Volite li promene?

Imam svoju omiljenu prodavnicu u kojoj kupujem hleb, jogurt, slatkiše i ostalo što mi zatreba. Godinama sam tu kupovala, tačno sam znala gde šta stoji. Da me u sred pola noći probudite i pitate gde stoje kuhinjski ubrusi – znam, gde su čokolade – znam, gde brašno i šećer – znam. Sve znam. A mene čak i trgovci znaju, neki mi se i na ulici javljaju. I sve je bilo divno do trenutka kada su renovirali prodavnicu i promenili raspored robe. Blago rečeno bila sam užasnuta kada sam prvi put ušla i videla novi raspored. Skroz zbunjena, zaboravila sam i šta sam htela da kupim. Čula sam i druge kupce kako negoduju, ne snalaze se, ne znaju gde šta stoji. Negodovali su neko vreme, pa prestali, navikli se. Ali ja nisam mogla da se priviknem mesecima. Lutala sam prodavnicom, pet puta prolazila istim putem, stalno zapitkivala trgovce gde je to što mi treba. Samo da kažem i to, ta prodavnica je prilično mala, nije hipermarket ili neki drugi ogroman objekat. Ne, to je mini market, mala prodavnica u kraju.

Trebalo mi je nekoliko meseci da se priviknem. Sad sam ponovo na svom terenu, privikla sam se. Jedino što malo strahujem da im ne padne opet na pamet da nešto menjaju i preraspoređuju. To bi bilo strašno! A, zašto bi bilo strašno? Šta je strašno u tome da se promeni mesto na kome stoje kiseli krastavčići, čokolade, ulje, sok? Zašto je to baš meni bilo strašno? Sada imam odgovore na ova pitanja.

Metaprogram – činioci odlučivanja

Ovaj metaprogram pokazuje kako osoba prima i sortira (raspoređuje) informacije prilikom učenja, razumevanja, donošenja odluka. Govori i o tome kako osoba reaguje na promene.

Krajnje kategorije na ovom kontinuumu su:

1. „sličnosti“ – informacije primaju i sortiraju po sličnostima, ne vole promene;

2. „razlike“ – informacije primaju i sortiraju po razlikama, promene su im neophodne.

Kada nekome postavite pitanje: „Kakav je odnos između ____ ove i prošle godine?“ slušajte šta vam govori. Dva nastavnika mogu da vam ovako opišu stanje u školi ove i prošle godine. Jedan će reći: „Sve je isto, isto gradivo, isti đaci. Osmaci su otišli, a petaci došli, ali deca su to. Sve je isto, iste kolege, predavanja, pismene vežbe, odgovaranje, ocenjivanje – isto. Školska godina isto traje – 180 dana, čas traje 45 minuta, ma sve je isto“. Neko drugi će reći: „Sve je drugačije, imam dva nova odeljenja. Sada drugačije obrađujem neke nastavne jedinice, uveo sam više petnaestominutnih testova, više ih usmeno ispitujem, dajem im više projekata i grupnih i individualnih. Mnogo toga je drugačije“.

„SLIČNOSTI“

Ovi ljudi vole stabilnost, nepromenljivost. Vole kada je sve isto. Promene su im stresne, ne podnose ih, one ih izbacuju iz koloseka. Teško prihvataju promene u okruženju, na poslu, u postupcima… Teško se prilagođavaju na novine. U ekstremnim slučajevima dovoljna im je jedna promena u deset godina, a ako se radi o velikim promenam, onda jedna u 15-20 godina. Vrlo brzo uopštavaju, generalizuju – dva primera su im dovoljna. Vrlo su lojalni i dobri u obavljanju rutinskih poslova.

Kako ćete ih prepoznati: Koriste reči kao što su: isto, slično, identično, jednako. Uvek govore o onom što je isto, ono što je novo kao da ne primećuju. U ponašanju izbegavaju novine, trude se da sve ostane isto.

Kako ih motivisati: Da biste ih zainteresovali za svoju ideju, nađite bar nešto što je isto, nešto što je njima već poznato. Objasnite im šta će sve ostati isto, šta će biti kao pre, pozivajte se na ono što oni već znaju.

„RAZLIKE“

Oni vole promene. I ne samo da ih vole, njima su promene potrebne. Potrebne su im i velike promene. Nekada nešto menjaju samo promene radi. U novim situacijama prvo uočavaju ono što je različito, drugačije u odnosu na prethodno. Ono što je isto ne primećuju, a stabilnost ih koči, sputava. Često teraju kontru u odnosu na ostale, a mogu da budu i sitničavi. Odgovara im rad na kratkotrajnim projektima.

Kako ćete ih prepoznati: Koriste reči kao što su: drugačije, različito, novo, transformisano, revolucionarno. Opisuju samo promene, sličnosti ne pominju. Često menjaju i menjaju sve što može da se promeni.

Kako ih motivisati: Govorite im o onome što za njih može da bude novo, šta im novo vaš predlog donosi, kakvu promenu izaziva, šta je to jedinstveno i neponovljivo što im nudite, šta će biti radikalno drugačije, ako više ništa neće biti isto – odlično, biće na vašoj strani. Pošto vole da teraju kontru, nekada je dobro da upotrebite sledeću konstruklciju: „Siguran/sigurna sam da se nećeš složiti sa mojim predlogom…“ Pošto teraju kontru, jedino im preostaje da se slože sa vama i da vi ne budete u pravu.

Za kraj

Većina nas je srećom bliže sredini, na ekstremima je ipak mali broj ljudi. I važno je da budemo bliže sredini. Ako niste na sredini, pokušajte da joj se približite. Naši metaprogrami se razlikuju u različitim kontekstima. Odaberite neki kontekst za koji mislite da ćete u njemu najlakše menjati ovaj metaprogram i probajte, pokušajte. Nekada će promena ići polako, korak po korak, nekada će biti brza. Ništa ne gubite ako pokušate.

Ja ne mogu da utičem na to kada će moja omiljena prodavnica opet biti renovirana, ali mogu da utičem na svoju reakciju.Takođe, na neke druge stvari koje do sada nisam menjala, mogu da utičem i mogu da menjam. I menjam se, korak po korak jer mi tako odgovara. Nema veze što je promena mala, važno je da se ide u željenom smeru. Ako mogu ja, možete i vi. Krenite!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x