Zašto nikada nećete biti savršen roditelj?

Odgovor je vrlo jednostavan – savršen roditelj ne postoji. Ne postoji sada, nije nikada ni postojao, niti će ikada postojati. Nijedan roditelj nije savršen, pa to ni vi nećete biti. Ali to nije ništa loše, nije razlog za tugu, očaj, ljutnju… Nije potrebno da budete savršeni, već da budete dovoljno dobri roditelji svojoj deci.

Šta to znači „dovoljno dobar roditelj“?

Dovoljno dobar roditelj je onaj roditelj koji je dovoljno osetljiv da opazi signale koje mu dete upućuje, koji ih na pravi način interpretira i adekvatno na njih reaguje.

Na primer, beba plače. Potrebno je da roditelj to:

1. opazi (čuje i/ili vidi da beba plače);

2. interpretira na pravi način (pomisli kako beba plače zato što je gladna);

3. adekvatno reaguje (nahrani bebu).

Ako je roditelj uočio, dobro interpretirao detetov signal i na njega na pravi način reagovao, dete će se smiriti (beba jede i ne plače). Tada će roditelj znati da je beba sita i zadovoljna, a i on će se dobro osećati jer će biti siguran da dobro brine o svom detetu. 

Ali, može da se desi da beba nastavi da plače. Tada roditelj mora ponovo to da primeti (vidi i/ili čuje da beba i dalje plače i neće da jede), da interpretira (neće da jede, znači da nije gladna, i dalje plače, znači da joj nešto smeta, možda je pelena puna), a zatim da reaguje (presvuče dete). Ako se beba umiri, to znači da je roditelj dobro opazio, interpretirao i reagovao na bebino ponašanje. Ako se beba i dalje ne umiri, ovaj ciklus se ponavlja.

Neko će se sada zapitati da li je strašno što roditelj nije iz prvog pokušaja pogodio o čemu se radi i da li je dete zbog toga pretrpelo traumu. Naravno da nije strašno, nije moguće da uvek odmah dobro protumačite i reagujete na svaki detetov signal. Greške se moraju dešavati samo se treba truditi da budu retke i da se ne ponavlja jedan te isti tip grešaka. To što beba nije prepovijena istog trena kada je zaplakala neće izazvati traumu. Ipak ovo što sam rekla ne treba da shvatite kao signal da dete ostavite satima nepresvučeno iako znate da ga treba presvući, ali koji minut odlaganja neće ništa loše doneti.

Dobro roditeljstvo se može vežbati

Tako je. Opažanje signala koje dete šalje, njihovo pravilno interpretiranje i reagovanje se može uvežbati. Zato, vežbajte. 

Neki roditelji su osetljiviji, bolje i brže uočavaju signale, pravilnije ih interpretiraju i adekvatno reaguju, a ako vi to niste onda vežbajte. Nekima je ovo sve lako kada je dete malo, ali kako raste, situacija postaje teža i komplikovanija. Jedan te isti roditelj može sve ovo da sjajno obavlja sa svojim starijim detetom, ali sa mlađim se ne snalazi. Kakva god da je vaša situacija, znajte da može da se popravi, može da bude bolje.

Očekivanja

Veliki uticaj na vaše funkcionisanje u ulozi roditelja imaju vaša očekivanja, očekivanja od sebe kao roditelja, ali i očekivanja koja imate u odnosu na dete.

Što su vaša očekivanja od vas kao roditelja realnija, umerenija, fleksibilnija, to će vam roditeljstvo biti lakše. Ako su vaša očekivanja kruta, ako ste previše strogi prema sebi samima, teže ćete izaći na kraj.

Što su vaša očekivanja od deteta više prilagođena i pravljena po meri baš tog vašeg konkretnog deteta, to će i vaše roditeljstvo biti lakše i lepše.

Dečje potrebe i želje

Još nešto je jako bitno da pomenem. Važno je da budete u stanju da razlučite šta su potrebe, a šta su želje vašeg deteta.

Potrebe su ono što je detetu neophodno da raste i razvija se. Vaš posao kao roditelja je da odgovorite na potrebe svog deteta i zadovoljite ih.

Sa željama je stvar drugačija. Neke želje ćete detetu ispuniti, neke nećete. I sasvim je u redu da detetu ne ispunite sve želje. Sasvim je u redu da se dete samo potrudi i da ispuni sebi želje. Vaš posao kao roditelja nije i ne treba da bude da ispunjavate svaku želju svog deteta, već da ga naučite koje su želje važne i vredne ispunjenja, a koje su čist hir.

Da zaključimo:

1. Savršen roditelj ne možete da budete;

2. Dovoljno dobar roditelj svom detetu možete da budete, samo treba da se potrudite;

3. Posmatrajte svoje dete, posvetite mu pažnju i vreme, opazite kako reaguje na vaše reči i postupke i prilagođavajte mu se;

4. Osvestite očekivanja koja imate i od sebe i od deteta, ako vas ona podstiču i guraju napred – zadržite ih, a ako vas ometaju i sputavaju – menjajte ih;

5. Vaš posao je da zadovoljite detetove potrebe, a ne želje. Što pre to shvatite i primenite biće lakše i vama i detetu.

Savršen roditelj ne možete bit ali dovoljno dobar roditelj svom detetu možete i treba da budete. Samo treba malo da vežbate. Upravo to vežbaćete i usavršiti na onlajn-treningu „Dobar roditelj – roditelj koji razume  svoje dete i sebe“. Informacije su na linku. Radujem vam se.  

 

Foto: Unsplash

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x