Hijerarhija ideja – moćan način upravljanja komunikacijom i sobom

Hijerarhija ideja je jednostavno sredstvo koje vam omogućava da:

– unapredite komunikaciju sa drugima,

– smanjite stepen nerazumevanja,

– budete fleksibilni u vođenju razgovora i pregovora,

– se brže usaglasite sa sagovornikom,

– bolje motivišete i sagovornika i sebe,

– bolje postavite i realizujete ciljeve.

Hijerarhija ideja je  1. svesno menjanje nivoa apstrakcije na kome se vodi razgovor i 2. način grupisanja informacija u manje ili veće logičke celine. U NLP-u se sreće i termin komadanje, a u originalu na engleskom – chunking.

Šta ovo u stvari znači?

Postoje dve grupe ljudi:

– prvi su skloni da razmišljaju u velikim slikama, da imaju velike ideje, velike snove, kod njih je sve uopšteno, apstraktno, njih detalji i pojedinosti guše, ometaju ih, oni vas ne razumeju ako im izložite mnogo detalja

– drugi su usmereni na detalje, na konkretno, na pojedinosti, moraju da se upoznaju sa svim sitnicama i pojedinostima da bi stvorili sliku o nečemu. Ako im ne date detalje, oni ne mogu da se orijentišu, kao da im izmiče tlo pod nogama, oni se gube.

Ako želite da dobro komunicirate i sa jednima i sa drugima, treba da im se prilagodite. Prvo treba da prepoznate čemu je vaš sagovornik sklon – opštoj slici ili detaljima, a zatim da razgovor povedete u pravcu koji mu odgovara da bi vas bolje razumeo. Treba da odmerite tačnu količinu informacija koju on može da primi – da li je to apstraktna i uopštena informacija ili detaljna. Ako mu date pravu meru informacija, sagovornik će vas razumeti, usaglašenost će biti bolja, a samim tim i komunikacija uspešnija.

Važno

Treba imati u vidu da je slaganje uvek veće na višim, apstraktnijim nivoima. Svi želimo da budemo srećni, uspešni, zdravi… Kada pređemo na nivo konkretnog, dolazi do neslaganja. Biti srećan ne znači isto za sve, biti uspešan je relativno, biti zdrav nije isto ako ste zdravi i ako niste.

Kada sa nekim razgovarate i pregovarate, pođite uvek sa viših nivoa, da se bar na početku usaglasite, a zatim polako spuštajte se ka detaljima. Kada dođe do nesporazuma, opet se vratite na gore, na apstraktnije nivoe, a zatim ponovo spuštajte.

Hijererhija ideja je upravo to, svesno kretanje po kontinuumu od apstraktnog ka konkretnom i obrnuto. Možete se kretati u tri pravca.

Na gore

To je kretanje ka višim, apstraktnijim nivoima. U vis se penjemo postavljanjem sledećih pitanja: „Šta želite time da postignete?, Zašto vam je to važno?, Sa kojom svrhom to radite?, Čega je ovo primer?, Šta vama ovo znači?, Šta vam donosi ostvarenje ovog cilja?“

Na dole

To je kretanje ka nižim nivoima apstrakcije, ka konkretnom, to je raščlanjavanje. Pitanja kojima se spuštamo ka detaljima su: „Kako?, Kada?, Gde?, Ko?, Sa čim?, Šta specifično?, Kako tačno?, Šta su primeri ovoga o čemu pričamo?“

U stranu

Ovo je poređenje sa terminima i događajima koji se nalaze na istom nivou apstrakcije. Koristimo ga kada treba da uočimo različite mogućnosti koje su na istom hijerarhijskom nivou. Često je potrebno da prvo odemo jedan korak na gore, ka apstraktnom, pa da se spustimo korak dole, ka konkretnom, kako bismo našli primere kao što je početni pojam. Pitanja kojima pronalazimo nove mogućnosti su: „To je isto kao…?, Podseća me na…?, Ekvivalentno je sa…?“

Primeri

1. Vaše dete želi psa, a vi ste neodlučni. Kako da razrešite nedoumicu? Možda ovako: početni pojam je PAS. Idemo na gore: Zašto vam je važno da vaše dete ima psa? Sa kojom svrhom nabavljate psa? Vaše dete će biti zadovoljno, vi ćete biti zadovoljni, Vaše dete će ga voleti, a i vas će „više“ voleti jer ste mu ispunili želju, svi ćete biti srećni…

Ali, da sada idemo malo na dole. Da vidimo šta je sve kuci potrebno i šta sve treba da imate u vidu pre nego što se odlučite. Da li hoćete kucu sa pedigreom ili iz azila? Koju rasu hoćete? Da li će kuca biti velika ili mala rastom? Koliki imate stan? Imate li dvorište? Ko će kucu da hrani? Ko će kucu da šeta bar dva puta dnevno svakog dana? Ko će kucu redovno da češlja? Ko će kucu da kupa? Ko će kucu da dresira? Ko će kucu da vodi kod veterinara? Koliko košta kuca mesečno? Ovde može doći do nesporazuma između vas i deteta.

Možda shvatite da je kuca previše zahtevna za vas, a i dalje želite da vaše dete ima ljubimca? Šta da radite. Hajde, vratite se malo gore na ovoj lestvici. Zašto nabavljate ljubimca? Zbog zadovoljstva? Da li neka druga životinja može da zadovolji ovu potrebu za zadovoljstvom? Koje još životinje ljudi gaje kao ljubimce? Možda maca, možda ptičica, možda ribice, možda kornjača? Za svaku od ovih životinja se sada spuštajte ka konkretnom, ka detaljima, dok ne nađete onu koja vam odgovara.

2. Kada imate cilj koji je veliki i ne znate kako da ga ostvarite krećite se na dole, raščlanite ga na detalje i onda realizujte deo po deo. „I putovanje od 1000 milja počinje prvim korakom“ kaže izreka.

3. Ako ste tokom rada na cilju izgubili motivaciju, podsetite se zašto vam je to važno, zašto ste uopšte i počeli to da radite – idite na gore ka višim nivoima. Motivacija će se vratiti, a da biste je održali s vremena na vreme se podsetite zašto vam je to važno, zašto to radite, koja je svrha toga.

I…

Ovladavanje hijerarhijom ideja vam omogućava da poboljšate svoju komunikaciju sa sagovornicima, da boje postavite i uspešnije realizujete svoje ciljeve, da u razgovorima i pregovorima nastupite sigurno i kompetentno. Omogućava nam da u svojim glavama postavimo stvari na pravo mesto, da im odredimo pravu vrednost i značaj.

Sada znate kako, pa izvolite, bacite se na posao. Krećite se gore, dole, u stranu… Ako ništa drugo, vežbajte vežbe radi, nikada ne znate kada će vam zatrebati. I pišite kako vam ide.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x