Lični primer – najefikasnija tehnika disciplinovanja

Pretpostavljam da ste svi čuli za izreku da „iver ne pada daleko od klade“ ili za onu „kakav otac takav sin“. I jedna i druga žele da nam kažu da deca najviše liče na svoje roditelje. Pa na koga će drugog? I treba da liče na roditelje. Vaša su, vi ste ih stvorili, vi ih gajite, brinete o njima, vi ste odgovorni za njih, vi ih najviše volite i želite im sve najbolje. Teško je, zaista je veoma teško, naći roditelja koji svom detetu ne želi sve najbolje. Samo je pitanje na koji način treba ostvariti to „sve najbolje“. Nekada „sve najbolje“ znači i da treba da disciplinujete svoje dete. Sada se postavlja pitanje: „Kako?“ Na različite načine, blage i manje blage, stroge i manje stroge, uspešne i manje uspešne.

Jedna od tehnika disciplinovanja koja se često preporučuje i koja je izuzetno efikasna je lični primer. Da, lični primer. Sastoji se u tome da roditelj svojim ponašanjem daje primer detetu kako treba da se ponaša. Za primenu ove tehnike nema uzrasnih ograničenja – pogodna je za decu svih uzrasta. Mlađa deca će često nesvesno oponašati vaše postupke jer ste za njih vi savršeni i žele da liče na vas. Starija deca (tinejdžeri) će razmišljati o vašim postupcima, vagati ih, dovoditi u pitanje, tražiti argumente za i protiv, ali će im vaše ponašanje ipak biti putokaz šta i kako treba da rade.

Za primenu ove tehnike nisu vam potrebni nikakvi posebni uslovi, priprema, okolnosti. Potrebno je samo da se ponašate onako kako želite da se vaše dete ponaša. Potrebno je da im rečju i, što je najvažnije, delom pokažete šta i kako treba da rade. Vodite računa da vaše reči i dela budu usaglašeni. Ako postoji raskorak, dete će zanemariti reči, a preuzeće vaša dela.

Ova tehnika podrazumeva da razmislite o sebi, svojim postupcima u određenim situacijama, o tome šta svojim ponašanjem poručujete detetu. Poznat je primer oca koji puši dve pakle cigareta dnevno i savetuje sinu da ne puši jer je to štetno za zdravlje. Šta može sin da uradi nego da pita: „A da li je štetno i za tebe?“ Na to pitanje otac odgovori ono čuveno: „Ja sam drugo“. Koje drugo? Kakvo drugo? Zašto je otac „drugo“? Ako su cigarete štetne, štetne su za sve, ako su vam važni pluća i zdravlje vašeg sina, zašto vam vaši nisu važni? I još bezbroj pitanja dete može da postavi u ovoj i sličnim situacijama. I znate šta, dete će biti u pravu. Ne zračite poverenjem ako jedno pričate, a drugo radite. Zato razmislite i deci savetujte ono iza čega čvrsto stojite. Morate na delu da se pokažete, a ne na rečima. Ali, ako živite ono što govorite, ako su vam reči i dela usklađeni, onda je primena ove tehnike izuzetno laka, skoro neprimetna.

Ova tehnika je posebno dobra za prevenciju problema, za njihovo sprečavanje. Ako dajete dobar primer i dete vas sledi, većinu teškoća ćete izbeći. Međutim, i kada dođe do problema, ova tehnika pomaže deci da se vrate na pravi put.

Sada vam još samo ostaje da je primenite. Samo napred i dajte primer svom detetu. Ko će ako nećete vi? Sa srećom!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x