Pozitivni i u teškim vremenima

Kao što se tokom dana smenjuju svetlost i tama, tako se i u životima svih nas smenjuju dobri i loši periodi, laka i teška vremena. Sada ćemo se baviti samo onim teškim vremenima koja su izazvana činiocima koji su van naše kontrole. Mislim na ona teška vremena koja zadese ljude u jednom gradu, državi ili i šire. To su ona teška vremena koja su izazvana prirodnim nepogodama (zemljotresi, poplave, požari), epidemijama, finansijskim krizama, društvenim previranjima…

Da biste i u takvim vremenima ostali pozitivni, smireni, vedri, da ne biste klonuli duhom dobro je da radite sledeće.

1. Prihvatite situaciju takvom kakva jeste

Desilo se to što se desilo, i to je gotovo. Da je moglo da bude drugačije, bilo bi. Vi tu ne možete ništa da promenite. Uopšte nije važno da li vam se to sviđa ili vam se ne sviđa. Važno je da prihvatite trenutno stanje.

Ako vam na pamet padne pitanje: „Zašto se ovo baš meni dešava?“, toplo vam preporučujem da ga odmah izbacite iz glave. Prvo, ne dešava se samo vama. Drugo, zašto da se ne desi i nešto takvo? Život nije reklama, ne sastoji se samo od onoga što želimo i planiramo. I loše i teške stvari su deo života. Ne volimo ih, ali kada se dogode moramo da ih prihvatimo. Ne postoji osoba kojoj se nikada u životu ništa loše nije desilo. Traganje za odgovorom na pomenuto pitanje može da vas odvede u samosažaljenje, a to je ono poslednje što vam je potrebno. Odgovor na ovo pitanje tražite kada sve prođe, sada ne. Sada se pitajte: „Šta je najkorisnije što mogu sada da uradim?“ To je pitanje koje može da vam pomogne.

2. Procenite koliko je ovo teško vreme zaista teško

Nije svako teško vreme podjednako teško. Sigurno ste u životu imali još teških trenutaka. Gde biste na skali „teško – teže – najteže“ stavili ovo sadašnje teško vreme.

A zamislite samo kada ovo vaše teško vreme uporedite sa nekim drugim teškim vremenima koje su ljudi tokom istorije proživljavali. Krenite za početak od svoje porodice, od svojih roditelja, od svojih baka i deka… Kakav je bio njihov život? Koliko su oni teških vremena ostavili iza sebe, snalazili se, preživeli i ojačali. Ako su mogli oni, možete i vi.

3. Izbacite bes

To što smo ljuti i besni kada nas nešto izbaci iz ravnoteže, poremeti nam planove, unese neizvesnost u naše živote, potpuno je normalno. Ono što je ključno je da vi kontrolišete ljutnju i bes, a ne oni vas.

Različiti su načini na koje to možete da uradite. Nekome pomaže da o tome razgovara sa prijateljima, neko rasprema kuću, neko slika, neko piše, neko se povuče u sebe dok ne obradi ova osećanja. Fizička aktivnost je odličan način borbe protiv ljutnje i besa. Ako nemate bokserski džak, imate neki meki jastuk, pa udarajte u njega (izbegavajte vrata, zidove, prozore i sve tvrde i lomljive predmete). Ako ne možete u teretanu ili na trčanje, možete da vežbate u stanu – radite čučnjeve, trbušnjake, sklekove… Setite se da kada ima volje, ima i načina i nađite svoj način.

4. Budite zahvalni za ono što imate

Ovo je najotrcaniji savet od svih koji mogu da vam dam – mnogi ga pominji, pričaju o njemu, puna su im usta zahvalnosti. Ali, znajte, ako zahvalnost zaista doživite, iz srca, iz stomaka, iz dubine svog bića, a ne samo iz glave, ona zaista deluje.

U početku vam može biti teško da nađete bilo šta zbog čega biste bili zahvalni. Ako budete vežbali, biće vam lakše i lakše, ali najvažnije je da ćete zaista osetiti zahvalnost. Zamislite da niste tu gde jeste, već da ste u bolnici, da vam život visi o koncu, da je svaki sat borba. Kako bi vam iz te pozicije izgledala vaša sadašnja situacija?

Zbog čega sve treba da budete zahvalni? Pomoći ću vam: 1 – glava vama je na ramenima, 2 – … vi nastavite. I svakog dana dodajte po nešto novo, nešto što ranije niste primetili. I nastavite sa ovim i kada prođu teška vremena, koristiće vam.

5. Kontrolišite svoje misli

I pored svega desiće se da vam moral opadne, da se raspoloženje pokvari, da postanete nesigurni i nervozni, da počnete da jadikujete nad svojom sudbinom. Vrlo je važno da prepoznate taj trenutak kada vaša jadikovka počinje i da je ODMAH prekinete. Kao kada daljinskim upravljačem menjate TV kanal. Pritisnite tipku i vratite se u stanje koje vam je korisnije. Znam da se ponavljam, ali zaista moram opet da kažem – na početku bude teško, a posle lakše. Samo treba da vežbate.

6. Pogled u budućnost

Sada je stanje takvo kakvo je. A šta će biti u budućnosti? Kakvi ćete vi biti posle ovog iskustva? Jači, sposobniji, snalažljiviji? Razmislite o tome kako ova situacija može da vas osnaži, šta možete iz nje da naučite, kako možete da budete bolji. Teška vremena nisu prijatna, ali su korisna. To je tako.

Skoro sam videla jednu lepu rečenicu koja u mom prevodu glasi: „Mirno more nikad nije stvorilo veštog mornara“. Ne znam ko je ovo rekao, ali znam da se vi pitate kakav ćete mornar biti.

7. Sitna zadovoljstva

Ne zaboravite da sebi i kada je teško priredite i neka mala, sitna zadovoljstva. Ne mora da bude ništa skupo, ne mora da bude ni moderno, ali mora da bude nešto što je vama važno, nešto što vi volite. Da zasadite cvet, pomazite macu ili kucu, popričate sa nekim dragim, pustite lepu muziku… Na kraju krajeva, možete uvek da se prisetite nekih lepih trenutaka, to niko ne može da vam oduzme.

Za kraj

Ne zavisi od nas kada će ova teška vremena doći. Ali, samo od nas zavisi kako ćemo na njih reagovati, da li ćemo dozvoliti da nas slome ili će nas ojačati. A kada prođu, shvatićemo koliko smo zaista jaki.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x