Izvanredno organizujte svoje vreme tokom vanrednog stanja

Vanredno stanje traži i vanredne mere, ne samo države, već i svakog od nas. Većini nas se svakodnevica prilično poremetila, istumbala, neke stvari su se okrenule naopačke, a neke će biti postavljene baš na pravo mesto.

Rutine na koju smo navikli više nema, moramo da stvaramo nove navike, da se organizujemo da što bolje i što efikasnije obavimo sve što treba.

Neki strahuju da će imati previše slobodnog vremena sa kojim ne znaju šta da rade, a neki strahuju da će im dan biti prekratak da sve obaveze završe. Kako vreme bude prolazilo, i jedni i drugi će videti da su bezrazložno strahovali.

Za početak treba samo sebi da odgovorite na nekoliko pitanja.

1. Šta treba da uradim?

Šta treba da uradite? Koje su vaše obaveze? Mislim na sve vrste obaveza – profesionalne, porodične, lične.

Kakve su sada vaše profesionalne obaveze? Da li sada posao obavljate od kuće? Koliko vremena vam je za to potrebno? Da li morate posao da obavljate bez prekida (kao kada ste bili u firmi po 8 časova dnevno) ili možete da ga podelite na više kraćih intervala? Da li posao morate da obavljate u tačno određenom vremenskom periodu ili možete da birate kada ćete raditi? Možda sada nemate nikakve poslovne obaveze, kao da ste na godišnjem odmoru?

Koje su vaše porodične obaveze? Šta sve morate, a šta ne morate da uradite? Kuvanje, raspremanje, nabavka namirnica, briga o deci, o drugim članovima porodice, o kućnom ljubimcu – da li vi sve ovo treba da obavite ili ćete sa nekim deliti obaveze? Da li su sada vaše porodične obaveze veće nego ranije ili su možda drugačije? Ne idete po dete u vrtić jer dete više ne ide u vrtić, ali je kod kuće po ceo dan. Ne idete po dete u školu jer škole ne rade, ali nastava se odvija i sada vi treba da sa njim učite više nego pre. Da li treba da brinete o roditeljima koji ne smeju da izlaze napolje, a do juče su sami brinuli o sebi i obavljali sve što im je bilo potrebno?

Koje su vaše lične obaveze? Šta morate da uradite za sebe same? Koliko vam vremena preostaje za vas?

2. Šta volim da radim?

Šta vi volite da radite? Čime volite da se bavite u slobodno vreme? Imate li hobi? Šta ste sve odlagali i propuštali da uradite jer niste imali vremena? Šta od toga možete sada da nadoknadite? Zaboravite na putovanja, druženja, izlaske… U obzir dolaze samo aktivnosti koje se realizuju u kućnoj varijanti. Neko voli da čita, neko da pravi kolače, neko slika, neko pravi makete brodova, neko igra igrice, neko gleda filmove, neko se igra sa psom ili mačkom… Ljudi vole da rade vrlo različite stvari. A šta vi volite?

Šta od toga što volite možete sada da radite? Koliko vremena ćete tome da posvetite? Možda postoji više aktivnosti koje volite i sada imate vremena za sve njih. Da li ćete da odredite kog dana ćete se baviti kojom aktivnošću ili ćete da pustite da vas inspiracija vodi? I jedno i drugo je u redu, mada ako odredite kada ćete šta raditi, vi imate veću kontrolu nad sopstvenim vremenom. A ako vi kontrolišete kako ćete provoditi vreme, veća je verovatnoća da će vam vreme brže proći. A, možda volite da spavate, pa možete da iskoristite ovo vreme da se pošteno naspavate.

3. Šta moram baš ja da uradim?

Koje od svih ovih ovih razičitih obaveza morate baš vi da obavite, samo vi i niko drugi osim vas? Ako radite od kuće, pretpostavljam da baš vi morate da obavite posao. A ostalo? Šta još morate vi, a šta ne?

4. Koje obaveze mogu da podelim sa drugima?

Koje od obaveza koje imate može da umesto vas obavi neko drugi? Šta mogu da urade deca, šta supružnik, šta roditelji?

