Sekundarna dobit – korist koju imate od bolesti ili problema

Ma kako zvučalo čudno, grubo ili provokativno, istina je da od sopstvene bolesti, simptoma ili problema imamo i korist. I to je za nas veoma važna korist koje ne možemo da se odreknemo. Upravo tako, korist koju imamo od sopstvenog problema ili bolesti je često ono što nas sprečava da ga se oslobodimo, da ga razrešimo, da ozdravimo.

Šta je sekundarna dobit?

Sekundarna dobit je pojam kojim se u psihologiji opisuje korist koju osoba ima od svoje bolesti, od simptoma koji ispoljava. Ova dobit se pre svega odnosi na izvesne privilegije koje osoba ostvaruje u svojoj društvenoj sredini. Bolest omogućava osobi da kontroliše ljude u svojoj blizini, da upravlja njima i da za sebe ostvari neke važne ciljeve. Često je osoba nesvesna ove dobiti i jedan od prvih koraka u ozdravljenju je upravo osvešćivanje sekundarne dobiti.

Šta sve omogućava sekundarna dobit?

Sekundarna dobit nam omogućava ili da dobijemo nešto što želimo ili da izbegnemo nešto što ne volimo. Upravo zbog toga što nam omogućava neke za nas veoma važne stvari mi nismo spremni da se oslobodimo bolesti ili problema. Zato je neophodno da dobro razjasnimo sebi:

1. šta nam sve omogućava uporno trajanje simptoma ili problema,

2. koje naše veoma važne potrebe na taj način zadovoljavamo,

3. na koje sve druge načine možemo da zadovoljimo svoje potrebe, šta sve drugo možemo da uradimo pa da tu potrebu zadovoljimo, a da se simptom ili problem ne pojave.

Prepoznavanje sekundarne dobiti

Posmatrajte ljude u svojoj okolini i pokušajte da prepoznate sekundarnu dobit koju oni ostvaruju svojim simptomima.

Starija osoba živi sama, ima odraslu decu koja žive odvojeno sa svojim porodicama. Ali kada joj nije dobro, deca odmah dođu, budu sa njom, paze je, ugađaju joj. Zdravlje joj se popravi i deca odu svojim putem. Ubrzo simptomi se vraćaju, a sa njima se vraćaju i deca.

Imate li nekog kolegu kome uvek skoči pritisak kad se situacija na poslu zakomplikuje, kada se iznenada poveća obim posla, kada se desi nešto nepredviđeno. On bi zaista voleo da bude na poslu, da pomogne, da uradi svoj deo posla, ali ne može, skočio mu pritisak.

Dete se u školi često bije sa drugovima, učiteljica zove roditelje, grde ga, kažnjavaju, on obećava da će se popraviti i ništa. Zašto? Zato što čim se on pobije, mama i tata se manje svađaju međusobno ili provode više vremena sa njim. Nema veze što ga kažnjavaju, važno je da su mama i tata zajedno i da se ne svađaju. Nema veze što ga grde jer dok ga grde, oni samo na njega obraćaju pažnju.

Kako da proverite da li od svog problema imate sekundarnu dobit i koju?

1. Razmislite o sebi, koji problem vas muči, šta vas tišti, boli? Kako se taj vaš problem ispoljava?

2. Šta radite kada se problem javi, kako se tada ponašate, kako se ponašaju osobe u vašoj okolini, šta je tada drugačije u odnosu na uobičajeno stanje?

3. Šta bi mogla da bude sekundarna dobit od tog vašeg problema? Pišite odgovore, pišite sve što vam padne na pamet. Pročitajte šta ste zapisali i odaberite ono što mislite da je vaša najveća sekundarna dobit.

4. Koje vaše potrebe zadovoljava pojava problema?

5. Kako možete da zadovoljite ove potrebe, a da se problem više ne javi ili da se bar ređe javlja? Šta sve treba da radite, napravite spisak.

6. Vežbajte, testirajte sve što ste stavili na papir i vidite šta najbolje deluje.

I…

Kada osvestite sekundarnu dobit koju imate od svog problema, simptoma i nađete načine kako da je zamenite ponašanjima koja su po vas korisnija, čestitajte sebi. Uradili ste ogroman posao i zaista treba da budete ponosni na sebe.

I pišite, šta ste sve postigli, do kakvih ste uvida došli.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x