Najčešće brige roditelja budućih đaka prvaka kada je u pitanju odnos sa vršnjacima

Šta sve brine roditelje budućih prvaka? Mnogo toga. Pitanja koja sebi najčešće roditelji postavljaju mogu se razvrstati u tri grupe:

1. odnos deteta sa vršnjacima

2. odnos deteta i vas, roditelja, sa učiteljicom

3. usvajanje gradiva, učenje, ocene.

U ovom i naredna dva teksta odgovoriću na ova pitanja i tako, nadam se, i vama i vašem detetu olakšati prve školske dane.

Odnos sa vršnjacima

Vršnjaci imaju nezamenljivu ulogu u životu deteta. Školu često pamtimo po druženju, a ne po učenju.

Pitanja koja vas muče vezano za odnos vašeg deteta sa vršnjacima u školi su najčešće sledeća:

Da li će ga drugovi prihvatiti?

Najverovatnije da. Ogromna većina dece se lako uklopi u vršnjački kolektiv. Deca ovog uzrasta vole da se druže sa dobrom i lepo vaspitanom decom. Tako da, ako je vaše dete, a najverovatnije jeste, dobro i lepo vaspitano, drugovi će ga prihvatiti i boravak u školi će mu biti prijatan.

Teškoće imaju deca koja vole da:

– uvek bude po njihovom,

– budu glavna,

– komanduju ostalima,

– primenjuju silu da bi ostvarila šta žele,

– ometaju nastavu,

– psuju,

– provociraju,

– vređaju,

– udaraju,

– nepristojna su.

Ako neko dete i pored opomena, saveta i nekoliko „drugih“ šansi da se promeni, i dalje uporno radi ono što ostaloj deci smeta, verovatno da će vremenom biti odbačeno.

Da li će u odeljenju biti dece koju već poznaje?

Najverovatnije da. Poznanstvo od ranije sa decom iz odeljenja olakšava sam početak 1. razreda. Poznanstvo iz vrtića je dobro ako su se deca lepo slagala. Ako su odnosi bili konfliktni onda će se to najverovatnije nastaviti i u školi i to može ometati adaptaciju.

Obavezno recite učiteljici ako je u odeljenju dete sa kojim je vaše dete imalo loš odnos.

Sa kim će se družiti?

Na početku prvog razreda većina dece se druži sa drugovima koje poznaje od ranije ili sa decom vaših poznanika. Ubrzo će početi da upoznaju i ostalu decu iz odeljenja i možda će hteti da se više druže sa nekom vama nepoznatom decom.

Neki roditelji ne dozvoljavaju druženje van škole sa decom čije roditelje ne poznaju. Odluka je na vama ali treba da budete svesni posledica. Ako vaše dete ne kontaktira sa ostalom decom van škole, a ostala deca iz odeljenja to rade, deca će početi da se udaljavaju od njega. To ne znači da oni ne vole vaše dete i da ne žele da se druže sa njim, već da nemaju priliku za to i da distanca među njima raste.

Vi kao roditelji ste obavezni da pratite sa kim se vaše dete druži i da ako primetite da neki drug loše utiče na vaše dete, prekinete druženje. Ali, imajte u vidu da za nekoliko godina više nećete moći da birate drugove svom detetu, već će to ono samo raditi.

Da li će biti samo?

Neka deca se nađu u potpuno nepoznatoj sredini i ne poznaju nikoga od novih drugova. Ako je to slučaj sa vašim detetom, recite to obavezno učiteljici kako bi podstakla drugu decu da ga prihvate. Deca su u ovom periodu zaista vrlo druželjubiva i spremna da prihvate nove drugove, tako da će najverovatnije vrlo brzo prihvatiti i vaše dete. U narednim danima razgovarajte sa detetom, pratite ga i po potrebi kontaktirajte sa učiteljicom.

Imajte na umu da to što vaše dete na početku 1. razreda ne poznaje nikoga od školskih drugova nema nikakve veze sa njegovim budućim statusom u odeljenju. Možda će već u 2. ili 3. razredu ono biti omiljeno i odeljenjska „zvezda“.

Kako će se slagati sa ostalom decom u odeljenju?

To u najvećoj meri zavisi od ponašanja vašeg deteta. Dete koje se pristojno ponaša slaže se lepo sa ostalom decom. Dete koje tera po svom najčešće ostane samo.

Vaše dete će se najverovatnije sa većinom dece dobro slagati, sa malim brojem dece će imati baš bliske odnose, a sa još manjim brojem dece skoro i da neće imati kontakta. Sa najboljim drugovima odnos će biti dobar i blizak, ali očekujte da povremeno dođe i do nesporazuma, svađa, pa čak i nekih težih reči. Ovi nesporazumi su vrlo korisni jer govore deci šta u svom ponašanju treba da menjaju kako bi se bolje slagala sa ostalima.

Deca su spremna da oproste drugovima i da im daju drugu šansu, tako da nema potrebe da paničite zbog svake sitnice. Vaše je da pratite kako se dete slaže sa drugovima i da intervenišete (preko učiteljice) ako se desi nešto značajno. One uobičajene, sitne probleme ostavite detetu da samo reši, sada je vreme kada uči kako se to radi. Ako pri tom pogreši, neće se desiti ništa strašno, iz grešaka se nekada može naučiti mnogi više nego iz uspeha.

Da li će biti dece sa kojima se neće slagati?

Verovatno. Najčešće to znači da sa tom decom neće ni imati nekog naročitog kontakta, pa neće biti ni problema.

Može se desiti da neko stalno začikava vaše dete – uzima mu olovke i gumice, pretura po pernici, povuče za kosu, kaže mu da su mu sandale ružne, neće da mu šutne loptu kad igraju fudbal, vuče ga za ranac kada se vraćaju kući. Zašto se to dešava? Neki od razloga mogu biti:

– to dete želi da se druži sa vašim detetom, ali ne ume da mu priđe

– to dete voli da pravi „zvrčke“

– vaše dete nije naviklo na takav odnos, pa i ove događaje shvata previše ozbiljno.

Najbolje je da se obratite učiteljici, da je o tome obavestite ako već nije obaveštena ili da čujete i drugu stranu priče. Ono što nikako ne smete da radite je da raspravljate sa drugom decom. To je najstrože zabranjeno i uvek se loše završi po roditelja. Šta god da su druga deca uradila vašem detetu, ne raspravljajte o tome sa decom već sa odraslima – učiteljicom i roditeljima tog drugog deteta. Ovo ne pišem da bih vas uplašila već da vas upozorim.

I…

Ako vaše dete ide u školu zadovoljno i zadovoljno se vraća iz škole, ako sa radošću priča o drugovima iz odeljenja, nemate razloga za brigu.

U sledećem tekstu bavićemo se odnosom sa učiteljicom.

Ako imate još nekih pitanja na koja nisam odgovorila – pitajte.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x