Nagrađivanje kao tehnika disciplinovanja

Sto puta ste do sada videli roditelje koji „potkupljuju“ svoju decu – obećavaju im kule i gradove, kupuju sve što zatraže samo da bi bili dobri. I sto puta ste rekli sebi da to nikada nećete dozvoliti. Šta se onda desilo? Uradili ste isto to. Zašto? Zato što ste to videli kao jedino rešenje, bili ste priterani uza zid, niste imali kud.

Postoji jedna tehnika disciplinovanja koja pomalo liči na ovo „potkupljivanje“ dece. Zove se nagrađivanje. Savetujem vam da je koristite samo baš onda kada morate.

Primenjuje se kada je potrebno da se dete ponaša na primeren način u situaciji koja za njega nije prijatna (odlazak kod lekara, zubara, vakcinacija…). Nešto morate da obavite, a to je nešto što je za dete neprijatno ili bolno. Nema uzrasnih ograničenja u primeni ove tehnike – od male dece do tinejdžera sva deca je prihvataju.

Na primer dete mora da popravi zub, ne možete pustiti da se karijes širi. Ako je dete mlađeg uzrasta, objašnjenja o štetnosti karijesa mu ne znače ništa. Ako je već imalo neprijatno iskustvo sa odlaskom kod zubara, problem je još veći. A, ruku na srce, da je postupak popravke zuba bolan i neprijatan, jeste. Nemojte mu pričati bajke da neće ništa boleti, da će sve biti divno jer kada doživi drugačije iskustvo poverenje u vaše reči biće poljujano. Nemojte da se iznenadite ako vam kaže: „Ti si me lagao/lagala“. Možete da ga odvedete na silu ili na prevaru, ali ne možete da ga naterate da se lepo ponaša – neće pa neće da otvori usta, plače i vrišti da se ori ordinacija ili čak ujede zubara. I šta ste dobili? Nerviranje, blamiranje, cirkus… Bolje je da primenite ovu tehniku i sve brže i lepše završite.

Koraci

1. Dogovorite se sa detetom šta bi želelo kao nagradu ako se lepo ponaša u određenoj, konkretnoj situaciji koja mu nije prijatna.

2. Dete se u datoj situaciji lepo ponašalo.

3. Odmah nagradite dete.

Napomena – Dete može da predloži nagradu, ali vi, roditelj, donosite konačnu odluku o tome. Nagrada ne treba da bude previše velika i skupa, ali treba da bude detetu primamljiva da bi se potrudilo da je ostvari. Ako je postavljeni cilj preveliki za dete, podelite ga na manje, lakše ostvarive ciljeve. Neophodno je da i vi sa svoje strane ispoštujete dogovor. Obećajte samo ono što ste apsolutno sigurni da možete da ispunite i ispunite obećanje. Takođe, veoma je važno da detetu bude sasvim jasno šta se u toj, konkretnoj situaciji od njega očekuje.

Primer 1 – dete treba da popravi zub a plaši se odlaska kod zubara

– Objasnite detetu da mora da popravi zub, da će ga možda boleti tokom intervencije, ali da treba da bude hrabro i izdrži. Pitajte ga šta bi želelo kao nagradu za hrabrost i lepo ponašanje. Dogovorite se o nagradi i obećajte da ćete mu je ispuniti čim izađete iz ordinacije zubara.

– Odvedite dete kod zubara. Dete se lepo ponašalo i zubar je lako obavio popravku.

– Odmah nagradite dete kao što ste mu prethodno obećali.

Zašto ova tehnika deluje? Ova tehnika je jednostavna za primenu. Deci je vrlo primamljiva i motiviše ih da se potrude i dobiju nagradu. Veoma jasno i brzo mogu da uoče vezu između sopstvenog ponašanja i posledica. Jedino treba izbegavati njenu previše čestu primenu da se situacija ne bi otela kontroli i dete počelo da traži nagradu za svaku sitnicu. Ovu tehniku koristite samo kada je baš neophodno. Sa srećom!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x