Kako da rešavate konflikte u svoju korist?

Koliko puta ste bili nezadovoljni svojom reakcijom u nekoj konfliktoj situaciji? Da li ste obećali sebi da ćete sledećeg puta drugačije postupiti? Da li ste održali obećanje? Većina nije. Zašto? Zato što vam je bilo potrebno da malo drugačije posmatrate celu situaciju, kao i malo vežbe. Ako želite da u konfliktnim situacijama reagujete na način koji je po vas korisniji sada ćete saznati šta treba da uradite.

Model perceptivnih pozicija o kome govori NLP nam može u tome pomoći. On polazi od shvatanja da događaji sami po sebi nisu ni dobri ni loši, oni su neutralni. Značenja događajima dajemo mi zavisno od načina na koji ih posmatramo. Ako smo sposobni da događaj posmatramo iz različitih uglova, moći ćemo da bolje, efikasnije, primerenije reagujemo.

Postoje tri ugla posmatranja, tri pozicije iz kojih možemo da sagledamo svaki događaj.

Prva perceptivna pozicija – pozicija “ja”

To je pozicija u kojoj događaj sagledavamo iz sopstvene perspektive, iz svog ugla, u skladu sa sopstvenim sistemom vrednosti, uverenjima, načelima, stavovima. To je naš pogled na svet.

Kada ljudi kažu: “Iz mog ugla gledano to je…”, oni su u prvoj perceptivnoj poziciji. Kada kažu: “Ja o tome mislim…, ja to vidim tako i tako, to mi zvuču…, osećam da je to…, čini mi se…, izgleda mi da… ” – to je sve prva perceptivna pozicija. To sam ja.

U ovoj poziciji provodimo najviše vremena, u njoj se najbolje i najlagodnije osećamo. U njoj sve ima smisla, sve je logično i jasno, jedino, nekad ne možemo da shvatimo kako to i ostatak sveta ne shvata. U ovoj poziciji emocije mogu biti burne, sve doživljavamo intenzivo, celim svojim bićem, svakim atomom svog tela.

Druga perceptivna pozicija – pozicija “on/ona/oni”

To je pozicija našeg sagovornika, one druge osobe sa kojom komuniciramo, sa kojom smo u nekom odnosu (bliskom/udaljenom, skladnom/konfliktnom, privatnom/ poslovnom).

Sada događaj treba da sagledamo iz ugla sagovornika, u skladu sa njegovom mapom sveta, njegovim vrednostima, uverenjima, stavovima. Treba da uđemo u njegove cipele, u njegovu kožu, u njegovu glavu i da mislimo, vidimo, čujemo, osetimo sve ono što on misli, vidi, čuje, oseća.

Svoju mapu sveta treba da zaboravimo, a da prihvatimo sagovornikovu. Ulazak u ovu poziciju nam omogućava da zaista razumemo onu drugu stranu, a to može da dovede do ogromnog poboljšanja kvaliteta odnosa sa tom drugom osobom.

Treća perceptivna pozicija – “meta pozicija” ili “pozicija neutralnog posmatrača”

U ovoj poziciji se nalazi neko ko uopšte nije uključen niti zainteresovan za određeni konkretni događaj. On se slučajno našao tu i prisustvuje događaju kao slučajni prolaznik, svedok, ptičica koja sve posmatra sa grane. On je tu, sve vidi, svečuje, doživi, ali to ga se ne tiče, nije zainteresovan za taj događaj. Taj događaj u njemu ne budi emocije, nije mu važan.

Iz ove pozicije dobijamo odličan opis situacije, nema nikakvih interpretacija ni emocija, samo čist, jasan i neutralan opis – šta je bilo, kada je bilo, gde je bilo, ko je šta rekao i uradio, i to je to. Iz ove pozicije možemo da dobijemo vrlo važne uvide i nove ideje o tome šta i kako dalje, a koji nam iz prve dve pozicije izmiču zbog uplitanja osećanja.

Važno

Mi spontano koristimo sve ove tri pozicije. Međutim, može se desiti da se zaglavimo u jednoj od ovih pozicija i da nam ostale dve budu nedostupne.

Ako se zaglavimo u “ja” poziciji, ne mrdamo iz nje, postoji rizik da postanemo egocentrični.

Ako se zaglavimo u “on/ona/oni” poziciji, može se desiti da dozvolimo drugima da da se previše upliću i određuju naš život, tj. da više imamo u vidu druge nego sebe, da prednost dajemo drugima a ne sebi.

Ako se zaglavimo u “meta” poziciji, može se desiti da posmatramo život koji prolazi pored nas, umesto da učesvujemo u njemu, da ga živimo. Tada postajemo posmatrač, a ne učesnik sopstvenog života, a to nije nimalo dobro.

Treba da vežbamo da se krećemo kroz sve tri pozicije.

Kada imamo konfliktnu situaciju koja nas muči, koju još nismo razrešili treba da se prošetamo kroz ove pozicije. Sagledamo je iz sopstvenog ugla, pa iz ugla druge strane, zatim iz ugla neutralnog posmatrača i, ovo je veoma važno, ponovo se vratimo u poziciju “ja” i tada odlučimo šta ćemo dalje, šta je za nas najkorisnije da uradimo. Tada nam se uvek javi neka nova ideja koje se pre toga i bez ove šetnje po perceptivnim pozicijama ne bismo setili.

I…

Ako se pitate zašto biste to uopšte radili i mučili se zbog tamo nekoga ko vas nervira, zagorčava vam život i nema ni trunku razumevanja za vas, ko vas je za srce ujeo i povredio kao niko drugi, ko ne zaslužuje ni mrvicu vase pažnje niti vremena, odgovor je sledeći: “Ne radite to zbog njega, zbog tog drugog, nego zbog sebe”. Da li je za vas bolje da budete ljuti ili da pustite ljutnju i nastavite dalje? Da li je za vas bolje da budete povređeni ili da to prevladate i ojačate? Da li je za vas bolje da se i dalje nervirate ili da počnete da gledate svoja posla, a da na tog drugog zaboravite? Šta je bolje za vas? Sve ovo i pišem zbog vas, ne zbog te druge strane. Važno je da vama bude bolje.

Ako želite da naučite da koristite ovu tehniku, osnažite sebe i unapredite svoje odnose sa ljudima pozivam vas na online trening „Dovedite u red teške ljude„. Na treningu se pored ove detaljno bavimo i nekim drugim tehnikama i veštinama koje će znatno unaprediti vaše odnose sa drugima. Sve informacije o treningu možete dobiti na ovom linku – TRENING.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x