U koži ljubomornog deteta

 

Zamislite da ste centar sveta u svojoj porodici, susedstvu, vrtiću, školi, među vršnjacima. Sve se vrti oko vas,svi vam ugađaju, maze vas, ispunjavaju vam želje. Vaš život je kao san. A onda se odjednom probudite i više niste centar sveta i ne vrti se sve oko vas.

Situacije koje izazivaju ljubomoru

Morate da budete tihi jer neka beba spava baš onda kada se vama peva.

Mama ne može da se igra sa vama jer mora da nahrani neko čudno malo dete koje samo spava, plače i jede.

Vaspitačica više ne mazi samo vas, već i ono novo dete koje je od pre dva dana u vašoj grupi.

Najbolji drug ne može da dođe kod vas iako je svakog četvrtka popodne dolazio, jer sada ide u posetu onom novom dečaku koji ima bolju igricu.

Baka i deka su podelili čokoladu vama i mlađoj sestri, nisu vama dali celu.

Najbolja drugarica je na odmoru otišla po užinu sa novom učenicom, a ne sa vama, čak se napravila da vas ne čuje kada ste je pozvali.

Trudili ste se, danima ste učili, preslišavali se, a onda ste zamuckivali kada vas je nastavnica prozvala, a onog Peru kome sve uvek ide od ruke opet je pohvalila.

Šta sve oseća ljubomorno dete?

I šta sada, posle svega ovoga što vam se dešavalo treba da osećate, da mislite, šta treba da uradite? Da budete srećni, zadovoljni, smireni, da se radujete tuđem uspehu? Bilo bi lepo kada biste to mogli, ali ne možete. Boli vas što je neko drugi bolji od vas, što ima ono što vi nemate ili vama, a to je najgore od svega, oduzima nešto što je do juče bilo samo vaše. Pritom, vi ste mali, dete ste i prilično ste bespomoćni.

Šta ćete uraditi? Jedino što možete da uradite – bićete ljubomorni. Bez obzira na to da li znate šta reč “ljubomora” znači ili ne, osećaćete isto, osećaćete da vam se svet ruši i da neko drugi otima od vas nešto vama mnogo, mnogo važno.

Kako se ponaša ljubomorno dete?

– Neko se povuče u sebe i postane tih, zatvoren i da u sebi pati.

– Neko se svađa, bije, ruši i lomi sve oko sebe.

– Neko je tužan i plače.

– Neko se prilepi uz mamu i tatu, ne dozvoljava im u kupatilo da odu bez njega.

– Neko stalno traži pomoć od roditelja i dosta toga što je pre sam radio sada ne ume, ne može, ne sme.

– Neko se okrene na drugu stranu i potraži neku drugu odraslu osobu baku, deku, tetku, učiteljicu, komšinicu koja će da ga voli najviše na svetu i da bude samo njegova.

– Neko se pretvara da se ništa ne dešava, samo će povremeno, tj. kad god mu se ukaže prilika da popreko pogleda, udari, saplete, uštipi ili kaže nešto ružno onom detetu koje mu sreću kvari.

Šta će da urade roditelji ljubomornog deteta?

Oni će da brinu, da se pitaju u čemu su pogrešili, zašto ste takvi, da vam objašnjavaju, da vas mole, da prete i kažnjavaju, da ignorišu vaše ponašanje… I što ste vi sve više ljubomorni oni preduzimaju sve jače i jače mere. Sve se više trude da vas promene, sve više i više negiraju vaš problem i ubeđuju vas da niste u pravu i da nemate razloga da se tako ponašate, a vi znate da ste u pravu i da imate sve moguće razloge na ovom svetu da se baš tako ponašate. I tako se nesporazum među vama sve više povećava i produbljuje.

Šta je važno da roditelji shvate?

Ni vi ni vaši roditelji često ne shvatate šta stoji iza ljubomore, šta je hrani i podstiče? To je strah. Strah, to užasno, moćno osećanje preplavi vas u sekundi i više ne možete staloženo da razmišljate. Strah da ćete izgubiti nešto vama mnogo, mnogo, mnogo važno. Strah da ćete izgubiti pažnju svojih roditelja, rođaka, drugova, učiteljice, vama važnih ljudi. Strah da će vas ostaviti i zanemariti jer se pojavio neko nov, neko bolji, zanimljiviji, važniji od vas. Strah da niste dovoljno dobri i da ćete zbog toga ostati sami, da ste višak, da ste im nepotrebni.

Kada odrasli shvate da iza vaše ljubomore stoji strah, moći će da vam pomognu da se rasplašite i da ponovo budete sigurni u sebe. Iako to razumeju, odrasli nemaju čarobni štapić i neće moći da sve vrate i da ponovo budete centar sveta, ali vam mogu pomoći da se smestite na ono mesto koje baš vama pripada. To će uraditi tako što će razgovarati sa vama, provoditi vreme sa vama, razumeti vas.To ne znači da će sve vaše postupke i greške da opravdaju. I vi sami znate da nema opravdanja za to što ste mlađem bratu stezali ruku dok nije pomodrela ili zato što ste slagali učiteljicu da vas je Maja vređala i pretila vam iako ste vi započeli svađu. Dobro znate da ste pogrešili i da treba da budete kažnjeni. A kada svoju kaznu, kakva god bila, “odslužite”, možete da okrenete novi list i počnete da stvarate neke nove bolje i kvalitetnije odnose sa drugima.

I…

Važno je da znate i to da vi niste jedini koji se ovako oseća. Niko nije imun na ljubomoru. Istina je da je ona kod neke dece i odraslih izraženija nego kod drugih, ali verovatno da nema čoveka koji bar jednom nije osetio, bar na sekundu bar jedno zrnce ljubomore. I znate,većina ljudi se izborila i savladala ljubomoru. Pobedili su je. Tako ćete je i vi pobediti.

Ko može da pomogne detetu da prevlada ljubomoru? Roditelj. Kako? Tako što će sagledati svet iz ugla deteta i naći rešenje koje je po dete najbolje. Možda zvuči da je teško ali, zaista, nije. Sve ovo naučićete na  onlaj-treningu „Dobar roditelj – roditelj koji razume svoje dete i sebe“. Informacije su na linku. Radujem vam se.

 

Foto: Unsplash

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x