Pomozite deci dok uče na daljinu

Škole su zatvorene, a đaci treba da uče. Zašto? Zato što će se škole jednom, ne znam tačno kada, ali znam da sigurno hoće, ponovo otvoriti i đaci će ih ispuniti, a do tada ne može da se gubi vreme. Kako će da uče? Lako – na daljinu. Na televiziji gledaju snimke predavanja, nastavnici im mejlom ili na neki drugi način šalju materijale i domaće zadatke, a oni kod kuće gledaju, vežbaju i uče.

Učenje na daljinu, kao i drugi vidovi učenja, ima i prednosti i nedostatke, ali sada nećemo o tome. Sada želim da vama i vašoj deci, ako mogu, olakšam privikavanje na ovaj vid učenja. Skrenuću vam pažnju na tri stvari koje smatram najznačajnijim.

Organizacija vremena

Mislim da je neophodno da pomognete svojoj deci da dobro organizuju vreme u ovom periodu kada su stalno u kući. Ako je dete uzrasta od 1. do 4. razreda, ono ne može samo da organizuje svoje obaveze, treba vi da se uključite i obavite to za njega. Kod dece od 5. do 8. razreda, mogu se javiti velike razlike. Oni koji imaju razvijene radne navike, koji su savesni đaci i navikli su da brinu o svojim obavezama, moći će sami da rasporede svoje vreme. Onim drugima, koji su i pre izbegavali učenje, zaboravljali šta ima za domaći i hvatali krivine, kada je škola u pitanju biće potreban vaš nadzor i kontrola.

Napravite deci raspored aktivnosti u toku dana. Jasno označite šta kada rade. Nacrtajte tabelu koja liči na raspored časova: sa leve strane vertikalno su navedeni sati u toku dana (bez vremena za spavanje), a na vrhu tabele horizontalno su napisani dani u nedelji. Zatim u odgovarajuće rubrike tabele unosite aktivnosti koje dete treba da obavi. Pođite od onoga što je van vaše kontrole, a to je raspored predavanja na televiziji. Ako za vaše dete ona traju na primer od 9 do 10 časova, unesite „predavanja TV“ u odgovarajuće rubrike za dane od ponedeljka do subote. Ostalo vreme u toku dana rasporedite tako da dete ima vremena i za izradu domaćih zadataka i za odmor. Ako dete pohađa muzičku školu, unesite u raspored i vreme za vežbanje klavira, flaute, violine… Unesite i vreme za odmor – čitanje, igrice, gledanje filma… Odlično bi bilo da unesete i vreme za neke vaše zajedničke aktivnosti.

Budite fleksibilni. Ako je detetu lakše da uči i radi domaći odmah posle odgledanih predavanja, neka tako i radi. Ako mu je potreban odmor, pa tek kasnije može da uči, tako i isplanirajte. Možda će jednom vašem detetu odgovarati da uči odmah, a drugom će biti potrebna pauza. U redu je kako god da im odgovara. Bitno je da dete redovno, svakodnevno uči, a kada će u toku dana učiti manje je važno (podrazumevam da neće u ponoć početi sa učenjem jer je to za decu ovog uzrasta zaista kasno).

Dobro bi bilo da ovaj vaš raspored aktivnosti stavite na mesto koje je i vama i detetu lako vidljivo i kako biste mogli da podsetite dete da je došlo vreme za učenje ili za neku drugu aktivnost. Ako dete voli da crta i da boji, i voli da sve oko njega bude lepo i šareno, može da ukrasi, nalepi stikere ili oboji ovaj raspored i tako mu da lični pečat, a i učini ga prijatnim za gledanje. Ako detetu nije važno kako raspored izgleda, nemojte ga terati da ga ukrašava, bitno je da se pridržava napisanog.

Što je vaše dete mlađeg uzrasta, računajte na to da će ovaj raspored aktivnosti biti važniji vama nego njemu. Vama će značiti da se podsetite kada je vreme za koju aktivnost, dete najverovatnije neće moći samo da ga prati. Što je dete starije, trebalo bi da može samo da sledi i obavlja aktivnosti koje su planirane. Ali, moram da ponovim da će to u ogromnoj meri zavisiti od toga koliko su kod deteta razvijene radne navike. Ako su razvijene, ići će lako, a ako nisu, možda je sada trenutak da ih dete razvije. Motivacija za učenje

Pitanje motivacije za učenje je složeno. Kratkog i univerzalnog odgovora na pitanje „Kako motivisati decu da uče?“ nema. Neka deca imaju unutrašnju motivaciju (uče zato što vole da uče, interesuje ih gradivo), neka spoljašnju (uče zato što moraju, da bi dobili novi telefon ili bicikl). Neku decu motiviše nagrada, neku kazna. Neka deca reaguju na pohvalu, a neka na kritiku.

