Tri uloge koje roditelj ne treba da igra

 

Roditeljstvo je najlepša, ali i najsloženija uloga koju osoba može da obavlja. Mogo vam je važna, jako želite da je uspešno odigrate, a jasnog, preciznog i univerzalnog recepta kako da to uradite, nema. Sada ćemo da govorimo o tri uloge koje roditelj ne treba da igra zarad dobrobiti svog deteta.

Roditelj nije superheroj

Iako vas vaše dete, posebno dok je još malo, negde do polaska u školu, doživljava kao svemoguću i savršenu osobu vi dobro znate da to niste. Vi niste superheroj, već osoba od krvi i mesa sa svim svojim vrlinama i manama. Vi ne treba da uklanjate sve prepreke na detetovom putu, ne treba da rešavate sve njegove problem, ne treba da mu ispunjavate sve želje.

Dva su osnovna razloga zbog kojih ne treba da glumite superheroja.

1. Dok je dete malo ovu ulogu ćete moći prilično uspešno da obavljate, ali šta će biti kada dete poraste? Kako dete bude raslo, vaše super moći će da se smanjuju i negde u pubertetu će potpuno da nestanu. Šta sad? Od divljenja i beskrajnog poverenja koje je dete imalo u vas nije ostalo ništa. Sigurna sam da ne želite to da osetite.

2. Dok vi koristite svoje supermoći i rešavate detetove probleme, ispunjavate mu sve želje, dete gubi priliku da raste, da se razvija, da se osamostaljuje. Pritom, vaše dete će se loše osećati, neće znati šta će sa sobom. Njegovi zahtevi i očekivanja će biti sve veći i veći, a dete će duboko u sebi osećati prazninu i neshvaćenost. Nesvesno ga lišavate niza mogućnosti da se oseća uspešno, da ono samo nešto postigne, da ono nešto uradi. Ako pri tom pogreši, nema veze, nešto će iz greške naučiti, steći će iskustvo. Sigurna sam da ne želite da se vaše dete loše oseća.

Roditelj nije žrtva

Roditeljstvo traži da sebe ponekad stavite u drugi plan, a da dete ima prioritet. Da odustanete od mirnog sna tokom noći, od letovanja jer je dete dobilo varičele, od gledanja serije jer je zaboravilo da napiše domaći, od kupovine novih cipela za vas jer je njegova rekreativna skupa… Dete traži odricanje, ali odricanje sa merom. Nijedno dete nije od svog roditelja tražilo da se odrekne svega, sebe, svog kvalitetnog života. Pošto ste vi odrasla osoba, vaš zadatak je da tu meru nađete. Ona će biti promenljiva. Zavisno od uzrasta deteta zavisiće čega, kada i koliko treba da se odreknete.

Važno je da imate uvek na umu sledeće – iako se nečega odričete, sa druge strane mnogo i dobijate. Dobijete ljubav svog deteta, dobijate osećaj ponosa, ispunjenosti kada vidite kako vaše dete izrasta u dobru, samostalnu i sposobnu osobu. Da vas još podsetim – vi ste izabrali da imate dete, dete nije izabralo vas. Vi imate odgovornost prema detetu. Ako ta odgovornost podrazumeva da se nečega i odreknete, vaša obaveza je da to uradite.

Dva su osnovna razloga zbog koga ne treba da igrate ulogu žrtve:

1. Vi to niste. Svesno ste doneli odluku da imate dete. Ako pre te odluke niste dovoljno dobro razmislili, odvagali prednosti i nedostatke, niste izabrali dobar trenutak, dobrog partnera tj. drugog roditelja svom detetu – to je bio vaš propust. Dete za to ne snosi nikakvu odgovornost.

2. Igrajući ulogu žrtve, detetu stvarate osećanje krivice. Oseća se krivo što vi koji ste njemu beskrajno važni nešto gubite, trpite, odričete se nečega zbog njega. Dete koje raste sa osećanjem krivice na plećima, ne može da bude zadovoljno sobom, ne može da bude srećno, ne može da uživa u svom životu. Sigurna sam da to ne želite svom detetu.

Roditelj nije drug

Vi treba da provodite vreme sa svojim detetom, da pričate sa njim, treba da se igrate sa njim, pevate, plešete, skačete, pravite kuće, oblačite lutke, pravite pozorišne predstave… Dete će sa vama podeliti neke svoje tajne. Savetovaćete ga, pomagati mu da prebrodi neke teške trenutke, svađu sa drugovima, odbacivanja, razočaranja… I pored svega ovoga, neophodno je zarad dobrobiti vašeg deteta da mu ne budete drug, već roditelj.

Uloga roditelja je složenija od uloga druga. To je uloga koju samo vi možete i samo vi treba da obavite i niko više. Zato budite ono što jeste – svom detetu budite roditelj, a ne drug.

O ovoj temi detaljno sam pisala ovde.

I…

Ovo su tri osnovne uloge koje vi kao roditelj ne treba da igrate. One uloge koje treba da igrate su uloge zaštitnika, negovatelja i vaspitača.

Izbor je na vama. Kako vi odaberete, tako će biti i vama i vašem detetu. Važno je da pri odabiru uloga koje ćete igrati, to radite svesno, odgovorno, sa spremnošću da prihvatite posledice koje vaš izbor donosi.

Kako da ne igrate ove uloge i da vas zbog toga ne grize savest naučićete na onlajn-treningu „Dobar roditelj – roditelj koji razume svoje dete i sebe“. Sve informacije vas čekaju na linku. Radujem vam se.

 

Foto: Unsplash

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x