Vaše dete – vaš ceo svet

„Za ceo svet si samo neko, ali za mene si ceo svet. Nikada se neću promeniti.“

Ovaj grafit je bio napisan nekih davnih godina na jednoj metalnoj ogradi u Beogradu. Predstavlja suštinu onog najvažnijeg i najbliskijeg odnosa u našim životima a to je odnos roditelj – dete.

Podstakao me je da vam skrenem pažnju na dve stvari: 1. važnost koju vaše dete ima u vašem životu se razlikuje od važnosti koju ima u životima ostalih ljudi, 2. neki aspekti vašeg odnosa sa detetom treba, a neki ne treba da se menjaju.

Vaše dete i vi

Vama je vaše dete ceo svet. I to je tako. I treba da bude tako. Ako je vaše dete zdravo, srećno, nasmejano – sve je u redu. Ali ako vaše dete dobije temperaturu, neko ga uvredi, plače, tužno je ili uplašeno – vaš svet se ozbiljno ljulja. Ni ratovi, ni klimatske nepogode, ni ekonomske krize nisu ništa u poređenju sa problemom roditelja čije je dete povređeno, neprihvaćeno, odbačeno.

Vaše dete i ostatak sveta

Vaše dete je centar sveta samo vama i više nikome. Nekim ljudima će biti manje ili više važno, a nekima potpuno nevažno. Većina čovečanstva nikada neće znati ni za vas ni za vaše dete – kao što i vi ne znate za druge ljude i njihovu decu. Znate apstraktno da postoje milijarde ljudi na ovoj planeti i milijarde njihove dece, njihovih celih svetova, ali vam oni, ruku na srce, baš puno i ne znače. I to je tako. Želite im sve najbolje, zdravlje i sreću, želite im da žive u miru i radosti, ali i ako ne bude tako, nećete se mnogo potresti. Biće vam žao kada negde izbije rat, kada deca ostaju bez roditelja ili kada ginu, ali to je tamo negde, to se dešava nekom drugom. Život ide svojim tokom i vi idete dalje. Sve je u redu dok je vase dete, vaš ceo svet dobro.

Šta da uradite?

Vaše dete treba da zna i treba da oseća da je ono vaš ceo svet. To treba i da mu kažete rečima, jasno i glasno, a i da pokažete na delu. Kada zna da je važno svom roditelju, dete može da izraste u zdravu, samopouzdanu i srećnu osobu.

Ali vaše dete treba da zna i da ostatku sveta ono nije najvažnije. Dete treba to da prihvati i da se u skladu sa tim i ponaša, a sve to vi možete da ga naučite. Istina je da ga to mogu učiti i vršnjaci, škola, sredina, ali to je teži i bolniji način. Bolje je za dete da ovu lekciju nauči od vas.

Dete treba da nauči da:

– iako je u kući jedinstveno, neponovljivo i Bogom dano, čim izađe i zatvori ulazna vrata postaje jedno od mnogih,

– treba da poštuje tuđe cele svetove,

poštuje pravila,

– treba i da daje, a ne samo da uzima,

– treba da uzvrati,

– treba nekada i da popusti,

– nekada će biti nepravedno kažnjeno, izgrđeno, opomenuto,

– nekada će biti i neopravdano nagrađeno ili pohvaljeno,

– treba da se izbori za svoje mesto,

– ne može sve da dobije na tacni,

– neće mama i tata baš uvek moći da sve prepreke uklone ispred njega već će neke morati samo da preskoči.

Što dete ranije savlada ove lekcije, biće mu lakše. A i vama će biti i lakše i lepše.

Ova lekcija je često bolna i za dete, a i za vas. Neki roditelji ne mogu da shvate da se svet ne okreće oko njihovog deteta. Oni mogu da trenutak suočavanja sa realnošću odlože, ali ne mogu da ga izbegnu. Zato ga nemojte izbegavati, a nemojte ni odugovlačiti. Što kasnije dođe – jače boli. Zamislite da ste se prehladili, boli vas grlo, lekar vam prepiše lek i grlo prođe. A ako odugovlačite i prehlada se spusti na pluća, lečenje će duže trajati i vi ćete se duže loše osećati. Sa ovom životnom lekcijom je isto kao i sa prehladom. Zato razmislite kada ćete je vi i vaše dete savladati.

Šta treba menjati, a šta ne?

Važnost koju vaše dete ima u vašem životu ne treba da se menja. Vaše dete vama uvek treba da bude najvažnije. I to je potpuno u redu.

Način na koji detetu pokazujete da vam je i dalje najvažnije treba da se menja. Kada dete ima nekoliko sedmica, ono ne može da preživi bez vas, tada treba stalno da budete pored njega, da sve radite umesto njega. Ali kako raste, vi treba da se povlačite, da ga puštate da samo brine o sebi koliko to u tom trenutku može. Ako nema priliku da brine o sebi, ono ne može da se razvija, ne može da napreduje.

U jednom trenutku će biti potrebno da se sklonite i da sa strane osmatrate rezultate svog dugogodišnjeg rada. A onda će doći trenutak kada će vaše dete dobiti svoje dete i sve će se iz početka ponavljati. I tako će se ova priča ponavljati iznova i iznova dok god bude ljudskih bića. Od potpune zaštite i apsolutne brige za to malo biće do puštanja odrasle osobe da ide svojim putem i radi ono što misli da je za nju najbolje, a što vi možda i ne odobravate. To je put koji svaki roditelj i dete prolaze i to je jedino što se nikad ne menja.

I…

Ako vas i pomisao na odlazak vašeg celog sveta jako boli i ne da vam mira, setite ste da ste i vi bili nečiji ceo svet i da ste i vi isto tako otišli da biste stvorili svoj ceo svet. Zato dok je vaš ceo svet još uvek sa vama, trudite se da date sve od sebe, brinite o njemu baš onako kako mu je potrebno, negujte ga i pazite, ali mu dajte i slobodu.

Naučite svoje dete da je to što je za ostale ljude samo neko sasvim u redu jer će za vas zauvek biti vaš ceo svet.

Ko od vas želi njegovo dete bude srećeno, zadovoljno, ispunjeno i svesno da je vama ceo svet, a ostalima jedno od mnogih, dobrodošao je na trening „Dobar roditelj – roditelj koji razume svoje dete i sebe“. Informacije su na linku. Radujem vam se.

 

Foto: Unsplash

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x