Roditelj nije drug

I roditelji i drugovi su jako bitni u životu svakog deteta. Neophodni su mu kao hrana, voda, vazduh. Ali, oni imaju potpuno različite uloge i ne smeju da se mešaju. Sada ćemo videti koje su osnovne karakteristike roditeljstva i drugarstva i zbog čega su i roditelji i drugovi deci važni i nezamenljivi.

Roditeljstvo

Odnos roditelja i deteta je trajan odnos zasnovan na krvnom ili adoptivnom srodstvu. To je hijererhijski odnos u kome roditelj ima moć, ima nadređenu ulogu, ali ima i odgovornost u odnosu na svoje dete. Dete ima podređenu ulogu, imaće moć koliku mu roditelj da, a njegova odgovornost je skoro nikakva. Tri su osnovne uloge roditelja: zaštitnička, negovateljska i vaspitačka.

Roditelj zaštitnik – štiti dete od svega lošeg, štetnog, opasnog. Štiti ga i u fizičkom i u psihičkom smislu.

Roditelj negovatelj – neguje dete, gaji ga (hrani, kupa, vodi lekaru…).

Roditelj vaspitač – roditelj treba da osposobi dete da bude samostalno i da poštuje pravila sredine u kojoj živi, tj. treba da ga vaspita ili disciplinuje.

Da bi sve ovo mogao da obavi, roditelj će nekada morati i da se suprotstavi detetu, da mu nešto ne dozvoli, da ga na nešto natera, da sputava jednu vrstu njegovih reakcija, a neku drugu podstiče. Zbog ovoga će dete nekada biti ljuto, nekada tužno, ali na kraju, kada odraste, biće zahvalno roditeljima. Ovo je obaveza roditelja, ovo ne može i ne treba da obavlja niko drugi.

Pretpostavljam da kada kaže da ima drugarski odnos sa detetom roditelj smatra da je rekao da sa detetom ima topao, blizak odnos pun poverenja. Odnos roditelja i dece upravo i treba da bude takav – topao, blizak i pun poverenja. Ali, pored ljubavi, topline, prihvatanja roditelj treba i da osamostali i osposobi dete za život, a to se drugarskim odnosom ne postiže. Roditelj mora biti spreman i na to da će njegov odnos sa detetom nekada biti i napet, da će se dete ljutiti, da će biti tužno zbog neispunjene želje, da će morati da trpi i neke zabrane i obaveze. Taj deo roditeljstva nije prijatan, ali je neophodan i ne može da ga obavi niko drugi osim roditelja.

Drugarstvo

Drugarstvo je odnos između osoba koje su ravnopravne, koje imaju iste intelektualne, emocionalne i socijalne kapacitete. Oni su istih ili sličnih sposobnosti i iskustava.

Drugarstvo nije trajno u smislu da ne mora trajati tokom celog života, može da traje nekoliko meseci, godina, pa i decenija, ali trajnost nije njegova specifična karakteristika. Kako dete raste i menja se, tako se menjaju i drugovi sa kojima se druži. Drugarstvo se zasniva na sličnostima, na zajedničkim interesovanjima. To je odnos u koji obe strane voljno stupaju, nije obavezujući. Dete može sa nekim da se druži, ali i ne mora.

U ovom odnosu svaka strana je odgovorna samo za svoje postupke, ne može drugo dete biti odgovorno za ponašanje vašeg deteta i obrnuto. Niko ne preuzima odgovornost ni za koga.

Drugovi pomažu detetu da upozna sebe, da upozna svet, da se prilagodi. Drugovi imaju i jednu ulogu u životu deteta koju niko osim njih ne može da odigra. Oni stavljaju dete na ono mesto u grupi koje mu pripada. U grupi vršnjaka detetu ništa nije garantovano, ništa mu nije unapred obezbeđeno, za sve mora da se izbori. Grupa pomaže detetu da uoči koje su posledice njegovog ponašanja, šta nailazi na odobravanje, a šta na osudu druge dece.

Kako dete raste, uticaj koji drugovi imaju na njega se menja, prvo raste i dostiže maksimum u periodu puberteta, a zatim opada.

I…

Kada stavimo na papir odlike roditeljstva i drugarstva, razlika među njima postaje jasnija i uočljivija. Ono što im je zajedničko je da su i jedno i drugo, i roditelj i drug, potrebni vašem detetu, kao i da jedno ne može drugoga da menja. Sve ostalo je različito. I treba da bude različito.

Sada, kada sve ovo uzmete u obzir, razmislite šta treba vi da budete svom detetu – roditelj ili drug. Ako odaberete da budete drug svom detetu, molim vas da mi odgovorite na pitanje: „Dok se vi družite sa svojim detetom, ko će da ga vaspitava, neguje i štiti?“ E, to bih volela da znam.

Ko želi da svom detetu bude najbolji mogući roditelj dobrodošao je na onlajn-trening „Dobar roditelj – roditelj koji razume svoje dete i sebe“. Sve informacije vas čekaju na linku. Radujem vam se.

 

Foto: Pexels

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x