Kako da izbacite uljeza iz svoje glave?

Stalno vam se vrzma po glavi neko koga baš i ne volite. Stalno vam je u mislima. Nikako ne možete da ga izbacite. Nekada se ne radi o osobi, već o nekom događaju, aktivnosti ili nečemu drugom što ne volite, a okupira vašu pažnju i ne da vam mira. Neki uljez, neko kome tu nije mesto, je ušao unutra i zavladao vašom glavom.       

Veliki broj i odraslih i dece imaju nekoga ili nešto što  im, po njihovom mišljenju, kvari sreću u životu, narušava im spokoj i uništava planove. Ako imate takvog uljeza i želite da ga se oslobodite, evo šta treba da uradite.

Koraci

I Uzmite parče papira formata A4 i savijte ga na pola. Na levoj polovini nacrtajte jedan veliki krug. Taj krug predstavlja vašu glavu. Sada nacrtajte koliki deo vaše glave zauzima taj uljez, taj neko ili nešto koga ne volite. Budite iskreni. Koliko god da bude veliki taj deo koji uljez zauzima, nacrtajte ga. Kada bi zauzimao mali deo, neznatan, majušni delić, vi sve ovo ne biste ni crtali. Kada nacrtate uljeza u svoj njegovoj veličini, odgovorite na sledeća pitanja:

1. Da li uljez zauzima mali ili veliki deo moje glave?

2. Da li je po mene dobro da on zauzima toliki deo moje glave?

3. Ko je uljeza pustio u moju glavu?

4. Ko može da izbaci uljeza iz moje glave?

5. Kada ću ga izbaciti?

Tačni odgovori na ova pitanja bi bili: 1-ogroman, veliki deo, 2 – ne, 3 – JA, 4 – JA, 5 – sada, odmah, ovog trena. Na 3. i 4. pitanje tačan odgovor je JA, tj. VI, odnosi se na vas koji čitate. Znam da ste to odmah shvatili ali moram da napomenem.

II Sad na desnoj strani papira  nacrtajte krug iste veličine kao što je i onaj sa leve strane. I ovaj krug predstavlja vašu glavu. Odgovorite na pitanje:

1. Koliki deo u mojoj glavi treba da zauzima ovaj uljez?

 Tačan odgovor bi bio – ne treba uopšte da se nalazi u mojoj glavi.

Možete da nacrtate uljeza negde na papiru van kruga, a i ne morate, kako god vi mislite da treba. (Ako ipak ne želite da mu dozvolite da tek tako ode, niste spremni da ostanete bez njega, nacrtajte koliki treba da bude. Važno je da bude manji nego na prvom crtežu. Istina je da se u mom radu do sada nije desilo da neko i na drugom crtežu nacrta uljeza u glavi, ali ne mogu da isključim u potpunosti ni tu mogućnost. Najvažnije je da budete iskreni prema sebi i ako uljeza i dalje ima u vašoj glavi, nacrtajte ga. To ne znači da će tu zauvek ostati, već da će vam biti potrebno malo više vremena i truda da ga zauvek izbacite.)

Kada je uljez izbačen, nacrtajte sve ono što je za vas dobro i korisno da se nalazi u vašoj glavi, sve ono što vam je važno, što volite, što vas podstiče na dobre i pozitivne stvari. Koliko toga ćete staviti i šta ćete staviti, to vi odlučite, tu nema tačnih i pogrešnih odgovora. Bitno je da popunite prazninu koja je nastala izbacivanjem uljeza. Ispunite je do posleednjeg delića.

Kako vam sada izgleda stanje u vašoj glavi?  Koji vam se crtež više dopada? Koji je za vas bolji, korisniji? Naravno, ovaj drugi.

III Kada ste sve ovo nacrtali i odgovorili na sva pitanja, ostaje vam još samo da se potrudite da način na koji provodite vreme, aktivnosti koje obavljate, ljudi kojima ste okruženi, misli koje vam se javljaju odgovaraju ovom drugom crtežu. Ako to traži od vas da napravite dnevni plan aktivnosti, da neke navike i rutine promenite – uradite to. Videćete da će vredeti. 

Poboljšanje treba da bude momentalno. Ako vam ipak misli budu lutale i vraćale se na uljeza, pogledajte ovaj drugi crtež i podsetite se čemu jeste, a čemu nije mesto u vašoj glavi.

Suština tehnike

Suština ovog crtanja i odgovaranja na pitanja je da shvatite da ste vi odgovorni za to koga i šta ćete pustiti u svoju glavu. Niko ne može da na silu uđe ni u vašu, ni u moju glavu. Mi smo ti koji im otvorimo vrata i puštamo ih unutra. Niko, osim nas, ne može ni da ih izbaci iz naših glava, mi smo ti koji to moramo da uradimo. Sada, kasnije, nikada – kako ko odluči. Ali važno je da jednom za svagda zapamtite –  vi se pitate, vi odlučujete.

I…

Do ove tehnike sam došla slučajno.  Deca vole da crtaju, a i jasnije im je kada ono što govorim  ilustrujem crtežom.  pošto su moje crtačke sposobnosti takve da je crtanje Čiča Gliše ravno remek delu, glava je postala krug, a deca su njenu unutrašnjost crtala kako su htela.  Jasno je da je potpuno nebitno da li je ctrež lep. Važno je da li on podstiče na promenu. A podstiče, do sada je svaki put podstakao i doveo je do poboljšanja. Otkrovenje za decu je bilo kada otkriju, kada shvate, kada dožive osećanje  moći, kada prihvate da su oni glavni,  da se oni pitaju koga će pustiti u svoju glavu, koga će iizbaciti i koliko će značaj kome dati. 

Isprobala sam ovo i na sebi. Delovalo je. Potrudila sam se da mi onaj drugi crtež bude koristan, da ga ispunim onim što baš volim, što mi je važno, što je dobro za mene. I da, jeste,  delovalo je.

A ako je delovalo na deci,  ako je delovalo na meni, šta mislite, da li će delovati na vama? Ja znam odgovor.  Mada, to što ja znam odgovor nije dovoljno, treba i vi sami da ga otkrijete. Kada ćete to uraditi, kada ćete izbaciti uljeza iz glavesvoje glave  – to ćete vi odlučiti.

A kada ga izbacite pište nam kakvo je bilo vaše iskustvo, kako je sve proteklo, kako vam je sada.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x