Vaspitni stil roditelja i ponašanje dece

Kažu da se kod nas svi razumeju u dve stvari – u fudbal i politiku. Ja bih ovom spisku dodala još jednu oblast u kojoj smo svi eksperti, a to je vaspitanje dece, posebno tuđe, one koja nisu baš naša rođena. Svi su puni saveta šta, kada i kako treba da radite sa svojim detetom i nesebično ih dele i kada treba i kada ne treba, i kada pitate i kada ne pitate… Kada vi, kao lepo vaspitane osobe, uzvratite poklon, tj. savet možda ćete uvrediti darodavca. Ovu vrstu saveta svi vole da daju, ali ne vole da je primaju. Naravno, zato što im nije potrebna jer oni sami najbolje znaju. 

Da vidimo kako u stvari roditelji vaspitavaju svoju decu. Na različite načine, različitim postupcima, različitim rečima… Jedino što je zajedničko svim roditeljima, bez obzira na to koliko se njihovi načini vaspitanja međusobno razlikovali, je najbolja namera. Svaki roditelj želi sve najbolje svom detetu (izuzimam patologiju o kojoj ovde neće biti reči, već samo o zdravim i pravim roditeljima). Nijedan roditelj nema nameru da ima nevaspitano dete. Svaki roditelj želi da se ponosi svojim detetom, da gde god se pojavi njegovo dete bude primerno i pristojno. I trude se, većina roditelja se zaista trudi da vaspita decu. Međutim, nekada se, kada sa strane posmatrate ne stiče utisak da je dete lepo vaspitano iako se roditelj trudio. O čemu se zapravo radi? Ne radi se o teškom i zahtevnom detetu koje je nemoguće vaspitati – to je samo loš izgovor. Najčešće se radi o tome da je takvo ponašanje deteta neželjena posledica vaspitnog stila koji roditelj primenjuje.

Da se podsetimo, postoje četiri vaspitna stila – autoritarni, indiferentni, permisivni i demokratski. Svaki od njih podrazumeva različite postupke, različito ophođenje prema deci, različita očekivanja od strane roditelja… Sve to zajedno dovodi do različitog ponašanja dece zavisno od toga kojim su vaspitnim stilom vaspitavani.

Deca roditelja sa autoritarnim vaspitnim stilom

Roditelji sa autoritarnim vaspitnim stilom su emocionalno hladni i jako kontrolišu dete. Njihova deca su najčešće povučena, nesigurna, poslušna. Često su nezadovoljna, ali o tome sa roditeljima ne mogu da razgovaraju. Njih ne pitaju za reč, njihovo mišljenje nije važno, roditelji će o svemu razmisliti i reći im šta treba da rade. Ova deca brinu kako da udovolje roditelju, ne žele da ga naljute i mogu da zanemare svoje želje i osećanja kako bi roditelj bio zadovoljan. Ne suprostavljaju se roditelju da ga ne bi ljutili, čak iako to znači da problem koji imaju neće rešiti. Devojčice su često povučene, neprimetne i nedostaje im motivacija za postignućem. Van porodice dečaci mogu da ispoljavaju agresivnost jer im je ona kod kuće zabranjena.

 

Foto: Unsplash

Deca roditelja sa indiferentnim vaspitnim stilom

Roditelji sa indiferentnim vaspitnim stilom su emocionalno hladni i veoma slabo kontrolišu dete. Njihova deca mogu da rade šta hoće, imaju slobodu koja ne odgovara njihovom uzrastu, sve im je dopušteno. Ono što deci nedostaje, pored granica, je pre svega pažnja roditelja i emocionalna toplina. Na mlađem uzrastu se često jako vezuju za učiteljice, traže od njih pažnju i nežnost, „lepe“ se za njih. Ova deca su promenljivog raspoloženja. Kako su stariji, škola ih uglavnom sve manje zanima jer u porodici nemaju podsticaj za učenje, tako da im je i uspeh slab iako mogu imati kapacitete za mnogo bolje postignuće. Često nemaju kontrolu nad svojim ponašanjem, ne shvataju da svaki njihov postupak povlači određenu reakciju drugih jer je u porodici slaba reakcija na njihove postupke i dobre i loše. Kada dete uradi nešto dobro, nema nagrade i pohvale, kada uradi nešto loše, nema kazne i grdnje, tako da dete ne može da uoči vezu između svojih postupaka i reakcija drugih ljudi. Šta god da ono radi, kod kuće je isto. Nažalost, ova deca mogu da na starijim uzrastima ispolje delinkventno ponašanje ili da posegnu za konzumiranjem alkohola ili droge.