A, sada računanje

Kada ste na sva ova pitanja odgovorili, uzmite papir i olovku u ruke i računajte. Dan traje 24 časa, kao i pre. Od toga oduzmite:

– vreme potrebno za spavanje i

– vreme potrebno za one obaveze koje morate baš vi da obavite (i profesionalne, i porodične, i lične).

Sve ono što vam preostane do 24 časa neka bude vreme za ono što volite. Sve obaveze koje možete da podelite sa drugima – PODELITE ODMAH.

Za one koji imaju više slobodnog vremena

Razmislite na šta ovo vreme možete da ga utrošite, a mogućnosti su velike.

1. Možete da se više odmarate, dodajte vremenu za spavanje pola sata ili sat, ubacite vreme za popodnevnu dremku, za kafu…

2. Možete da pozovete nekoga sa kim se niste odavno čuli, da na društvenim mrežama potražite neke ljude sa kojima ste izgubili kontakt.

3. Možete da razmislite šta biste, kada se sve ovo završi, mogli da promenite na svom poslu, u načinu obavljanja posla, odnosu prema ljudima, zahtevima prema sebi i drugima, očekivanjima…

4. Možete decu da naučite da preuzmu na sebe obavljanje određenih obaveza, a od tog učenja možete da napravite doživljaj. Raspremanje sobe može da bude avantura u kojoj nalazite neke zaboravljene igračke, garderobu, fotografije, pa se onda prisećate kada ste te stvari nabavili, kako ste ih koristili, kako se dogodilo da ste zaboravili na njih. Priprema ručka sa decom može da bude izvanredan događaj. Možete da deci date poslove kjima su dorasli, vi da obavite ono najsloženije, a sve vreme pričate sa njima, smejete se, šalite. Možete da im pričate priče o namirnicama koje koristite ili da oni na internetu ili u knjigama traže podatke o sastojcima i jelima koje pripremate, da napišu priču o tom jelu, nacrtaju strip, naprave fotografije. Možda nećete završiti ručak na vreme, ali kakve to veze ima. Da li ćete zakasniti na posao ili će dete da zakasni u školu – ne, ništa od toga neće biti. Možda ćete malo biti gladni, ali ćete imati jedno lepo sećanje na one dane u aprilu kada ste uživali sa decom spremajući ručak. Zamislite koliko novih recepata sada možete da isprobate i koliko lepih sećanja da stvorite? Možete još milion drugih stvari da pokažete deci i da radite zajedno sa njima. Važno je da i vi i deca uživate dok to radite. Možete da sadite cveće i začinsko bilje i brinete o njemu, šijete odelo za psa…

Za one koji imaju manje slobodnog vremena

Ako ste u ovoj grupi, sada je pravi trenutak da stvari postavite na svoje mesto. Dobro razmislite šta ko od vaših ukućana može da preuzme na sebe i dodelite im te poslove. Nema razloga da se i dalje izvlače, a da im vi gledate kroz prste. Ako svako od njih na sebe preuzme po malo obaveza, vi ćete to lepo osetiti. Zašto vi morate baš sve u kući da radite? Zašto vi morate baš sve obaveze oko dece da sami obavite? Ako mislite da drugi to ne umeju, verovatno se varate. Pokažite im, objasnite, napišite, snimite uputstvo na telefon da mogu da ga čuju…

Napravite nedeljni plan obavljanja poslova u domaćinstvu i jasno navedite ko, šta i kada radi. Naučite decu da brinu o sebi, o svojim stvarima. Neka urade sve ono što mogu ma koliko da su mali. Oni će se tako osećati korisno, a vi ćete bar malo biti rasterećeniji. Vaši roditelji sada možda ne mogu da idu u nabavku, ali mogu da preuzmu neke druge poslove.Ni njima nije lako da budu zatvoreni u kući i njima je potrebna neka obaveza, zato im je dajte.

Sam početak je najteži, posle nekoliko dana će biti puno, puno lakše. Samo probajte i videćete. Ne dozvolite da se „vreme za ono što volite“ izgubi, da nestane, ma koliko da vam je teško, neophodno vam je da imate bar mrvicu vremena za ono što volite. Nađite je.

Za kraj

I tokom vanrednog i tokom redovnog stanja dobra organizacija nam je svima potreban. Neka vam ova situacija bude samo povod da neke stvari u svojim životima stavite na pravo mesto. A kada ih stavite na pravo mesto neka tu i ostanu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x