Zrelost za polazak u školu

Svake godine u proleće, pred ispitivanje dece za polazak u školu, u žargonu “testiranje” roditelji budućih prvaka brinu. Pitaju se šta će to tamo u školi psiholozi i pedagozi da rade njihovom detetu, šta će da ga pitaju, šta od njega očekuju. Pitaju se da li je njihovo dete zrelo za polazak u školu.

U ovom i narednom tekstu objasniću šta je zrelost za polazak u školu i kako možete da pomognete detetu da se bolje pripremi za 1. septembar.

Šta je zrelost za polazak u školu?

Zrelost za polazak u školu podrazumeva određeni nivo razvijenosti različitih fizičkih i psihičkih funkcije deteta. Zrelost za polazak u školu podrazumeva fizičku, intelektualnu, emocionalnu i socijalnu zrelost.

1.Fizička zrelost

Fizička zrelost se odnosi na dostizanje određenog stupnja u fizičkom razvoju organizma deteta koji mu omogućava da izdrži sve obaveze koje škola donosi. Fizička zrelost je neophodna jer škola pred dete postavlja i fizičke napore – sedenje u školskoj klupi u trajanju od nekoliko časova tokom dana, nošenje školske torbe, pešačenje do škole i iz škole…

Dete treba da:

– ima preporučenu visinu (oko 120 cm za dečake i oko 117 cm za devojčice) i težinu (oko 20 kg),

– da je u toku zamena mlečnih zuba trajnim zubima,

– da čulni organi, a pre svega vid i sluh, dobro funkcionišu…

Nije neophodno da dete bude atleta, Olimpijski šampion, niti da se aktivno bavi sportom da bi bilo fizički zrelo za polazak u školu, ali je neophodno da njegov organizam bude u stanju da bez iscrpljivanja ispuni zahteve koje škola postavlja.

Da biste podstakli fizički razvoj deteta radite sledeće:

– neka dete što više vremena boravi napolju u igri sa drugom decom,

– neka se igra igara sa loptom,

– vozi bicikl,

– pravilno se hrani,

– dovoljno spava.

Funkcionisanje vida i sluha je veoma važno jer se u školi gradivo deci prenosi putem ova dva čula – slušaju učiteljicu šta govori, gledaju šta piše na tabli i u udžbenicima. Ako sumnjate da vaše dete ne vidi ili ne čuje dobro, odmah proverite i neka što pre počne sa korišćenjem naočara ili slušnog aparata. Oštećenja vida i sluha neće uticati na upis deteta u školu, ali korišćenje pomagala (naočara, slušnog aparata) će detetu znatno olakšati praćenje nastave i usvajanje gradiva.

2. Emocionalna zrelost

Emocionalna zrelost obuhvata emocionalnu stabilnost deteta, samokontrolu, toleranciju na frustracije, prihvatanje uspeha i neuspeha, sposobnost deteta da se nosi sa sopstvenim osećanjima, sposobnost deteta da bude duže vreme odvojeno od roditelja.

Dete treba da:

– bude samo sa psihologom/pedagogom u prostoriji tokom testiranja,

– bude u stanju da provede vreme u školi bez prisustva roditelja,

– mirno (bez plača, histerije, ljutnje) prihvati boravak u školi,

– kontroliše svoja osećanja (bez besa, fizičke i verbalne agresivnosti),

– bude u stanju da podnese i pohvalu i kritiku od strane učiteljice,

– prihvati da ne može da bude sve po njegovom,

– prihvata i poštuje pravila,

– prihvata odgovornost za svoje postupke u skladu sa uzrastom. 

Ako dete nije emocionalno zrelo, teško će se nositi sa zahtevima koje škola podrazumeva. U školi dete mora da radi ono što se od njega očekuje. Nekada će tačno rešiti zadatke, a nekada će zadaci biti netačni. Sve vreme će biti okruženo drugom decom koja imaju različite želje i neće dozvoliti da uvek bude po njegovom. Na sve što se dogodi tokom boravka u školi dete treba da reaguje na za okolinu prihvatljiv način, a mama i tata nisu u blizini.

Da biste podstakli emocionalno sazrevanje deteta radite sledeće:

– uspostavite pravila i insistirajte da ih dete poštuje,

– postavite granice,

– ne ispunjavajte detetu svaku želju,

– naučite dete da nekada mora i da popusti,

– pohvalite dete kada zasluži,

– pohvalite dete za trud, rad, zalaganje ne za rezultat koji je postiglo,

– kritikujte dete kada zasluži i dajte mu predlog za poboljšanje.

3. Socijalna zrelost

Socijalna zrelost se odnosi na sposobnost deteta da se prilagodi na društvene obaveze, da usvoji moralne norme i sistem vrednosti i ponašanja u svojoj sredini, da uspešno komunicira i sarađuje sa vršnjacima, da prihvati autoritet.

Dete treba da:

– sa vršnjacima uspostavi i održi dobre odnose,

– poštuje pravila vršnjačke grupe,

– poštuje autoritet učiteljice, posebno onda kada mu ne odgovara ono što je učiteljica zahtevala,

– ponaša se na socijalno prihvatljiv način.

Povezana je sa emocionalnom zrelošću. Polaskom u školu dete postaje deo grupe kojoj treba da se prilagodi. Izlazi iz sredine u kojoj je bilo zaštićeno i povlašćeno i postaje jedno od 25 do 30 učenika svog odeljenja. Među vršnjacima mora samo da se izbori za svoj položaj, oni procenjuju njegove postupke i zauzimaju određeni stav prema detetu. Mora da prihvati činjenicu da se svet ne vrti oko njega i da je jedno od mnogih. Treba da nauči da se raduje i uspehu drugih, a ne samo svom, da uteši druga ako je tužan i da mu pomogne.

Da biste podstakli socijalnu zrelost deteta podstičite dete da:

– bude samostalno,

– brine o sebi i svojim stvarima koliko god može,

– samo obavlja onaj deo svojih obaveza za koje je sposobno,

– poštuje vaspitačicu (učiteljicu u školi),

– nauči da popusti ponekad drugovima…

Ovo su veoma važne lekcije koje mogu mnogo da mu olakšaju polazak u školu.

I…

Sigurno ste veći deo posla već obavili ali uvek se može još nešto uraditi. U sledećem tekstu bavićemo se intelektualnom zrelošću dece, a do tada pišite šta vam je u ovom tekstu bilo korisno.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x