Deca roditelja sa permisivnim vaspitnim stilom

Roditelji sa permisivnim vaspitnim stilom su emocionalno topli i slabo kontrolišu ponašanje dece. Za njihovu decu se često kaže da su razmažena, navikla su da im se sve želje ispunjavaju i da se svi njima prilagođavaju. Deca su glavna u kući, njihova reč je poslednja. Roditelj postoji da bi voleo dete i ispunjavao mu sve želje, a dete ne treba ništa da uradi zauzvrat. Kada porastu, može se desiti da kuću doživljavaju kao hotel, majku kao služavku koja im je uvek na raspolaganju, a oca kao bankara koji im obezbeđuje novac za njihove mnogobrojne prohteve i hirove. Obično su dobro raspoloženi ako je sve po njihovom, a ako nije, mogu biti veoma agresivni. To su emocionalno nezrela deca, koja su nesigurna i imaju slabu samokontrolu. Ne shvataju povezanost između sopstvenog ponašanja i reakcija drugih ljudi jer je svako njihovo ponašanje u porodici bilo prihvaćeno – ono pozitivno je slavljeno i uzdizano do neba, a ono negativno opravdavano je na neverovatno maštovite načine. Oni su navikli na nagrade i pohvale, kazne i grdnje su im nepoznate. Ne treba da čudi što ova deca nemaju osećanje odgovornosti, oni jednostavno nisu imali prilike da ga izgrade. Može se desiti da imaju teškoća sa uklapanjem u grupu vršnjaka jer deca ne tolerišu ovakvo ponašanje.

Deca roditelja sa demokratskim vaspitnim stilom

Roditelji sa demokratskim vaspitnim stilom su emocionalno topli i optimalno kontrolišu ponašanje deteta. Ovaj vaspitni stil se najpozitivnije odražava na dečji razvoj. Deca su samopouzdana, imaju realnu sliku o sebi, o svojim snagama i slabostima, imaju visoko samopoštovanje, imaju realna očekivanja od sebe i od drugih ljudi, uvažavaju pravila i granice. Jasno im je da od njihovog ponašanja zavisi kako će se drugi prema njima ponašati. Spremni su da prihvate rizik i odgovornost, naravno u skladu sa uzrastom. Imaju visoku potrebu za postignućem, žele da budu što bolji. Imaju dobru samokontrolu, upravljaju svojim ponašanjem. Emocionalno su stabilni, sposobni da uspostave kvalitetne odnose sa vršnjacima i odraslima. Poštuju grupna pravila, mogu da se prilagode grupi, da na obostrano zadovoljstvo reše konflikte, da po potrebi prihvate kompromis. Prihvataju i nagrade i kazne, i pohvale i pokude. Ova deca imaju najveće šanse da odrasu u zdrave, zadovoljne i srećne ljude.

Šta kažu deca

Ispitivanja koja su kod nas rađena na adolescentima koji su procenjivali vaspitni stil svojih roditelja pokazala su da dominira demokratski stil, zatim slede autoritarni i permisivni, a na dnu liste je indiferentni.

Sada, kada ste pročitali šta sve dobro i loše može da se očekuje kada decu gajimo na određeni način, vreme je da još jednom razmislite o vaspitnom stilu koji koristite. Ako ima potrebe da ga menjate, menjajte što pre. Bolje je da vi pretrpite malo neugodnosti i pokušate nešto novo, nego da se kasnije kajete. Ako je vaš vaspitni stil demokratski, samo tako nastavite.

Ko od vas želi da istinski razume i sebe kao roditelja dobrodošao je na onlajn-trening „Dobar roditelj – roditelj koji razume svoje dete i sebe“. Informacije su na linku. Radujem vam se.

 

Foto: Unsplash

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x