Kako da razvijate iskrenost prema sebi u 5 koraka

Biti iskren prema sebi znači biti u kontaktu sa sobom, sa svojim osećanjima, potrebama, ponašanjem, uverenjima, vrednostima. U stanju smo da ih imenujemo, jasno izrazimo i prihvatimo.

O tome šta je iskrenost prema sebi detaljno sam pisala ovde.

Iskrenost prema sebi nije nešto što imamo ili nemamo, nešto sa čim smo se rodili, čime smo obdareni ili nismo. Ne. Ona se razvija, traži stalni rad. Sada ćemo videti kako možete da postanete iskreniji prema sebi, kako da je razvijate i podstičete.

1. Upoznajte sebe

Upoznavanje sebe je onaj prvi, početni korak.Treba da sebi odgovorimo na pitanja:

“Ko sam ja?”

“Šta želim?”

“Šta volim, a šta ne volim?”

“Šta mi je važno?”

“U šta verujem?”

“Šta osećam u toj situaciji?”

“Zašto sam u toj situaciji baš tako postupila?”

Mnogo je pitanja na koja treba sebi da odgovorimo.

Upoznavanje sebe je trajan posao, on se nikada ne završava. Kako vreme prolazi, mi se menjamo. Različita iskustva, i dobra i loša, utiču na nas. Naše sposobnosti (fizičke, intelektualne, socijalne, emocionalne) se menjaju. Nekim novim veštinama ovladavamo, a neke stare zanemarimo i zaboravimo. Naša uverenja se menjaju. Ono što nam je važno i što nam nije važno se menja. Način na koji doživljavamo sebe i svet oko sebe se menja.To je očekivano i normalno. Nije dobro da sa 20, 40 i 60 godina imamo potpuno iste vrednosti, uverenja, stavove… Nepromenljivost bi mogla da bude pokazatelj da se naš razvoj usporio, da je zastao.

Promene kroz koje prolazimo nekada su poželjne, pozitivne, vode nas ka spokoju, smirenosti, sigurnosti, samopouzdanju, energičnosti, preduzimljivosti… Nekada ih opažamo i kao negativne, neželjene. Tada dovodi do razdražljivosti, uznemirenosti, pojačane osetljivosti, netolerantnosti, smanjene efikasnosti… I to je uredu. Ako smo iskreni prema sebi, priznaćemo to sebi i tražiti rešenje.

Nije dobro da negiramo, potiskujemo problem, tražimo izgovore, svaljujemo odgovornost na druge. Osoba koja je iskrena prema sebi, uhvatiće se u koštac sa problemom i rešavati ga. A da biste to mogli da uradite treba da dobro upoznate sebe i da stalno, kako vreme prolazi, iznova i iznova upoznajete sebe.

2. Prepoznajte svoja osećanja, misli, motive, potrebe…

Veoma je važno da tačno prepoznate šta osećate u određenoj situaciji. Da li su to prijatna osećanja kao sreća, ponos, samopouzdanje ili su to neprijatna osećanja kao tuga, strah, ljutnja, ljubomora, krivica… Posebno je važno da tačno prepoznate ova neprijatna osećanja. Ako ih negirate i potiskujete, ne možete naći način da ih prevladate.

Šta ste u toj određenoj situaciji pomislili? Šta vam je prvo palo na pamet? Šta sada mislite o tome? Da li vas vaše misli koče u prevladavanju te konkretne situacije? Dok ne osvestite, priznate i prihvatite šta tačno mislite, ne možete da tražite bolje rešenje.

Šta vas je motivisalo da baš tako postupite? Koja vaša potreba je bila ugrožena? Ako ne znate tačno i precizno šta vam je potrebno, ne možete to sebi ni da obezbedite.

Šta vam je u toj situaciji bilo važno? Šta vam je bilo važnije? Šta je bilo najvažnije? Koje vaše vrednosti su tada bile ugrožene ili zadovoljene? Samo ako nam je to što želimo mnogo važno naći ćemo u sebi snagu, volju, znanje, sposobnosti da to ostvarimo. Priznajte sebi da li vam je to što želite zaista važno.

3. Analizirajte svoje ponašanje

Posmatrajte postupak po postupak, kao kada otvarate babuške i otvarate jednu po jednu dok ne dođete do one najmanje. Izdelite tu situaciju na najmanje deliće i razmislite o svakom svom postupku. Šta ga je izazvalo? Šta ste tačno uradili? Zašto ste baš to uradili? Šta biste sve mogli sledeći put da uradite? Šta mislite kako bi se situacija odvijala kada biste postupili na te druge načine?

Možda ćete otkriti da ste pogrešili, ispali naivni, bili izmanipulisani, slabi, uplašeni…Nema veze, to je sve ljudski. Tek kada to osvestite i priznate sebi možete ga promeniti.

Nije loše pogrešiti, loše je ne priznati sebi grešku. Ako lažemo sebe i ne priznajemo sebi da grešimo, velika je verovatnoća da ćemo grešku ponoviti. Da ne biste ponavljali greške, analizirajte svoje ponašanje. Uočite i ono dobro i ono loše, a zatim napravite plan kako ćete ono što je po vas loše pretvoriti u dobro.

4. Zapišite svoja zapažanja

Kada ste dobro razmislili o sebi, svojim osećanjima, mislima, vrednostima, ponašanju, zapišite sve uvide do kojih ste došli. Nije dobro da se oslanjate na pamćenje, ono je vrlo nepouzdano. Odvojite još malo vremena, uložite još malo energije i zapišite sve što ste saznali o sebi.

Kako možete zapisivati:

– kao sastav;

– napravite tabelu koja će sadržati osnovne stavke: opis situacije, moje misli, moja osećanja, moj postupak, šta mi je u toj situaciji važno, šta drugo mogu da uradim… ili već kako vi mislite da treba;

– napravite neki drugi vid zabeleški kako god vam odgovara, važno je da vama bude jasno šta je to zapisano.

Kad sve ovo zapišete, moći ćete da idete dalje, da istražujete i tražite za vas najbolje rešenje.

5. Napravite plan

Zapišite šta, kada i kako ćete da promenite.Šta vam je sve potrebno za promenu? Šta od potrebnih sredstava imate,a šta nemate? Koje su vam sve mogućnosti na raspolaganju u toj konkretnoj situaciji? Koja mogućnost je za vas najbolja? Koja mogućnost vam je najprihvatljivija i iz kog razloga? Koju mogućnost ćete odabrati?

Radite, eksperimentišite, menjajte se i beležite rezultate. Moći ćete tačno da vidite šta daje veći, a šta manji efekat. Nagradite sebe kada budete uspešni. Kad budete neuspešni nemojte kažnjavati sebe, ali priznajte sebi grešku analizirajte zašto je do nje došlo. Napravite novi plan i radite.

I…

U početku će biti najteže i najviše će boleti. Kasnije će biti lakše. Iskrenost prema sebi donosi nam ogromnu dobit. Put do te dobiti često nije lak i nije kratak, ali vredi. Iskrenost prema sebi je kao onaj gorak lek koji moramo da popijemo da bi nam bilo bolje. Koliko ste puta do sada popili taj gorak lek? Popićete i ovaj i sigurna sam da će vam biti bolje, mnogo bolje.

Šta će tačno biti bolje, šta sve možete dobiti kada ste iskreni prema sebi čitajte u narednom tekstu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x