Pohvala – tehnika disciplinovanja koju vole i deca i roditelji

Setite se neke situacije kada su vaše reči dovele do toga da je vaše dete bilo srećno, da je blistalo, da su ponos i samopouzdanje zračili iz njega. Različiti povodi su mogli da izazovu ovakvu reakciju deteta, ali ono što ste vi rekli detetu pa se ono ozarilo i zasijalo je najverovatnije bilo: „Bravo! Odlično! Sjajno si to uradio/uradila! Ponosim se tobom! Mnogo te volim!“ ili nešto slično. Vaša pohvala je dovela do toga da vaše dete bude srećno i da se sjajno oseća u sopstvenoj koži.

I vi ste kao dete voleli da vas roditelji pohvale. Svi smo to voleli. Nema deteta koje ne voli da čuje pohvalu. Pohvala mu govori da je dobro, da vredi, da je vama važno, da ga volite.

Pohvala je moćna tehnika disciplinovanja koja se može primenjivati na deci svih uzrasta. Čak i tinejdžeri koji se prave da su „nedodirljivi“ i da ih je baš briga za vaše mišljenje, uživaju u pohvali. Oni vam verovatno neće pokazati da ih je pohvala dotakla, ali duboko u sebi, biće srećni i ponosni jer se vi ponosite njima. Pohvalu je najbolje primenjivati preventivno – pre nego što dođe do problema (kada dođe do problema verovatno ćete morati da koristite neke druge tehnike).

Primena pohvale je vrlo jednostavna. Ima samo dva koraka. Prvi korak – dete je uradilo nešto pozitivno (nije plakalo na vakcinaciji, vredno je učilo pred pismeni zadatak, opralo je sudove da vas iznenadi…). Drugi korak – pohvalite ga (Bravo! Dao/dala si sve od sebe, svaka čast! Super! Ponosim se tobom! Odlično!).

Nije teško, zar ne. Ne traži puno vremena, ni truda. Samo treba da primetite da se vaše dete potrudilo i da mu to kažete. Nekada čak ne traži ni puno reči, ne treba da pišete esej o tome šta je dete uradilo, i jedna reč može da bude dovoljna – bravo, super ili odlično.

Kada dete treba pohvaliti?

Nemojte pohvaljivati svaki postupak deteta. To što je dete ustalo ujutru na vreme, što je opralo zube, što ide svakog dana u školu, što vam vrati kusur kada dođe iz kupovine najčešće nisu razlozi za pohvalu. 

Pohvalite dete onda kada to zasluži, onda kada se trudilo, pokušalo da bude bolje. Pazite samo kako postavljate kriterijume za detetov trud – nemojte čekati da dete uradi neko „herojsko“ delo pa da ga pohvalite, ne treba da napiše naučni rad, izmisli lek za neku bolest, pobedi na svetskom prvenstvu. Ne, dovoljno je da se potrudi, posebno ako u toj aktivnosti prethodno nije bilo uspešno ili je odbijalo da se time bavi. 

Sada će se možda neko pitati da li treba da hvali dete za svaku sitnicu, onda kada radi ono što se od njega očekuje. Kao i zašto pohvaliti detete zato što je učilo pred pismeni, zar to nije najnormalnija stvar na svetu da dete uči pred pismeni. Jeste, to je normalno, dete to i treba da radi. Pohvalom mu dajete do znanja da ste primetili i da cenite njegov trud. Ako vaše dete zna da je vama važno što se ono trudi i zalaže, verovatno, će se još više truditi i zalagati. Normalno je i da vi skuvate ručak, zar ne. Normalno je i da vam se nekada baš ne kuva, ali ga skuvate. Normalno je i da taj ručak bude ukusan. A, zar nije lepo kada ukućani to primete i kažu vam kako vam je danas ručak baš bio izvanredan. Zar se tada ne osećate baš prijatno – neko je primetio vaš trud i to vam rekao. Tako se oseća i dete kada ga pohvalite – neko, njemu jako važan je primetio njegov trud i za to mu je odao priznanje. Ne treba da po celi dan idete za detetom i hvalite ga. Ne. Treba da primetite kada se dete trudi, kada ulaže napor da neku akrtivnost savlada, kada pokušava da bude bolje, da prevaziđe sopstvene granice.

Veoma važno

Važno je reći i to da se pohvala daje za određeni postupak deteta, a ne za njegovu celokupnu ličnost ili rezultate rada. Ako dete nije plakalo na vakcinaciji, recite mu: „Bio si tako hrabar kod lekara, ponosna sam na tebe!“, nemojte da kažete „Ti si najhrabriji na svetu!“ – to jednostavno nije istina i dete će to jednog dana otkriti. Ako se dete trudilo i učilo pred pismeni, pohvalite ga za trud: „Svaka čast, baš si se potrudio!“ Važno je da se dete trudilo, kakva će ocena biti jeste važno, ali nije najvažnije, najvažnije je da se dete trudi i da redovno radi i kada su ocene dobre i kada nisu, rad će sigurno dati rezultate. Ako je dete dobilo pet, pohvalite ga za trud, a ne za dobijenu ocenu. Možete reći „Bravo! Vidiš kako se trud isplati. Učio si i dobio pet! Odlično!“, nemojte da kažete „Baš si pametan, razbio si test. Ti si najpametniji u odeljenju!“ ili „Ma znam ja da si ti najpametniji! Taj test je za tebe bio mačji kašalj.“

Pohvala je tehnika koja deluje na „duge“ staze, njom se ne postižu instant rezultati. Najbolje je da je koristite pre nego što se problem pojavi. Ako ste zakasnili i problem kuca na vrata, možete pokušati sa primenom pohvale ili sa primenom neke druge tehnike uz pohvalu. Videli ste da je pohvala sadržana i u drugim tehnikama, a to sigurno nije bez razloga. Ona detetu jasno pokazuje koja su prihvatljiva ponašanja i uz to doprinosi poboljšanju odnosa između vas i deteta.

Razmislite koji su to postupci zbog kojih treba da pohvalite svoje dete. Sigurno ih ima više nego što vam sada pada na pamet. Krenite, ne oklevajte, pohvalite dete kada to zasluži. Sa srećom!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x