Virus zdravog razuma

Virus „običnog“ gripa, virus ptičjeg gripa, virus svinjskog gripa, korona virus, virus ovoga i virus onoga. Stotine raznoraznih virusa o kojima većina nas nema nikakva pouzdana znanja i podatke. I u redu je što ne znamo. Niko od nas se ne bavimo proučavanjem virusa. Ali, i pored toga ovi virusi ponekad bitno utiču na naš život. Na nečiji više, ne nečiji manje, ali uticaj postoji.

Sada ću se baviti jednim zanemarenim virusom. Mislim da se nauka njime još nije dovoljno bavila, ali se nadam da hoće. Do tada bi bilo lepo da u svoje glave pustimo ovaj virus da deluje i da nas menja. Primetila sam da su mu neki već podlegli, neki se opiru, a neki su potpuno imuni na njega. Ako sumnjate da ste zaraženi, evo prilike da svoje sumnje proverite.

Sledi kratak prikaz kliničke slike obolelih od virusa zdravog razuma.

1. Svest i samosvest

Zaraženi je potpuno svestan sebe i svoje okoline.Samosvest je razvijena na zavidnom nivou. Zna ko je i šta je, šta može i šta ne može, zna šta zna i šta ne zna, zna gde su mu granice. Poznaje i svoje vrline i mane. Trudi se da bude bolji. Uči iz sopstvenih, a nekada i iz tuđih grešaka. Zna kada treba da popusti, a kada da istraje. Ne da na sebe, a druge ne dira. Kada nešto ne zna, posluša one koji znaju više. Ne dozvoljava umišljenim sveznalicama, a u suštini neznalicama, da mu nametnu svoja „mišljenja“. Nije sklon pomodarstvu, ne prati slepo trendove. Zna da odredi vrednost stvari. Svestan je toga gde živi, sa kim živi, šta može od koga da očekuje. Povremeno je kritičan prema svojoj okolini.

2. Pažnja

Pažnja je očuvana. Može da je voljno usmerava na različite sadržaje zavisno od potrebe i želje. Fokusira pažnju na njemu bitne osobe, aktivnosti i stvari. Sve što je nevažno, brzo izlazi iz fokusa pažnje. Koncentriše se samo na ono što je bitno, trajno i vredno. Ne dozvoljava da mu nevažni, trivijalni i banalni sadržaji okupiraju svest.

3. Pamćenje

Sposobnost pamćenja, zadržavanja zapamćenog i sećanja su očuvana. Sećanja mu sežu duže od dva-tri dana u prošlost. U uznapredovalim stadijumima priseća se događaja i postupaka ljudi čak i iz dalje prošlosti. Seća se i svojih reči i postupaka.

4. Emocije

Doživljava različite emocije, prepoznaje ih i kontroliše način njihovog ispoljavanja. Ne dozvoljava da ga bes ili strah toliko obuzmu da povredi drugog zbog toga. Saoseća sa drugima, i sa njihovom srećom i sa njihovom tugom. Razume tuđe strahove, brige, strepnje, ali i radosti i ushićenja. Vodi računa o sebi. Ne dozvoljava da ga tuđe brige opterete, niti da ga tuđa nerapoloženja i problemi savladaju, ne preuzima ih na sebe. Odbija da bude kanta za smeće u koju drugi sipaju svoju negativnost. Pomaže drugima. ali vodi računa i o sebi.

5. Mišljenje

Problemima raznih vrsta pristupa hladne glave, racionalno i smireno. Analizira činjenice i na osnovu toga planira svoje reči i postupke. Ne uočava razloge zbog kojih bi trebao da diže tenziju, temperaturu, glas ili, daleko bilo, ruku. Misli su mu jasne i bistre, a reči odmerene i probrane. Dešava se da bude u manjini, da njegovo mišljenje štrči i odudara od ostalih, da bude nadglasan.

6. Ponašanje

Ponašanje obolelog je uglavnom neupadljivo. Poštuje prihvaćene norme ponašanja u svojoj sredini, mada se ponekad desi da ih „ljudska glupost“ razbesni ili rastuži. Sa drugim ljudima uspostavljaju uglavnom dobre odnose. Preuzima odgovornost za sopstvene postupke. Odgovorno obavlja svoje obaveze. Ne meša se u tuđe poslove, savete daje samo kada ih drugi traže. Živi svoj život i pušta druge da žive svoje živote najbolje što znaju i umeju. Gleda svoja posla. Ne voli da skreće pažnju na sebe. Govori samo onda kada ima šta da kaže.

Terapija

Da bi se bolest pobedila potrebno je da oboleli bude što više u kontaktu sa neinficiranima, poželjno sa onima koji su trajno imuni na ovaj virus. Oboleli treba da oponaša neinficirane osobe, da preuzme njihov sistem vrednosti, uverenja, način ponašanja. Bolesnike treba sprečiti da razmišljaju o sebi i svetu, da budu ono što jesu. Poželjno je konstantno ih izlagati najbanalnijim i najtrivijalnijim sadržajima, davati im gotova rešenja za sve moguće probleme i nedoumice. Suzbijati svaki, pa i najmanji znak kritičnosti.

Napomena

Nemam podatke o tome koliko je obolelih od ovog virusa na našim prostorima. I pored svih opasnosti i rizika nadam se da će se ovaj virus u budućnosti sve brže i brže širiti i zahvatiti što veći broj ljudi.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x