Letnji raspust za čistu peticu

Letnji raspust je oduvek bio moj omiljeni deo godine, i kada sam bila đak, a i sada. Dugi, topli dani bez ikakvih obaveza – divota i milina. Ali, ono što je za mene divota i milina, za neke roditelje je glavobolja. Muče ih pitanja kao što su: Ko će čuvati moje dete dok sam na poslu? Šta će deca da rade sa toliko slobodnog vremena? Šta da radim ako deci bude dosadno? I još dosta drugih pitanja.

Evo nekoliko predloga o tome kako da pomognete svojoj deci da im raspust brzo prođe i da im bude zabavan i koristan.

Šta deca treba da rade na raspustu

1. Odmor. Deca tokom raspusta treba da se odmore. Treba dobro da se odmore. Većina dece se tokom školske godine dobro umorila i sada je red da se odmore. Za početak neka se dobro naspavaju. Mesecima su ustajali rano i pospani išli u školu, pa sada neka daju sebi slobodu da spavaju koliko hoće. Mlađa deca neće ovu slobodu puno koristiti i ustajaće u neko pristojno vreme, možda sat ili dva kasnije nego kada idu u školu. Sa tinejdžerima stanje može da bude potpuno drugačije. Nemojte da se iznenadite ako celo pre podne, pa i rani deo poslepodneva prespavaju. Ustajanje u 13 ili 14 časova za njih nije neobično. Iako nigde iz kuće nisu mrdali, ipak su bili budni do ranih jutarnjih sati, pa im treba vremena da se naspavaju. Ali nema veze, raspust je, pa mogu kako hoće. Od septembra će se sve vratiti na staro.

2. Bavljenje onim što vole. Ovo je vreme da se deca bave onim što vole, a za šta tokom škole nemaju dovoljno vremena. Različita deca vole različite aktivnosti, neko voli da čita, neko da slika, neko da peca, neko voli modu, neko filmove, neko da majstoriše po kući, neko pomaže komšiji automehaničaru dok popravlja kola… To što vole neka i rade, sve dok je okruženje u kome borave bezbedno. Ova napomena o bezbednosti posebno važi za stariju decu i tinejdžere. Mlađi će provoditi vreme, najčešće u vidokrugu roditelja, u igri sa lutkama, autićima, kockama…

U skoro svakom mestu tokom leta organizuju se besplatne radionice iz različitih oblasti za decu različitih uzrasta. Uključite svoje dete, neka ih poseti. Neke radionice će mu se svideti, neke neće. Neka deca vole ovaj vid rada, a neka ne. Ako im se ne dopada, nemojte ih terati da prisustvuju – bili su, videli, stekli novo iskustvo i sada mogu dalje da traže šta je ono što baš oni vole.

Igranje igrica je većini dece jedna od omiljenih aktivnosti, a sada imaju i dovoljno vremena. Ipak, treba ograničiti vreme igranja, da ceo dan provedu za računarom ili na telefonu nije preporučljivo. Dopustite ime neka ih igraju, ali ipaka kontrolišite šta igraju, koliko dugo i sa kim.

3. Druženje sa vršnjacima. Starije generacije raspuste pamte po tome da su se družili i cele dane, od jutra do večeri, provodili napolju u igri sa vršnjacima. Vreme se jeste promenilo, ali potreba dece da budu okruženi svojim vršnjacima je ostala ista. Starija deca, tinejdžeri, će se već sami pobrinuti sa kim, kada i gde će provoditi vreme, a od vas, tj. roditelja, očekuju da prihvatite njihove odluke. Iako im verujete i do sada nikada nisu proigrali vaše poverenje, ipak treba da proverite i znate gde su i sa kim. Što se mlađe dece tiče, biće im potrebno da im pomognete, predložite, možda i da ih odvedete kod drugara. Možda to od vas traži dodatno vreme i energiju, ali vašem detetu je to jako bitno.

4. Čitanje. Iako nije omiljena aktivnost velikom broju dece, čitanje je deci potrebno. Pokušajte da ih motivišete da pročitaju neku novu i zanimljivu knjigu. Odvedite ih u biblioteku. Neka pozajme knjigu od druga. Čitajte i vi, pa neka se na vas ugledaju. Pričajte im o svojim omiljenim knjigama kada ste bili njihovih godina. Određivanje tačnog broja strana koje dete dnevno mora da čita tokom raspusta i vaše insistiranje na tome da vam prepriča šta je pročitalo na duge staze neće dati rezultate.

5. Fizička aktivnost. Deci je potrebno da budu fizički aktivna, da se kreću, trče, skaču… Mogu da se aktivno bave sportom, ali ne moraju. Lepo je ako odete na letovanje, pa mogu da plivaju po ceo dan ili da osvajaju planinske vrhove, ali nije neophodno. Deca mogu da budu fizički aktivna, a da ceo raspust ne mrdnu iz mesta u kome žive. Ako su mlađi, mogu da se igraju u dvorištu ili u parku, a ako su stariji, mogu da trče pored reke, da voze bicikl, da šetaju…

6.Letnji kampovi. Ako vi ne možete da putujete tokom leta, a želite da dete malo promeni sredinu, letnji kampovi mogu biti dobro rešenje. Za mlađu decu je organizovan niz vrlo različitih aktivnosti. Ceo dan im je ispunjen od buđenja do odlaska na spavanje. Za starije postoje specijalizovani kampovi zavisno od interesovanja. Sportski kampovi su jako popularni. Letnje škole stranih jezika su odlični za decu koja žele da bolje ovladaju stranim jezikom.

