Ugovor – tehnika disciplinovanja za tinejdžere

Vreme je proletelo i vaše dete je poraslo. One tehnike disciplinovanja koje ste ranije koristili više ne deluju, kao da je dete postalo imuno na njih. Ali dok je vaše dete raslo i vi ste kao roditelj rasli zajedno sa njim. I sada imate rešenje. I za veliku decu postoje tehnike koje ih “dovode u red”.

Ugovor je tehnika disciplinovanja koja je pogodna za tinejdžere, za mlađe uzraste baš i ne. Primenjuje se kada je dete neposlušno tako što uporno neće da vas posluša, ne poštuje dogovore, tera po svom… Suština tehnike je u tome da kroz razgovor sa detetom dođete do rešenja koje je prihvatljivo za obe strane i da taj dogovor ispoštujete.

Koraci

1. Kada ste potpuno smireni, staloženi i razumni obavite razgovor sa detetom o postojećem problemu. U razgovoru treba da obratite pažnju na sledeće:

a) Saopštite detetu svoje viđenje situacije – koje ponašanje deteta vam je neprihvatljivo i zašto.

b) Dete vama saopšti svoje viđenje situacije – šta je to što njemu najviše smeta i zašto.

2. Zajednički nađete rešenje kojim obe strane dobijaju – zadovoljni ste i vi i dete. Ako to nije moguće, nađite kompromisno rešenje (ni vi ni dete niste u potpunosti zadovoljni, ali je novo rešenje bolje od prethodno postojeće situacije i prihvatljivo je za obe strane).

3. Zajednički sastavite ugovor u kome ćete odrediti ciljeve, šta svaka strana treba da uradi da bi ostvarila cilj i kakve su sankcije za nepoštovanje ugovora. Dobro je da ugovor napišete kako biste mogli da pratite njegovu realizaciju.

Važno

Veoma je važno da tokom primene ove tehnike roditelj kontroliše svoje emocije, ne smete da dozvolite sebi da se iznervirate, prasnete, izderete na dete i svašta mu kažete. Ovu tehniku nemojte da shvatate kao sredstvo da pošto-poto ostvarite svoj cilj. Ako pokušate da je zloupotrebite dete će to odmah primetiti i osetiće se izigranim, a onda od dogovora nema ništa. Vi treba da se stavite u ulogu deteta i da razumete kako se dete oseća u toj situaciji. Vi ste nekada bili dete i verovatno ste prolazili kroz slične probleme, sada treba da se u svojim mislima vratite u te godine i razumete svoje dete. Vaše dete ne može vas nikada da razume u potunosti zbog toga što nikada nije bilo odraslo, nikada nije bilo roditelj i nikada nije bilo odgovorno za drugo ljudsko biće. Budite toga svesni i nemojte očekivati od njega nešto što ne može. Ono može da shvati da se iza vašeg ponašanja, koje mu se ne dopada i prema kome ima otpor, krije vaša ljubav i briga za njega, a ne vaša želja da mu zagorčate život ili vaše nepoverenje u njega. Ovo saznanje može za dete da ima ogroman značaj i da dovede do ogromne promene u njegovom ponašanju. 

Primer – Vaša kćerka, uzrasta 15 godina, po ceo dan je na internetu, neće da ide sa vama u posete kod rodbine i prijatelja, neće nigde da ide sa vama, ljuta je, stalno gunđa, odgovara vam, svađa se i po ceo dan provodi u svojoj sobi.

1. Obavite razgovor sa njom, kažete joj da ste zabrinuti za nju, da takvo ponašanje nije dobro, da treba da više izlazi iz kuće i da se druži, a i nije vam jasno što je stalno ljuta. Ona vam odgovori da kada god vas je pitala da izađe sa drugaricama u šetnju ili u grad vi ste rekli da je mala i da ne može. Pošto nema šta drugo da radi, ona igra igrice, a sa vama nema nameru da ide u posete ili bilo gde jer joj je to dosadno. Ako ne može da ide gde ona hoće, onda neće nigde ni ići. Objasnite joj da ste bili zabrinuti da će joj se nešto loše desiti i da zato niste dozvoljavali da izlazi bez vas, mediji su puni tragičnih priča, pa ste se uplašili za nju. Ona je, naravno, sigurna da joj se ništa loše neće desiti, biće uvek sa nekim, neće sama izlaziti i poneće telefon, pa će moći da vam se javi. Izlaske tokom dana možete da podnesete, ali od izlazaka u grad vas je i dalje strah, svašta se dešava. Odgovara vam da skoro sve njene drugarice izlaze i da se nijednoj nije ništa dogodilo. Izlaze na mesta gde idu njihovi vršnjaci i navede vam tačna mesta gde se okupljaju. Njoj već počinju da se podsmevaju jer ne može nigde da ide. Zavidi ostalim drugaricama i stidi se što mora tako da živi.

2. Predlažete joj kompromis – može da izlazi tokom dana sa drugaricama, nosi mobilni telefon i javlja vam se ako je pozovete, reći će vam sa kim ide i gde, a kod kuće će manje vremena provoditi na internetu i biće bolje raspoložena. Ako sve bude u redu tokom narednih 2-3 sedmice, dogovorićete se i oko izlazaka uveče. Ako i pored izlazaka tokom dana, nastavi da po ceo dan bude na internetu i da se svađa sa vama, ugovor više neće važiti.

3. Zapišete dogovor i počnete da ga sprovodite.

Zašto ova tehnika deluje? Kada i sami učestvujemo u stvaranju rešenja, spremniji smo da poštujemo dogovoreno. Pošto je i detetovo mišljenje koliko-toliko uzeto u obzir, dete je spremnije da dogovor poštuje. Ako je rešenje prihvatljivo obema stranama, veća je verovatnoća da će ga obe strane i poštovati. Na ovaj način dete uči kako se rešavaju problemi, kako se postiže kompromis što mu može biti značajno u svim oblastima života. Podstiče se razvoj empatije, slušanja drugog i shvatanja njegovog položaja. Ova tehnika pomaže detetu i da bolje upozna sebe jer dete treba da razmisli o sebi, da prepozna i izrazi svoje potrebe i osećanja. Na kraju, ali veoma važno, ova tehnika povećava bliskost između deteta i roditelja i učvršćuje međusoobno poverenje, a to je ono osnovno i najvažnije bez čega nema uspešnog roditeljstva.

Ne treba vam advokat da napišete ovaj ugovor, nećete ga overavati u sudu ili kod notara, ali ono što se dogovorite ostaće upamćeno dugo vremena. Takođe, i poštovanje ili nepoštovanje ovog ugovora će biti zapamćeno, zato pre nego što ga napišete pažljivo razmislite, a kada ga napišete ostaje vam samo da ga poštujete zarad dobrobiti vašeg deteta i vaše. Sa srećom!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x