Problemi u saradnji među roditeljima posle razvoda braka

Razvod braka teško pada i deci i roditeljima. Ali okončanje braka ne znači i okončanje problema.

Razlozi koji najčešće dovode do problema u saradnji među roditeljima su sledeći: emocionalni razvod nije okončan, različiti vrednosni sistemi roditelja, prekid kontakta između roditelja i deteta, roditelj je nepouzdan i alimentacija.

Emocionalni razvod nije okončan

Razvod u sudu je okončan, potpisali ste papire i zakonski ste razvedeni ali emocionalno – niste. Pomisao na bivšeg supružnika u vama izaziva buru najrazličitijih mogućih osećanja koja vam često mute razum i onemogućavaju vas da odlučujete smireno i racionalno.

Da biste pomogli svom detetu dovedite se u red kako god znate i umete i obezbedite mu normalne uslove za život. Uvek imajte na umu da ste majku/oca svom detetu vi izabrali i da dete nije nimalo krivo što mu je roditelj baš takav i takav. Vi ste birali jedno drugog, vi ste odabrali da zajedno imate dete, dete nije biralo vas. Zato vi imate odgovornost i obavezu da detetu obezbedite što bolje uslove za život, vi treba da imate razumevanja za dete, a ne da ono beskrajno razume vas. Vi treba da brinete o detetu i kada vam je najteže i kada vam se ceo svet ruši, ne treba dete da brine o vama. Vi ste roditelj.

Ako samo jedan roditelj nije emocionalno razveden, onaj drugi će morati da u sebi nađe mnogo strpljenja, takta, mudrosti, da isproba vrlo različite načine ponašanja kako bi zaštitio i dete i sebe. Koliko će vremena biti potrebno da se i drugi roditelj emocionalno razvede, to niko ne može sa sigurnošću da predvidi, ali važno je da znate da će i ovo proći, pre ili kasnije. Skupite snagu i izdržite.

Različiti vrednosni sistemi roditelja

Roditelji često imaju različite vrednosne sisteme, različite poglede na vaspitanje i život uopšte. Često jedan roditelj usmerava dete da uči i ostvari što bolje akademsko postignuće, dok drugi smatra da je obrazovanje nevažno i da dete treba prvenstveno da se usmeri ka sticanju novca, popularnosti, uspehu u sportu… Dete je tada rastrzano, ne zna za koju stranu da se odluči i često se okreće u onom smeru koji mu je u tom trenutku primamljiviji, često ide linijom manjeg otpora.

Pokušajte da razgovarate sa bivšim supružnikom, da nađete kompromis, da koliko možete približite stavove. Ako to ne urodi plodom, nastavite da forsirate ono što vi smatrate važnim, ali strpljivo i odmereno.

Prekid kontakta između roditelja i deteta

Može se desiti da po razvodu braka dođe do prekida saradnje među roditeljima, onaj drugi roditelj je nezainteresovan za dete, ne viđa ga, ne kontaktira sa detetom, vremenom se kontakt sasvim izgubi. Ova situacija je loša za dete jer ono ima potrebu da bude sa oba roditelja, da sa njima provodi vreme, da oseti da im je važno i da ga oboje vole.

Nažalost, u ovakvoj situaciji vaše mogućnosti da pomognete detetu nisu velike. Pokušajte da uspostavite kontakt sa bivšim supružnikom, da mu objasnite da dete želi da ga vidi i da mu nedostaje. Ako roditelj prihvati vaš poziv na saradnju, možete se sa njim dogovoriti gde, kada, kako će se ti kontakti odvijati ili ćete se držati onoga što piše u presudi o razvodu braka. Nažalost, češće se dešava da roditelj ne reaguje na vaše pozive.

Možete se obratiti nadležnim ustanovama da vam pomognu, ali je veliko pitanje koliko su i oni u mogućnosti da išta promene.

Razgovarajte sa detetom, objasnite mu da roditelj iz nekog razloga verovatno ne može da dođe da ga vidi, da ćete dozvoliti detetu da vidi roditelja čim se on pojavi, da sada više ništa ne možete da uradite. Dete će se opet osetiti odbačeno, biće mu potrebno neko vreme da tuguje. Dajte detetu to vreme i budite uz njega.

O drugom roditelju, šta god vi mislili o njemu, nemojte govoriti ništa negativno, ako ne možete da nađete ništa pozitivno, recite nešto neutralno. Ako detetu govorite negativno o drugom roditelju, samo mu dolivate so na ranu i još više ga povređujete, a to ne želite.