7. Vežbanje samostalnosti. Deca treba da budu samostalna koliko im to njihov uzrast dopušta. Samostalnost nije urođena, već se vežba. Najvećim delom od roditelja zavisi koliko će dete biti samostalno. Letnji raspust može biti dobra prilika da roditelj radi na detetovoj samostalnosti. Odredite obaveze, poslove i aktivnosti koje dete treba da obavi i insistirajte na tome. Koje kućne poslove vaše dete može da preuzme – postavljanje tanjira pred obrok, pranje sudova, raspremanje kreveta, kupovinu hleba? Ništa mu neće faliti da pola sata ili sat posveti i ovim obavezama, a kasnije će mu to puno značiti. Ako ne putujete nigde tokom leta, već odmor provodite kod kuće, ovo je odlična prilika da maksimalno osamostalite svoje dete. Iskoristite je. Deci se ova ideja, posebno ako su starija, neće svideti, ali nema veze. Izdržite. Vi znate da je to za njihovo dobro. Ako raspust provode na selu, neka se uključe u poslove koji se u tom trenutku obavljaju.

Šta deca ne treba da rade na raspustu

1. Učenje. Deca tokom raspusta ne treba da uče školsko gradivo. Deca će tokom raspusta mnogo toga naučiti htela/ne htela jer svaka situacija kroz koju prolaze daje im mogućnost da nešto nauče. Školsko učenje tokom raspusta nije preporučljivo, osim ako nisu pali i idu na popravni ispit u avgustu. Raspust je vreme za odmor, pa ih pustite da se odmore. Jedan broj roditelja priprema tokom leta decu za naredni razred tako što ih šalje na private časove na kojima uče gradivo unapred. Mislim da je to zaista bespotrebno i da na taj način muče svoju decu. Kada dođe septembar deca će ponovo učiti, sada neka se odmore. Takođe, obnavljanje gradiva iz prethodnog razreda do tančina, da nešto ne zaborave, ne dolazi u obzir.

Izuzetak od pravila. Ono što bi mogli da rade đaci prvog i drugog razreda je da vežbaju čitanje i pisanje. Neka čitaju nešto što vole, knjigu ili časopis. Važno je da ih interesuje i da poboljšavaju brzinu čitanja i razumevanje pročitanog. Pisanje diktata neće pomoći, ali neka prepisuju nešto što vole. Neka naprave svesku o omiljenom fudbaleru ili pevačici i u nju upisuju sve što znaju o svom idolu.Neka naprave dnevnik svog ljubimca i u njega svakog dana u nekoliko rečenica upišu šta je njihova kuca ili maca radila. Uz to, neka boje, slažu slagalice sa sitnim delovima, bockalice, kockice i to je dovoljno.

Šta je posao roditelja

Kada je raspust u pitanju, posao roditelja se svodi na sledeće:

1. Ako imate decu mlađeg uzrasta, treba da obezbedite nekoga ko će da čuva decu, a tinejdžeri će se sami čuvati.

2. Treba da pomognete deci u organizaciji vremena tako što ćete im predložiti šta sve mogu da rade. Vaše je, ako je potrebno, da ih na te aktivnosti odvedete i dovedete kući. Ako se detetu baš ništa ne sviđa i hoće da se dosađuje, pustite ga neka se dosađuje. Deci je nekada potrebno i da budu sama. I to je u redu. Dok god je dete bezbedno i na sigurnom nema razloga za brigu.

Šta nije posao roditelja

1. Roditelj nije zabavljač. Vaša obaveza nije da 24 sata dnevno zabavljate svoje dete i da svaki minut njegovog dana od buđenja do odlaska na spavanje organizujete i ispunite različitim edukativnim ili kreativnim aktivnostima. Vaše je da detetu predložite, a njegovo je da izabere. Ako dete izabere da ne radi ništa i da bude samo, to je u redu.

I…

Ja stvarno mislim da ne postoji lepši deo godine od letnjeg raspusta. Vreme slobode, odmora, uživanja. A kada dođe septembar, pitajte svoje dete koju bi ocenu dalo proteklom raspustu. Videćete da će mu većina dece dati čistu peticu.

Ako imate bilo kakvih dilema i pitanja u vezi sa tim šta roditelji treba ili ne treba da rade, kako to treba da rade, da li je neki vaš postupak prema detetu bio ispravan ili ne, online trening „Dobar roditelj – roditelj koji razume svoje dete i sebe“ vam može pomoći. Pomoći će vam da istinski razumete sebe, svoje dete i vaš međusobni odnos. Naučićete da sami rešavate probleme sa kojima ćete se kao roditelj sretati. Pomoći će vam da vaše roditeljstvo bude lakše, vedrije i sigurnije. Trening se održava jednom godišnje i počinje u septembru. Radujem vam se.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x