Kako da popravite loše raspoloženje?

Često sam slušala kako prijateljice jedna drugoj daju sledeći savet: „Kada ti je teško, ne daj da se to vidi! Našminkaj se, doteraj se, ispravi se, osmeh na lice i kreni!“ Meni je to često izgledalo kao laganje i samozavaravanje, ali ima tu i još nešto.

Princip – „Um i telo čine celinu“

Možda neki od nas veću pažnju pridaju svom telu, a neki umu i duhovnom razvoju, ali činjenica je da su naši um i telo neraskidivo povezani. Jedno utiče na drugog. I to je tako. Od kako je čovek nastao i dok god bude postojao, njegovi um i telo će biti celina. Nauka je razdvojila čoveka na fizički i psihološki aspekt, pa onda i jedan i drugi seckala na još sitnije deliće, ali činjenica je da su oni spojeni i isprepletani i da ih je veoma teško razdvojiti.

Uzajamna povezanost uma i tela se najbolje i najjasnije vidi u oblasti psihosomatike. Već više od sto godina u naučnoj literaturi se govori o psihosomatskim bolestima – fizičkim bolestima u kojima je uloga psihičkog faktora u nastanku i toku bolesti značajna, ako ne i presudna. Klasične psihosomatske bolesti su: bronhijalna astma, hipertireoza, arterijska hipertenzija, gastroduodenalni ulkus, kolitis, psihodermatoze i hronični reumatoidni artritis.

Svi smo čuli za placebo efekat. Kada ispituju efikasnost nekog leka, naučnici jednoj grupi ispitanika (eksperimentalna grupa) daju lek, a drugoj grupi (kontrolna grupa) daju placebo – supstancu koja izgledom podseća na lek, ali u sebi nema nikakve lekovite materije, potpuno je neutralna. Ispitanici, pritom, ne znaju da su podeljeni u ove dve grupe i svi misle da koriste pravi lek. Poboljšanje zdravstvenog stanja kod kontrolne grupe koja je koristila neutralnu supstancu zove se „placebo efekat“ i rezultat je autosugestije, psihe, uverenja i očekivanja ispitanika da će im biti bolje.

Ali, da ostavimo po strani vezu između tela i uma kada su bolesti u pitanju. I kada smo zdravi, naši um i telo se ogledaju jedno u drugom. Kada smo srećni i veseli to se vidi na nama, našem ponašanju, izgledu, glasu, pogledu, mimici, disanju, držanju… Kada smo tužni – i to se vidi. Strah se vidi. Ljubav se vidi. Pokušajte da napravite „smešnu facu“, a da ostanete ljuti. Ne možete. Zasmejaćete se i ljutnja će nestati. Ako ste tužni, hodate pogureno, gledate u pod, nije vam ni do čega – ispravite se, hodajte uspravno, podignite pogled. Osetićete kako se u vama nešto menja, kako se raspoloženje popravlja. Ne tvrdim da ćete iz tužnog raspoloženja odmah skočiti u srećno, ali nešto će se bar malo promeniti, popraviti, bićete bar malo manje tužni.

Šta treba da uradite?

Dobar lek za loše raspoloženje (i ljutnju i tugu) je fizičko vežbanje. Isprobala sam ga i bezbroj puta se uverila u njegovu efikasnost. Posle vežbanja u teretani (iako nisam spadala u vredne i disciplinovane vežbače) osećala sam se lako kao leptirić i bila sam sjajno raspoložena. Nisam se ni sećala da li sam u teretanu ušla ljuta, tužna ili…

Zašto do toga dolazi? Odgovor je kratak i jasan – zato što su um i telo jedno, celina, neraskidivo povezani. Ako to znamo, možemo da biramo način na koji ćemo se menjati i popravljati. Da li ćemo promenom telesnog stava, držanja, pokreta, mimike, disanja, gestova uticati na psihološki deo, na naš unutrašnji svet ili ćemo ići obrnutim putem? Neko će hteti da promenom psihe, svojih misli utiče na promene koje će se videti u njegovom telu. Obe varijante su u redu. Vi izaberite onu koja vama više odgovara.

Obratite pažnju na izgled i položaj vašeg tela, na sve što se u njemu odvija kada ste loše i kada ste dobro raspoloženi. Pokušajte da što jasnije uočite kako izgleda i funkcioniše vaš organizam u takvim trenucima. Zatim, kada ste loše volje pokušajte da popravite raspoloženje promenom položaja tela, promenom brzine i dubine disanja, smehom, fizičkom aktivnošću, čitanjem, slušanjem muzike. Posmatrajte kako se vaše telo, ali i vaše misli menjaju. Vremenom shvatićete da ste ostali bez izgovora da „zaista želite da se bolje osećate, ali da ne možete, da je to loše raspoloženje jače od vas“. Nije jače, treba samo da se potrudite i nađete svoj način, onaj koji vama najviše odgovara.

Za kraj

Kada prihvatite ovaj princip NLP-a da um i telo čine celinu, onaj savet sa početka teksta ne izgleda više kao laž i samozavaravanje, već kao prva pomoć u nekim teškim trenucima, dok ne skupimo snagu da krenemo u neku dublju i ozbiljniju promenu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x