Činilac koji može da spreči ostvarenje vaših ciljeva – ekologija u NLP – u

Nekada vam se čini da neke ciljeve ostvarujete lako i brzo, mogućnosti se same pojavljuju, vrata pred vama se sama otvaraju.  Nekada vam se čini da je sve protiv vas, nešto vas sprečava, čim napravite jedan korak unapred nešto vas vrati dva koraka unazad. Zašto se to dešava? Jedan od važnih razloga koji može da vas uspori u ostvarenju ciljeva je ono što se u NLP-u naziva ekologija.

Šta je ekologija u NLP-u?

Ekologija podrazumeva svest i brigu o posledicama koje svaka promena nosi sa sobom. To je analiza posledica koje će nastupiti po završenoj promeni, postignutom cilju. Ove posledice obuhvataju i vas, ali i osobe u vašoj okolini.

Svi smo mi deo sistema – u porodici, na poslu, u susedstvu, među prijateljima. Svaki sistem podrazumeva da su njegovi delovi međusobno povezani i da utiču jedan na drugog. Ne možete vi da se menjate, a da ponašanje vašeg muža i dece ostane isto. Jednostavno ne može. Ne može samo vaš kolega da menja ponašanje, a vi i svi ostali da radite što i pre. Ne može.

Kakve posledice mogu da budu?

Svaka promena može da izazove: 

1. pozitivne posledice – ono što smo želeli, ono što nam ide u prilog, ono što nam koristi i 

2. negativne posledice – ostajemo bez nečega što volimo ili dobijamo nešto što ne volimo (možda ćemo imati više novca, ali ćemo imati manje slobodnog vremena). Negativne posledice nekada možemo da unapred predvidimo, a nekada ne.

Zašto je važno da promena bude ekološka?

Ako postoji strah da će se promena loše odraziti bilo na nas,bilo na nama važne ljude, do nje neće ni doći. Sabotiraćemo sami sebe, tapkati u mestu ili odustati. Neke promene imaju i pozitivne i negativne posledice. Potrebno je da osvestimo moguće negativne posledice i da smislimo kako ćemo ih prevladati, kako ćemo se izboriti sa njima, kako ćemo njihov uticaj svestina minimum.

Kako se proverava ekologija?

Postavite sebi sledeća četiri pitanja i detaljno odgovorite na svako od njih.

1. Koje pozitivne posledice ostvarenje mog cilja ima po mene?

2. Koje negativne posledice ostvarenje mog cilja ima po mene?

3. Koje pozitivne posledice ostvarenje mog cilja ima po ljude u mojoj okolini?

4. Koje negativne posledice ostvarenje mog cilja ima po ljude u mojoj okolini?

Primeri

1.Bili ste uzoran student, sve ispite ste redovno davali skoro do samog kraja fakulteta. A onda kada vam je preostao još samo jedan ispit i diplomski, sve je stalo i ne možete da mrdnete. O čemu se tu radi? Možda je taj ispit koji je preostao zaista mnogo težak? Možda ste se umorili? A možda vas je strah šta ćete dalje? Šta kada završite fakultet? Gde ćete se zaposliti? Gde ćete živeti? Možda taj željeni završetak fakulteta nosi sa sobom i neke neželjene posledice koje treba da istražite i da nađete način kako da ih savladate.

2. Razmišljate da se odselite u inostranstvo, raspitujete se, procenjujete, vagate… Nikako da počnete da prikupljate papire. Znate da će vam tamo biti teško posebno na početku, ali da će kasnije biti bolje, da je za vašu decu bolje da odete, ali nešto vam ne da. Šta vas koči? Kako bi se vaše preseljenje odrazilo na vama drage ljude, na vaše roditelje? Možda smatrate da bi se oni osećali ostavljeno, odbačeno, iznevereno? Možda mislite da treba da im vratite “dug” – oni su brinuli o vama kada ste bili mali, sada vi treba da brinete o njima?

3. Možda imate sjajne ideje za posao, trudite se, radite, zaradite, ali novac vam nekako isklizne iz ruku, nikako da vam pretekne, da preostane. Možda ne umete da raspolažete novcem? Možda vam treba stručni savet knjigovođe? Možda se plašite šta bi vam veliki novac doneo? Možda bi vam napravio velike probleme, možda bi vas neko opljačkao, možda biste ga izgubili, ostali bez ičega? Možda pretpostavljate da bi se članovi vaše porodice osećali neuspešno i nesposobno jer ste vi zaradili brdo novca, a oni se i dalje guše u dugovima?

I…

Dok detaljno ne analizirate posledice do kojih ostvarenje vašeg cilja i promena koju želite da ostvarite može da dovede, nećete moći da idete dalje. Ako je cena previsoka, ako nesvesno osećamo da će nam promena doneti više štete nego koristi, od nje neće biti ništa.

Zato papir i olovku u ruke, odgovarajte sebi na pitanja. Proverite koliko je to što želite da postignete dobro za vas i za vama važne ljude. A zatim, pišite šta ste sve otkrili.

Pretplati se
Obavesti o
guest
2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Senija Toskić
Senija Toskić
3 godine pre

Tačno! Uhvatimo sebe da nešto želimo,pri tom neki delovi ,,ispunjene ,, želje nas plaše u bilo kom smislu…Da!Želimo to …Ne ostvaruje se…I opet ,prodje misao,,bilo bi divno ali ako ,pa ,i drugi bi to prihvatili ljudski,onako kako zamišljamo…Eto,prisutno,,AKO,,! A pitamo se što se ne ispunjava…

Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

2
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x