Znate li kako da ostvarite svoje snove?

Šta je to što ljudi koji ostvaruju svoje snove znaju, a ostali ne znaju? Oni znaju da svoj san, želju, plan, cilj, bilo šta što žele da postignu treba da posmatraju iz tri različlita ugla. Drugim rečima, dok ostvaruju svoj san oni igraju tri različlite uloge.

Sanjar

To je onaj ko sanja, ko želi, ko mašta, ko ima ideju. Ne možete da ostvarite svoj san ako ga prethodno niste odsanjali. Bez sanjara i sanjanja nema razvoja, nema napretka. Sanjar ima san, ima viziju, on zamišlja krajnji ishod, ono što će biti na kraju kada san bude ostvaren. Za njega ne postoje prepreke, nema ograničenja, sve je moguće. Ako su vaši snovi veliki, ogromni, moguće je da vas sredina neće uvek razumeti, da nećete uvek imati podršku, da će vas možda malo čudno gledati. Ali, za vaš san to nije bitno.

Realista (planer)

To je onaj ko treba da realizuje san, da ono što je u oblacima spusti na zemlju. On raščlanjuje san na sitne, najsitnije deliće, analizira ih, proverava izvodljivost sna. On planira. A da bi mogao da planira, on mora da odgovori na pitanja: ko, gde, kada, kako…

On podržava san, podržava naš osnovni cilj, ali mora da odgovori na pitanja kako bi pomogao da se san ostvari. On ovu veliku i lepu ideju rastavi na sastavne delove kako bi mogao da ih posle pažljivo spoji, da tako spojeni rade kao podmazani i da dovedu do ostvarenja sna. On je usmeren na detalje, detalje i detalje, što nekada može i da iritira okolinu i da se osećaju kao da ih on koči, gnjavi i maltretira bespotrebnim sitnicama. Treba se uvek podsetiti da su njemu detalji neophodni da bi plan bio potpun.

Kritičar

To je onaj ko kritikuje, ko nalazi slabe tačke u planu, ko uočava skrivene opasnosti. I on želi da ostvarimo san, želi da plan bude dobar i zbog toga ukazuje na ono što smo možda prevideli, a što može da se ispreči ostvarenju sna. Njegovo omiljeno pitanje je: „Šta ako…?“

On ne kritikuje sanjara, ne kritikuje realistu, on kritikuje plan. Ali, on to radi da bi poboljšao plan i povećao šanse za njegovo uspešno ostvarenje. Njegova pitanja su konstruktivna iako možda tako ne izgledaju na prvi pogled. Često okolina doživljava da ih kritičar sabotira, da ih vuče unazad, da ih demorališe, predviđa raznorazne loše situacije koje se nikada neće desiti… Ali, ono što ta okolina previđa je činjenica da dobar plan treba da u sebe uključi i te nepredviđene okolnosti i način na koji ćemo ih razrešiti. Malo je planova koji su realizovani bez ikakvih teškoća. Ako znate kako ćete se sa teškoćama nositi, kako ćete ih rešavati, vaš plan će biti bolji, a to je ono što kritičar želi – dobar plan.

Koja uloga je vaša?

E, sada razmislite koliko ste puta kada ste nešto planirali prošli kroz ove tri uloge. Koliko puta ste bili sanjar, realista ili kritičarAko niste uspeli da ostvarite svoje snove, to je verovatno zbog toga što ste se zaglavili u jednoj od ovih uloga, a ostale dve zanemarili. Svi mi imamo kapacitete da funkcionišemo u svakoj od njih. Sa druge strane imamo i sklonost ka određenoj ulozi u kojoj se najbolje osećamo, najbolje i najlakše radimo. Bitno je da osvestimo sve tri uloge, da shvatimo njihov značaj i da možemo da po volji i potrebi ulazimo u svaku od njih.

Ako smo stalno u ulozi sanjara biće nam lepo dok sanjamo, dok maštamo, ali nigde nema plana, nema realizacije, sve je u oblacima, treba nam neko da nas spusti na zemlju. Ako smo u ulozi realiste, nedostaje nam san, nemamo šta da planiramo ako nismo ništa sanjali, treba nam neko da nas malo pogura da više sanjamo i da naši snovi budu veći. Ako smo stalno kritičar, svakoj ideji i planu naćićemo u trenu milion slabosti, ni najlepše ideje, bilo tuđe bilo naše, ne vrede ako u svakoj od njih vidimo samo ono što može da krene po zlu, a ne tražimo rešenje. Zato je važno da svesno i namerno prođemo kroz sve ove tri uloge kako bismo svoju sledeću zamisao uspešno realizovali.

Gde sve ovo možete primeniti?

Bez obzira na to da li treba da ostvarite neki svoj privatni ili profesionalni cilj, ovaj pristup vam može biti koristan.

Možda prvi put organizujete neku veliku proslavu (detetov rođendan, porodični ručak, svadbu…), možda planirate nezaboravan godišnji odmor, možda želite da unesete novine u svoj život, možda imate važan projekat na poslu i želite da zablistate, možda imate neki problem koji vam zadaje brige i ne znate kako ćete dalje, možda… Mnogo je situacija u kojima je ovaj pristup primenljiv.

Ako radite u timu, obratite pažnju, primetite ko je od kolega najčešće u kojoj ulozi. Ako rukovodite timom, bilo bi dobro da uvek imate zastupljene sve tri uloge, ako nemate – vežbajte, pa vi po potrebi igrajte ulogu koja nedostaje.

I…

Samo još da kažem, za one koje je NLP zainteresovao i žele da nešto više saznaju, ovaj pristup se zove Diznijeva strategija kreativnosti. Uočeno je da je Volt Dizni, a svi znamo ko je on bio, radio na ovaj način. Prvo bi odsanjao san i u njemu video sve, gotov film, ceo, urađen od početka do kraja, imao je viziju celog filma. Zatim bi realno sagledao svoj san – koliko mu treba novca, vremena, animatora, šta bi koji animator radio, šta je potrebno od materijala, kako bi se odvijala distribucija filma, kada bi bila premijera… Onda bi tražio slabe tačke u svom planu i pitao se šta može da pođe kako ne treba, šta bi moglo da ga spreči da napravi film. Tek kada bi odgovorio i na ova pitanja, pristupio bi realizaciji. Sigurno je da je u toku realizacije morao da povremeno razmatra i revidira plan zavisno od trenutne situacije. I tada je opet prolazio ceo put kroz sve tri ove uloge.

Dizni nije ovo nigde pročitao, niko mu nije rekao šta treba da radi – sam je to osetio i tako radio. Drugi su ga posmatrali i osmislili postupak. Vi ste dobili gotov, već proveren proizvod. Znate šta treba da radite, pa krenite. Sada vas više ništa ne sprečava da ostvarite svoje snove, zar ne? I pišite kako napredujete.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x