Roditeljstvo u tri važne reči

 

Šta vam prvo padne na pamet kada čujete reč “roditeljstvo”? Ljubav. Požrtvovanost. Briga. Odgajanje. Vaspitanje. Sreća. Ispunjenost. Rast. Zaštita. Pomoć.

Svi ovi odgovori su tačni. Roditeljstvo jeste sve to, jeste ljubav, jeste požrtvovanost, jeste briga… Ali, roditeljstvo je i još nešto, i to nešto vrlo važno, a to nešto često zaboravimo iako je vrlo važno.

Tri vrlo važne osobenosti roditeljstva od kojih u ogromnoj meri zavisi koliko ćete biti dobar roditelj baš svom detetu su: mera, fleksibilnost i trajnost.

Mera

Mera je jedna od ključnih reči u roditeljstvu. Ona je u stvari i ključ kvalitetnog roditeljstva. Kvalitetno roditeljstvo podrazumeva da roditelj stalno vaga, procenjuje,odmerava u kolikoj meri nešto treba ili ne treba da uradi ili kaže.

Roditelj treba da zaštiti dete. Ali, koliko treba da ga zaštiti,od čega da ga zaštiti, koliko dugo i koliko jako će da ga štiti? Ako roditelj ne zaštiti svoje dete, onda nije dobar roditelj, ako roditelj previše zaštiti svoje dete, opet nije dobar roditelj. Gde je granica koja obeležava onu sigurnu zonu i koja kaže tada i tada, od toga i toga, na taj i taj način treba da štitite svoje dete? Nema je. Morate sami da je nađete. Jednom vašem detetu odgovara da granica bude ovde, drugom da bude onde. Na vama je da odmerite koliko čega i kada treba da pružite svom detetu.

Roditelj treba da neguje svoje dete. Tačno. Treba da ga neguje, ali u toj nezi ne treba da pretera, a ne sme da bude ni škrt, pa da zakine dete. Roditelj mora sam da nađe ovu meru.

Roditelj treba da vaspita svoje dete. Nevaspitano dete je takvo jer ga roditelj nije vaspitao, nije obavio svoj posao. Ali, da li vaspitano dete prepoznajemo po tome što je savršeno, uvek postupa kako treba, ne pravi greške ni ispade, ispunjava sva roditeljska očekivanja? Ne. Vaspitano dete nije robot, ono je živa duša koja mora i da pogreši i da prekrši pravila i da nekada bude nepromišljeno, ali sve sa merom.

Zamislite da ste kuvar. Mera bi bila kao so. Ako je ima premalo, ručak je bljutav, ako je previše, biće preslan, jedino ako odmerite pravu količinu, pravu meru, so će poboljšati ukus. Zato kada tražite meru, odmeravajte malo po malo, da ne preterate. Uvek možete da dodate još.

Fleksibilnost

Roditelj, da bi bio dobar roditelj, mora da bude fleksibilan, da bude spreman da se menja, da koristi različite postupke, da proba različite načine na koje može uticati na dete. Drugim rečima, roditelj mora biti spreman da do cilja, a cilj je biti dobar roditelj svom detetu, dođe različitim putevima i koristeći različita sredstva.

Promena, rast, razvoj su osobenosti koje su svojstvene roditeljstvu, srasle su za njega i ne mogu se od njega odvojiti. Dete raste, razvija se, menja se. I to je tako. Ako roditelj ne opazi promenu i ne prilagodi svoje postupke, neće moći da odgovori na detetove potrebe, a to znači da neće biti dobar roditelj. Nije bitno da li je roditelj tu promenu očekivao ili ne, da li mu se ona sviđa ili ne, da li je spreman za nju ili ne. To je potpuno nevažno. Dete se menja, a zajedno sa njim mora da se menja i roditelj kao ličnost, a i njihov međusobni odnos. Što pre to roditelj prihvati biće mu lakše a detetu će biti bolje.

Ako imate dvoje ili više dece, vaša fleksibilnost će još više dolaziti do izražaja. Moguće je da sve ono što je delovalo kod starijeg deteta, vaše reči, postupci, način na koji ste odgajali dete, kod mlađeg ne deluje. I šta ćete da radite? Da zažmurite i nastavite po starom? Možete to da uradite, ali pitanje je gde ćete stići i vi i dete. Možda je bolje da širom otvorite oči i nađete novi put, novu stazu koja će biti samo vaša i baš tog, vašeg mlađeg, deteta i kojom ćete samo vas dvoje putovati.

Znam da nije lako i da će biti grešaka, ali nema veze.Važno je da se trudite, da ispravljate greške, da svakog dana budete za mrvicu bolji i fleksibilniji nego juče. I to je već uspeh. Dan po dan, mrvica po mrvica, zamislite dokle ćete stići. Daleko, daleko baš do cilja.

Trajnost

Roditeljstvo je trajno.Ono nikada ne prestaje.Čak ni smrt ne menja činjenicu da je neko nečiji roditelj, a neko nečije dete. Veza između roditelja i deteta je trajna i nikada se ne prekida. I to je tako.

Roditeljstvo je posao koji nema radno vreme, nema vikende, praznike, godišnje odmore, bolovanja. Roditeljstvo traje non – stop, 24 sata dnevno, 365 dana godišnje. I to je tako .Zato kad naiđu teška vremena, kada vam se čini da vam ništa ne ide od ruke, razmislite da li vredi da se još malo potrudite, da još nešto pokušate, da ne odustanete.

I…

Bez obzira na to da li u kući imate novorođenče ili vaše odraslo dete živi na drugom kontinentu, vi ste njegov roditelj,volite ga, štitite ga,brinete o njemu. I to je potpuno u redu. Samo način na koji ćete to raditi treba da se menja, da se prilagođava uzrastu i sposobnostima deteta. Biti dobar roditelj često nije lako, ali ako se malo potrudite videćete da zaista nije nedostižno. Nađite meru, budite fleksibilni i igrajte igru na duge staze.

Ko od vas želi da sve ovo lakše i brže savlada dobrodošao je na onlajn-trening „Dobar roditelj – roditelj koji razume svoje dete i sebe“. Sve informacije su na linku. Radujem vam se.

 

Foto: Unsplash

Pretplati se
Obavesti o
guest
2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maja Jovanovic
Maja Jovanovic
3 godine pre

Kakav predivan tekst!

Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

2
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x