Mislim da je u ovom vidu učenja problem motivacije za učenjem izraženiji nego u klasičnoj nastavi. Nedostaju podsticaji koji postoje u odeljenju – pohvala ili kritika učiteljice, aplauz drugova, istaknut rad na panou u učionci…

Međutim, jedan podsticaj koji je deci jako važan, i dalje je prisutan, a to je vaša zainteresovanost za njihovo učenje i znanje. Deci je jako važno da znaju da je vama njihova škola i njihovo učenje bitno. Deca će bolje i više da uče kada je to mami i tati važno, nego ako je mami i tati svejedno.

Zato sada posvetite pažnju učenju svoje dece. Gledajte sa njima predavanja na televiziji. Objasnite im (ako znate) ono što nisu shvatili, pregledajte domaće zadatke, pogledajte materijale koje im šalju nastavnici, preslišavajte ih, odgovarajte im na pitanja.

Aktivnost učenika

Školsko učenje je proces u kome postoje učitelj i učenik. Od aktivnosti i učitelja i učenika zavisi konačan rezultat, a to je znanje koje je učenik stekao. Učitelji planski i smišljeno koriste različite vrste aktivnosti kako bi podstakli učenike na učenje. Takođe, učitelji prilagođavaju aktivnosti karakteristikama i mogućnostima učenika, kako na nivou odeljenja, tako i na nivou svakog pojedinačnog učenika u odeljenju.

U učenju na daljinu, aktivnosti učenika su naglašenije nego ranije. Nastavnik sada ima manje mogućnosti na raspolaganju kojima bi uticao na aktivnost učenika. Sigurna sam da će, kroz materijale koje budu slali učenicima, nastavnici pokušati da umanje ovaj nedostatak, ali nisam sigurna da će uspeti da ga otklone. Što su đaci stariji, ovaj nedostatak je manje izražen, ali kod učenika mlađih razreda ne bih računala na to da će oni sami od sebe, bez podsticanja od strane roditelja, biti u stanju da redovno i vredno uče u dužem vremenskom periodu (nekoliko sedmica ili duže). Neka deca će sama učiti, bez podsećanja i opomena, ali to su izuzeci. Većini dece će biti neophodna vaša podrška, podsticaj ili pritisak.

Kod učenika od 6. do 8. razreda, probleme može da stvori pubertet. U ovom periodu interesovanje za školu najčešće slabi, uspeh se pogoršava, motivacija za učenje opada. Oni znaju da treba da uče, znaju da treba da pišu domaće, znaju da treba da se preslišaju, ali nikako da to i urade. Mogu da naprave vrlo lepe planove učenja i da na papiru odlično organizuju svoje aktivnosti, ali kada treba da ih se pridržavaju, dolazi do problema. Počinju da odlažu, odlažu i opet odlažu obaveze, a onda prave nove planove… Imaju najbolje namere, ali im je realizacija tih namera slaba strana. Računati na njihovu odgovornost, zrelost, ozbiljnost može da se obije o glavu. Preporučila bih vam da se angažujete, pratite šta uče, kontrolišete da li rade domaće zadatke, preslišavate ih… Verujte im kada vam kažu da „hoće da uče, ali da ne mogu“. Njima je zaista potreban podsticaj, neko da ih pogura, a taj neko budite vi.

Za kraj

Učenje na daljinu je kod nas novina, i za đake, i za roditelje, i za nastavnike. Kakve će rezultate dati na nivou države, okruga, opštine i škole, tek će se videti. Kakvi će rezultati učenja na daljinu biti kod svakog pojedinačnog deteta, zavisiće pre svega od njega samog, ali i od podrške koju će dobiti od svojih roditelja. Ako vam je, a verujem da jeste, bitno obrazovanje vaše dece, ovo je trenutak kada treba da im pomognete, da ih podstaknete, da učite sa njima. Svi se nadamo da ovo stanje neće dugo trajati i da će se sve brzo vratiti u nomalu, a đaci i nastavnici u škole.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x