Anoreksija – kako da je prepoznate i šta da uradite

Ponosni ste na svoju ćerku. Ona je lepo vaspitana, poslušna, poštuje i starije i vršnjake, odličan je đak, ambiciozna, sve što radi radi najbolje što ume, ima široka interesovanja, razumna je, pametna… Ona može da osvoji svet.

Ali ako je vaša ćerka baš ovakva i ulazi u pubertet, budite oprezni jer jedan skriveni napadač je možda vreba. Ovaj napadač je vrlo opasan, radi na duge staze, prikriven je i dok ga primetite vrag je već odneo šalu. Taj skriveni napadač koji najčešće napada dobre devojčice, dečake znatno manje mada ni oni nisu potpuno imuni na njega, je anoreksija.

Šta je anoreksija?

Anoreksija (anorexia nervosa) je bolest. Nije razvojna faza, nije dečiji hir, nije moda – to je bolest. Vrlo podmukla i opasna bolest.

Ispoljava se kao poremećaj u ishrani pri čemu osoba ne unosi onu količinu hrane koja je organizmu neophodna za normalno funkcionisanje. Drugačije rečeno uzima manje ili mnogo manje hrane nego što joj je potrebno, nekada tek toliko da preživi, ili čak manje i od toga.

Ako pitate obolelu devojku zašto ne jede više, reći će vam:

– da nema apetit,

– da joj se hrana gadi,

– da je debela i želi da oslabi.

Stvarni uzroci anoreksije su dosta složeni i dete ih često nije ni sasvim svesno. Devojke nemaju nameru da ugroze sebe i sopstveni život, niti da vas roditelje povrede. Žele da budu bolje, a ne znaju kako to da ostvare. I one same mogu biti zatečene, zapanjene rezultatima. Bez stručne pomoći one nemaju nikakvu kontrolu nad svojom bolešću. Ne radi se o tome da one ne žele da više jedu, da vam teraju inat, da se ugledaju na manekenke i devojke iz medija. Ne. Problemi su dublji i složeniji i do pravog uzroka zbog koga je baš vaša ćerka obolela, doći ćete uz pomoć psihijatra.

Objašnjavanje, ubeđivanje i vaši najdobronamerniji saveti, ne pomažu. Očekivanja da će se dete urazumiti i početi da jede, takođe ne pomažu. Obećanja deteta da će se promeniti i pokušaj da više jede i dobije na težini – ne pomažu. Jedino što pomaže je odlazak kod lekara.

Pristup anoreksiji je timski, u lečenje je uključeno više lekara različitih specijalnosti. Jedino vam lekari posle obavljenog dijagnostičkog postupka mogu reći da li vaša ćerka ima anoreksiju ili ne, niko drugi. Jedino vam oni mogu pomoći da se vaša ćerka izleči, niko drugi. Jedino njihove savete slušajte, ničije druge.

Kako da prepoznate anoreksiju na samom početku?

1. Obratite pažnju na ishranu svog deteta. Šta jede? Koju vrstu i količinu namirnica jede? Njen organizam sada brzo raste i potrebna mu je veća količina hrane nego pre. Ne može ceo dan da se pregura na jednoj jabuci ili jednoj kifli. Istina je da se do jabuke i kifle ne dolazi odmah. Možda će prvo da izbaci slatkiše i grickalice, pa večeru, pa da smanji količinu hrane koju pojede za ručak jer pola tanjira je dovoljno, pa joj onda ni ručak nije potreban, uzeće samo salatu, pa salatu bez ulja, pa… I dok se osvestite, problem je daleko otišao.

2. Kakav je odnos vaše ćerke prema hrani? Koliko hrana ima važno mesto u njenom životu? Koliko joj vremena posvećuje? Da li je „opsednuta“ izračunavanje unetih i potrošenih kalorija i zdravom hranom? Da li priprema sebi zdrave obroke, koristi isključivo niskokalorične namirnice? Može da izgleda paradoksalno, ali hrana je centar sveta obolelih od anoreksije. Iako je se gade, ne vole je, odbacuju je, hrana upravlja njima. One najveći deo dana provode razmišljajući, pričajući i pripremajući sebi hranu. One hranu ne mogu da izbace iz glave. Njihov život i život njihove porodice polako počinje da se vrti oko hrane.

