako vaše dete već nije išlo u vrtić, neka barem redovno pohađa predškolsko. Nemojte dozvoljavati detetu da izostaje „jer mu se danas baš i ne ide“. Sutra, kada pođe u školu, isto će se ponašati i neće mu biti jasno zašto sada ne možete da mu opravdate izostanak.

Posete školi

Dete može da poseti školu sa grupom iz vrtića/predškolskog ili sa roditeljima. Ako grupe iz vrtića ne praktikuju posetu školi ili će vaše dete pohađati neku drugu školu, a ne onu koju je grupa posetila, možete ga vi odvesti u posetu kada ga budete upisivali. Dete će tada videti školsku zgradu, učionice, hodnike… Dolazak u školu na testiranje je još jedna prilika za posetu. Ovi dolasci u školu znače detetu i bar za nijansu umanjuju neizvesnost.

Za kraj

Još nešto bih želela da vam kažem. Priprema za polazak u školu ne podrazumeva da dete učite da čita i piše (bar ćirilicu, da vas ne obruka, a poželjno i latinicu), da sabira i oduzima (nije loše ni da zna da množi). To se od deteta ne očekuje. Ako dete samo želi i pokazuje interesovanje, omogućite mu da čita i piše (bolje da mu vi pokažete kako se pišu slova, nego da uči samo jer kada sama pišu, deca često nauče da pišu slova, a posebno brojeve pogrešno – odozdo na gore, a kada pođu u školu to više ne mogu da isprave). Ako vaše dete bude znalo da čita i piše, biće mu lakše na samom početku, a ako ne bude znalo naučiće – nema razloga da zbog toga brinete. Ako dete koje ne želi terate da čita i piše, razvićete odbojnost prema školi i učenju.

Sve u svemu, mislim da priprema deteta za školu nije strašna, niti mnogo zahtevna ni za vas, a ni za dete. Sve ove aktivnosti treba da sprovodite u dužem periodu. Neće vam oduzeti vreme, a detetu će značiti. Kada ga ovako lepo pripremljeno pošaljete u školu, budite sigurni da će sve biti u redu i da će vama kao roditelju osvetlati obraz.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x