Tri uloge roditelja

Tri uloge roditelja

Da biste dobro obavili svoj posao kao roditelji, treba da znate šta je ono osnovno, suštinsko, najbitnije što vi kao roditelj treba da radite. Svaki dobar roditelj treba da igra tri uloge – svom detetu treba da bude zaštitnik, negovatelj i vaspitač.

Roditelj zaštitnik

Najvažniji zadatak roditelja je da zaštiti svoje dete. Treba da čuvate i štitite svoju decu, da im omogućite da se bezbedno razvijaju. Dobro, ovo i nije ništa novo, već ste to znali. Ali šta tačno znači kada kažemo da „roditelj treba da štiti svoje dete“? Šta se podrazumeva pod tom „zaštitom“, šta sve ona obuhvata, kako se ispoljava?

Vi kao roditelji treba da štitite svoju decu od svega na ovom svetu što može da po njih da bude loše ili štetno, od neobezbeđenih štekera na zidu, preko hrane pune pesticida do negativnog uticaja medija. I kako deca rastu i menjaju se, tako se menjaju i opasnosti od kojih treba da ih štitite. Takođe, menja se i način na koji treba da ih štitite. Lako je to reći, ali nekada je teško uraditi.

Nekada dete morate da štitite i od vas samih, od nerealnih očekivanja koja imate od njega, od prevelikih ili premalih zahteva koje mu postavljate, od vaše želje da od njega napravite idealno dete, dete koje je baš po vašem ukusu.

Nekada ćete dete morati da štitite i od njega samog. Hteće da ide linijom manjeg otpora, da uradi nešto što je po njega loše, da zarad kratkotrajnog zadovoljstva u sadašnjosti sebe liši nekih dobrih prilika u budućnosti. Niko drugi osim vas ne može da zaštiti vaše dete od njega samog. Kada bi dete to samo moglo da uradi, ono bi to i uradilo, ali ne može, nema iskustva, znanja, veštine. To morate vi. I morate to da sada uradite jer posle će biti kasno.

Roditelj negovatelj

Roditelj neguje dete i brine o njemu, on ga gaji, on mu pomaže da raste. Roditelj neguje dete i fizički i psihički.

Nega na fizičkom planu – roditelj hrani dete, kupa ga, pomaže mu da prohoda, vodi ga lekaru, daje sirupe i kuva čaj, pokriva dete noću kada se otkrije, presvlači ga kada se oznoji, obuva mu čizme kada je hladno, a sandale kada je toplo, izvodi ga napolje, trči i skače sa njim, vodi ga na fudbalski trening ili balet, hrani ga zdravom hranom, obezbeđuje topao i suv stan, finansije…

Na psihološkom planu roditelj detetu obezbeđuje zdravu i podsticajnu sredinu. Priča sa detetom, igra se sa njim, peva, glupira se, gleda film i ide na utakmicu, ličnim primerom i savetom uči dete kako treba da se ponaša u različitim situacijama, šta je poželjno, a šta nije, kupuje mu igračke, lutke, autiće, lopte, knjige, obezbeđuje mu društvo druge dece, prati kako njegovo dete provodi vreme, šta radi, sa kim, kada, kako, gde… Raduje se sa detetom kada je srećno, a tuguje kada je dete tužno. Proslavlja sa detetom kada postigne odlučujući gol na utakmici i pati kada omaši penal ili ga drug razočara. Uči dete da će tuga proći, a da se strah može pobediti. Podiže ga kada padne i baca u vis da lakše poleti. Dozvoljava mu da bude samostalno koliko to može u tom trenutku i pažljivo odmerava zahteve koje postavlja pred njega. Dozvoljava mu da greši i pušta ga da samo ispravi svoje greške. Podržava ga i pomaže mu, a ne radi sve umesto deteta.

Roditelj vaspitač

Roditelj je svom detetu i vaspitač, prvi i najvažniji. Vaspitanje je u širem smislu osposobljavanje deteta da bude samostalno i da adekvatno fukcioniše u sredini u kojoj živi. U užem smislu, vaspitanje je sinonim za disciplinu.

Disciplinovanje se sastoji u postavljanju i poštovanju pravila i granica, kao i u  doslednom ponašanju roditelja. Zahvaljujući disciplinovanju dete shvata: 1. koji su vidovi njegovog ponašanja prihvatljivi; 2. koji vidovi njegovog ponašanja nisu prihvatljivi; 3. da svako ponašanje prati određena posledica. 

Disciplinovanje, u stvari, znači pomaganje detetu da uspostavi samokontrolu, da preuzme odgovornost za svoje postupke, da upravlja sobom, da može da na adekvatan način odgovori na zahteve koje sredina pred njega postavlja. Disciplinovanjem dete shvata šta mu je dozvoljeno, a šta ne. Roditelj detetu daje primer i služi kao model za identifikaciju, prenosi mu društveno prihvaćene vrednosti, norme i stavove i tako mu olakšava uklapanje u sredinu.

Cilj disciplinovanja nije da detetu sasečete krila, da ga ukalupite, da ga ukrotite, već da mu pomognete da nauči kako da na najprihvatljiviji i najbolji način, i po sebe i po druge, ispolji sebe i svoje osobenosti. Disciplinovana ili lepo vaspitana deca nisu sputana, osujećena, neiživljena. Ne, ona su samo osposobljena kako da na najbolji i najefikasniji način zadovolje svoje potrebe i da ostvare svoje ciljeve. Oni shvataju i poštuju pravila igre, a to im daje dobre šanse da u toj igri pobede.

I…

Ove tri uloge roditelja – zaštitnička, negovateljska i vaspitačka se međusobno prepliću i prožimaju. Nekada ćete jasno znati kada iz jedne uloge ulazite u drugu, a nekada će to biti sasvim neprimetno. Svakom roditelju neka od ovih uloga više leži, a neka manje. Ali, vašem detetu je potrebno da odigrate sve tri uloge. Iako se prepliću i dopunjuju, nijedna od njih ne može da zameni onu drugu. Morate da odigrate sve tri.

Zato sada dobro razmislite, šta vam je u roditeljstvu lako, a šta je  teško? Šta dobro radite? Šta treba da poboljšate? Napravite plan i krenite. Menjajte šta treba, probajte, vežbajte dok ne uvežbate dobro sve tri uloge na vaše, a pre svega, na zadovoljstvo i dobrobit vašeg deteta.

Ako želite da sve ovo lakše i brže postignete online trening „Dobar roditelj – roditelj koji razume svoje dete i sebe“ vam može pomoći. Razumećete sebe, svoje snage i slabosti i naučiti kako da sebe osnažite, ohrabrite, ojačate. Razumećete svoje dete, njegove potrebe, mogućnosti, sklonosti, sposobnosti i naučiti kako da ga podstaknete da ostavari svoj maksimum. Razumećete kako se vaš međusobni odnos menja i moći ćete da njim upravljate na najveću dobrobit svog deteta. Trening se održava jednom godišnje i počinje u septembru. Radujem vam se.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x