Formalni i emocionalni razvod braka – razvod na papiru i razvod u srcu

Šta vam prvo padne na pamet kada pomislite na svoj razvod? Šta osetite? Da li osetite gorčinu, bes, bespomoćnost, tugu, strah ili ne osećate ništa naročito, prihvatili ste stanje takvo kakvo jeste i nastavljte dalje ili osećate olakšanje, smirenost, nadu, sigurnost? Kako ko. Ne postoji tačan ni netačan odgovor na ovo pitanje. Sva osećanja su očekivana i svako od njih ima svoju ulogu i značaj. Naravno, važno je i šta je bio uzrok všeg razvoda ali i kada se razvod desio, koliko vremena je od njega proteklo.

Važno je da znate da svaki razvod u sebe uključuje dva različita procesa, a to su formalni i emocionalni razvod.

Formalni razvod braka

Formalni razvod je razvod u sudu, potpišete dokumenta, sud donese presudu i vi ste zvanično razvedeni.

Formalni razvod se odražava na vaš socijalni, finansijski, zakonski položaj.

U vašem izvodu iz Matične knjige rođenih piše da je brak sa tom i tom osobom okončan tada i tada. Možete da zasnujete novu bračnu ili vanbračnu zajednicu.

Ako ste nezaposleni ne možete imati zdravstveno osiguranje preko bivšeg supružnika ili više ne možete omogućiti bivšem supružniku da ima osiguranje preko vas ako je nazaposlen.

Ne možete da, ako nekada zatreba, nasledite penziju bivšeg supružnika.

Neke zakonske privilegije koje ste kao supružnici imali sada više nemate. Više niste u braku pred očima zakona.

Emocionalni razvod braka

Emocionalni razvod se dešava u vama, unutra, u vašim mislima i vašem organizmu. Očekivano je da na početku brakorazvodnog postupka osećanja budu burna, jaka, da ih teško  kontrolišete, da se osećate kao brod za vreme bure koga talasi bacaju u svim mogućim pravcima, kao da ste izgubili kompas.

Kako vreme odmiče, reakcije bi trebalo da budu umerenije, treba ponovo da preuzmete kontrolu nad sobom.

Da ste emocionalno razvedeni znaćete kada pominjanje ili pomisao na bivšeg supružnika u vama ne dovodi do kovitlaca emocija, do bure, već ste smireni i staloženi. Uravnoteženi ste i možete da reagujete racionalno, a ne emocionalno, da reagujete razumom, a ne srcem.

Šta se dešava kada emocionalni razvod još nije okončan?

Formalni i emocionalni razvod najčešće ne teku paralelno. Nekada se supružnici emocionalno razvedu dok su još u braku i tada sam čin razvoda i okončanja braka najčešće bude „civilizovan“ i uljudan, bez ispada, uvreda i loših osećanja.

Međutim, najčešće se dešava da bar jedan supružnik nije emocionalno razveden iako je brak formalno okončan. Dešava se i da oboje nisu emocionalno razvedeni iako je zakonski razvod zvaničan – tada je situacija jako teška i za njih, a posebno za dete.

Ako supružnici nisu emocionalno razvedeni, saradnja među njima po razvodu će biti jako otežana. Nastaviće se svađe i sukobi, u svakom potezu druge strane videće se neka zadnja namera, od poverenja nema ni traga, i jedan i drugi roditelj će se osećati frustrirano i iskorišćeno. Manipulisanje detetom i zloupotreba deteta kako biste se osvetili bivšem supružniku se podrazumeva. Dete se i direktno i indirektno usmerava protiv onog drugog roditelja. Detetu se ispunjavaju sve želje i hirovi kako bi se pridobilo protiv drugog roditelja, kupuje se njegova ljubav, dozvoljavaju mu se i stvari i ponašanja koja su za njega štetna samo da bi se dobila naklonost deteta i prebacilo onom drugom roditelju da nije dobar roditelj i da ga dete ne voli.

Ukratko, roditelji se ponašaju nezrelo i neodgovorno prema detetu i svoje potrebe stavljaju ispred potreba deteta, dete postaje sredstvo kojim manipulišu i koriste ga zarad ostvarenja sopstvenih ciljeva. Za dete je ova situacija jako loša, nekada čak i teža nego pre razvoda, stalno je izloženo stresu i njegova patnja je sve jača i jača.

Supružnici: roditelji

Dok se emocionalni razvod ne okonča ljudima je teško da razdvoje ulogu supružnika od uloge roditelja. Supružnici, bračni partneri, muž i žena, se mogu razvesti, veza među njima se može prekinuti, može nestati. Roditelji, otac i majka, se nikada ne mogu razvesti, deca ih povezuju celoga života, to je veza koja nikada ne može da nestane. Deca vas zauvek spajaju, sviđalo se to vama ili ne.

I…

S obzirom na to da je stanje takvo kakvo je, tj. da će veza među vama trajati zauvek, potrudite se da budete najbolji roditelji što možete biti. Vaša deca nemaju druge roditelje osim vas. Vi imate odgovornost prema svojoj deci, a ne ona prema vama. Šta god da je bilo među vama dvoma, stavite to na stranu i potrudite se (mislim na oboje) da svojoj deci obezbedite što mirniji i sređeniji život i da imaju oba roditelja jer ste im oboje potrebni. Ako vas dvoje ovo ne uradite niko drugi neće, a i ne može.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x