Nepouzdan roditelj

Nepouzdan roditelj obeća detetu da će doći, pa ne dođe, održava neko vreme kontakt sa detetom, pa nestane bez traga mesecima, zatim se iznenada pojavi i ponaša se kao da se ništa nije desilo i kao da je sve vreme bio prisutan i čudi se što ste vi ljuti, a dete hladno prema njemu. Ovakva situacija je nepovoljna za dete jer svaki prekršeni dogovor, svako neispunjeno obećanje u detetu izaziva osećanje gubitka i odbačenosti.

Ako je moguće, razgovarajte sa bivšim supružnikom, pokušajte da mu ukažete na posledice koje njegovo ponašanje ima na dete, pokušajte da postignete dogovor u cilju korigovanja njegovih postupaka.

Ako to nije moguće, razgovarajte sa detetom, saslušajte ga, pustite ga da tuguje, o roditelju govorite bar neutralno bez uvreda i osuđivanja (bez obzira na to šta vi mislite o njemu i njegovom ponašanju) i budite strpljivi. Stalno govorite detetu da vam je važno i da ga volite i pokažite mu to i na delu.

Izdržavanje deteta (alimentacija)

Pitanje izdržavanja deteta skoro uvek dovodi do bar prolaznog pogoršanja odnosa među roditeljima, a nekada dovede i do ogromnih problema. Roditelji, oboje, imaju obavezu da izdržavaju dete. Šta god da je među njima bilo dete je zajedničko i svako treba da doprinosi izdržavanju. Razveli ste se od supružnika, a ne od deteta. Nažalost, često roditelj koji ne živi sa detetom odbija da učestvuje u izdržavanju deteta i svaki dinar koji da za njegovo izdržavanje doživljava kao da daje za provod i hirove bivšeg supružnika, a ne za dete.

Da li roditelj koji živi sa detetom treba da insistira na alimentaciji? Treba. Ali, pri tom treba da to uradi sa puno takta i strpljenja i da bude svestan da će možda doći do izvesnih problema. Na sreću, posle nekog vremena, kada se strasti stišaju, odnosi se najčešće vrate na staro i stanje bude bolje.

I…

Ovo su bili neki od najčešćih problema u saradnji među roditeljima koji se javljaju po razvodu braka. Da li će se oni desiti baš vama, koliko će biti jaki i koliko dugo će trajati to niko ne može unapred da vam kaže. Cilj je bio da dobijete uvid u ono što može da vam se desi, da razmislite, da pripremite strategiju šta ćete i kako ćete, da ne uđete potpuno nepripremljeni u sve ovo.

Ako su vas ovi problemi zaobišli, ako ih niste imali, odlično, znači da ste nešto sjajno uradili i da ste ih sprečili. Pišite kako ste to uspeli, možda ćete tako pomoći nekom ko se nalazi u sličnoj situaciji.

Pretplati se
Obavesti o
guest
2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Наташа
Наташа
3 godine pre

Кроз све ове проблеме сам пролазила на овај или онај начин. Био је ту бес, повређеност, озлојеђеност… Међутим, ни у једном моменту нисам лоше говорила о оцу свога детета. Али, ту се онда дешава она друга страна… Дете пита зашто, како више нису мама и тата заједно, зашто не живимо сви заједно, заштоо… То је, такође, веома непријатно, јер ако бивши супружник не даје никакво објашњење, онда се природно то очекује од вас… А ви, онда ОПЕТ, морате бити изнад ситуације.. Мислим да је период после развода веома изазован за особу која мора да остане све време ИЗНАД ситуације и, наравно, све због детета. Искрено, успела сам.. Некако.. Ипак, не стално, јер… Али, успела.. Било је ролеркостера, наравно, али ево дете, сем стално постојеће жеље да јој породица буде на окупу, нема никаквих последица. Ту смо обоје. Међутим, оно што је вечити проблем, не мени него највећем броју мајки које су старатељи, а чујем да је тако и са очевима, јесте управо та алиментација. И колико год да сте фини, коректни, не браните ништа, нити би ми пало на памет, алиментација изостаје… А онда схватим да би тако, вероватно, било и да смо остали у браку. Јер увек једна страна вуче више. Некако сам се помирила са тим.. Кад новац легне, просто се изненадим. Научила сам себе да новац не очекујем. Далеко од тога да сам одустала, подсећам га, зовем, али се не ослањам на то и не очекујем.. Иако живимо као подстанари, а он у породичној кући у коју сам и новац уложила… Да се разумемо, нисам ја глупа, јасно је мени да то неко може да помисли.. Једноставно више не желим да се трошим на то… Изгубила сам годину и по дана на нешто, што реално, не може да се промени.. А ако нешто не може да се промени.. Чувај снагу за ствари које могу… Ето то је моје виђење ситуације.. И увек помислим на оно, овај развод је могао да буде далеко гори.. Могао је да буде насилан, на пример.. То је оно што је застрашујуће..

Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

2
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x