Kako da posmatrate svet sa lepše strane?

Odlučili ste da ćete od sada u svemu da vidite ono pozitivno, dobro, lepo, da će vaše čaše biti polupune, a svuda oko vas uočavaćete mogućnosti, šanse. Odlično! Sjajna odluka.

Ipak, povremeno se pitate kako to da izvedete, kako da sada odmah postanete tako pozitivni. Postoji više načina a jedan od lakših je da počnete da koristite preuokviravanje.

Preuokviravanje – šta je to?     

Preuokviravanje (engleski: reframing) je postupak u kome menjamo značenje koje dajemo događajima. NLP kaže da su događaji neutralni, oni sami po sebi nemaju značenje. Mi im dajemo značenje, mi ih karakterišemo i doživljavamo kao srećne/tužne, poželjne/nepoželjne, dobre/loše, opasne/bezopasne… Dajući značenja događajima, mi ih stavljamo u odgovarajuće fioke, ne gubimo vreme na njihovu procenu i tumečenja, već se posvećujemo drugim, važnijim stvarima. I to je sasvim u redu dok smo zadovoljni sobom i dok sve oko nas lepo funkcioniše. Ali, kada se jave teškoće, lepo bi bilo da otvorimo i raspremimo te fioke, moguće je da su se stvari u njima pomešale i da nije baš sve na svom mestu.

Preuokviravanje je u suštini jedan vrlo jednostavan postupak. Vi ne menjate događaj, to nije moguće, već menjate značenje koje mu dajete. Od vas se traži samo da događaj sagledate iz drugog ugla. Kada promenite način opažanja, promeniće se i vaš odnos prema događaju, daćete mu drugačije značenje i to će uticati i na vaše ponašanje. Svaki događaj možemo da posmatramo iz više uglova, a mi se obično zaglavimo na jednom mestu i ne mrdamo ni za milimetar. Preuokviravanje vam daje više mogućnosti, razvija vašu fleksibilnost. Ako ste duhoviti, a posebno ako ste skloni crnom humoru, ovaj postupak će vam baš biti lak.

Postoje dve vrste preuokviravanja – preuokviravanje konteksta i preuokviravanje značenja.

Preuokviravanje konteksta

Suština je u tome da treba da nađemo neki drugi kontekst u kome bi nam taj događaj, ponašanje, osobina bili korisni. Pitamo se: „U kom kontekstu bi ovo što mi se dešava (ovo ponašanje, ova osobina) bilo korisno, pozitivno?“ I onda tražimo taj novi kontekst.

Ako vas nervira što je vaš supružnik hladan, ne nervira se, ne možete sa njim ni da se lepo posvađate – promenite kontekst. U nekoj stresnoj situaciji ta njegova „hladnoća“ znači da neće izgubiti glavu, već će biti trezven i racionalan.

Vaš tinejdžer opet nije raspremio sobu. Polako, razmislite možda to i nije loše? Ako promenite kontekst koji dajete njegovoj „neesklonosti raspremanju“ videćete da je to u stvari jako dobro. Ovakvo ponašanje daje vama mogućnost da ga lakše kontrolišete, da dok raspremate proverite šta tu sve ima, da malo pronjuškate, a da dete i ne sluti šta radite.

Preuokviravanje značenja

Sastoji se u tome da razbijemo vezu između događaja i tog jednog jedinog značenja koje mu pridajemo, tako što na drugi način posmatamo događaj. Postavimo sebi pitanje: „Šta još ovo može da znači? Na koji način bi ovo moglo da bude pozitivno?

To što niste obrisali prašinu ne znači da ste lenji, vi u stvari radite na poboljšanju imuniteta cele porodice, nije zdravo živeti u sterilnim uslovima.

Vaš šef je sklon da u svemu traži dlaku u jajetu i nalazi i najsitnije greške u svemu što uradite. Ako ga ne posmatrate kao sitničavog već kao pedatnog i odgovornog videćete da vam on u stvari pomaže da ono što uradite bude zaista kvalitetno i bez greške.

Još o preuokviravanju

Preuokviravanje je veoma korisno. Pomaže nam da se oslobodimo, da malo pomerimo svoje granice, da izađemo izvan onog očekivanog i uobičajenog. Preuokviravanje ne dovodi do velikih promena, već pomaže da budemo fleksibilniji. Za njegovu efikasnost je važno da ga primenimo odmah, baš kada se događaj dešava, za to će biti potrebno malo vežbe, ali ako imate dobru volju i potrudite se, uspeh je zagarantovan.

Ako pokušavate da primenjujete preuokviravanje u komunikaciji sa sagovornikom, da mu pomognete da on preuokviri neke svoje reakcije, ne mogu vam dati rešenje koje bi bilo univerzalno i uvek garantovalo uspeh. Morate biti vrlo vešti i veoma dobro poznavati sagovornika, njegovu mapu sveta, da biste mogli da dobro preuokvirite. O tome da li je to preuokviravanje bilo dobro ili ne odlučiće vaš sagovornik, njegova reakcija će vam biti pokazatelj.

Da li je preuokviravanje efikasno? Jeste. Jedino što kada događaju date novo značenje, treba na njemu da se zadržite, ono staro zaboravite. Preuokviravanje je veoma dobro kao jedan od prvih koraka na vašem putu promene i ličnog razvoja.

I…

Jedno od meni najdražih preuokviravanja koje često pominjem kad god mi prebace da sam lenja, teško se pokrećem, gubim vreme uludo je sledeće: „Ne tapkam ja u mestu, nego pripremam teren za sledeći korak“. Ovo nisam ja smislila. Negde sam pročitala, zapamtila i vrlo često ga citiram. Ali gde ste vi, šta vi radite – tapkate li u mestu ili se pripremate za sledeći korak?

Preukvirujte i pišite! Pišite šta ste sve preuokvirili, kako vam je išlo, čime ste najviše zadovoljni…

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x