3. Kakav je odnos vaše i ćerke prema fizičkom vežbanju? Bavljenje fizičkim aktivnostima je veoma poželjno i preporučljivo za ljude svih uzrasta. Svi znamo koliko fizička aktivnost pozitivno doprinosi opštem zdravstvenom stanju. Ali to se odnosi na umerenu fizičku aktivnost. Obratite pažnju da li je vaše dete pojačalo intenzitet ili učestalost svojih treninga. Da li devojčica koja se ranije nije bavila sportom sada trenira pet puta nedeljno? Da li računa koliko je kalorija sagorela na treningu? Da li se trudi da uvek vežba više i bolje?

4. Koliko često vaša ćerka meri svoju težinu? Da li u sobi ima vagu i koristi je skoro svakodnevno? Da li zna svoju težinu u gramima?

Šta se dešava kasnije?

U jednom trenutku primetićete da je vaša ćerka oslabila, da je mršava. Možda će se prikrivati, nositi dukserice dugih rukava i dugačke pantalone i po vrućini, da se ne bi videle ruke i noge koje su poput štapića. Pritom će vam objašnjavati da nosi takvu odeću da bi prikrila svoju debljinu. Što je dete mršavije, problem je dalje otišao. Devojčica koja je šesti razred i prosečne je visine za svoj uzrast ne sme da ima 27 kg.

Veliki signal za uzbunu je izostanak, a zatim i prestanak menstruacije. Nije prisutan kod svake obolele devojke, ali se često javlja. Dužina trajanja bolesti i i ovde igra bitnu ulogu. Usled izgladnelosti i iscrpljenosti organizma žlezde sa unutrašnjim lučenjem menjaju svoj rad i menstruacija izostaje.

Desiće se da vaša ćerka više nema energije kao nekada, pokreti su joj spori, sporije razmišlja. Mogu se javiti teškoće u učenju – ne može da zapamti lekciju onako brzo i dobro kao nekada, ne stigne da do kraja uradi test jer sporo piše, ne može da se seti tačnog odgovora. Ipak problemi sa učenjem su vam sada najmanja briga jer vi u stvari bijete bitku za njen život.

Preporuke

1. Ovaj tekst ne treba da vas uplaši i istraumira. Samo želim da one roditelje koji već nešto sumnjaju, predosećaju, imaju neki loš osećaj u stomaku, da ih trgnem, da ih protresem, navedem da još jednom razmisle i urade ono što je najbolje za dete. Mnogo je bolje da odete kod lekara i da vam on saopšti da vaša ćerka nema anoreksiju nego da čekate, odlažete, sami se borite, a da bolest napreduje.

2. Anoreksija se može izlečiti ako reagujete, tražite pomoć na vreme i to tamo gde treba i ako ste uporni. Što pre započnete lečenje, rezultati će biti bolji. Ne računajte na jedan do dva odlaska kod lekara. Lečenje vrlo često traje godinama i često svi članovi porodice treba da budu uključeni. Dete ne može samo da reši ovaj problem.

Veoma je važno da znate da anoreksija, ako je zapuštena ili nepravilno tretirana, može da dovede i do smrtnog ishoda. Nije prijatno, ali budite uvek svesni toga kada se zapitate šta će okolina reći, zašto vi i vaše dete da idete kod psihijatra, što se ovo baš vama dešava, kada pomislite da vas niko ne shvata, da lečenje ne deluje… Kad god posustanete i bude vam svega preko glave, setite se da se ovde radi o životu vašeg deteta.

3. Budite spremni na to da lečenje neće biti prijatno. Ne postoji čarobna pilula. Možda će vaša ćerka morati da bude na bolničkom lečenju nedeljama ili mesecima. Možda će joj davati infuziju, hraniti hranom koju ne želi, koja nije po njenom ukusu. Dobijanje u težini će meriti u gramima. Ako po izlasku iz bolnice do naredne kontrole ne dobije na težini već izgubi 100g, verovatno će morati opet da bude hospitalizovana. Verovatno ćete morati da preispitate svoje stavove o deci, roditeljstvu, životu, sebi, uspehu… Dosta toga u svom ponašanju i organizaciji svakodnevnog života ćete menjati.  

Iako ste imali najbolju nameru, iako ste radili najbolje što ste mogli, do problema je došlo. Koje mogućnosti imate na raspolaganju – da okrenete glavu od njega i ne vidite ga, da se nervirate, da se zavaravate, da tražite rešenje tamo gde ga nema, da čekate da prođe ili da stisnete zube i rešavate ga deo po deo. Razmislite koje posledice svaka od ovih opcija ima po vas, a koje po vaše dete i odlučite. Znam da možete da donesete najbolju odluku.

I…

Šta da vam kažem na kraju? Svi mislimo da se loše stvari dešavaju nekom drugom. Do kada? Dok nas ne lupe po glavi. Tada je bitno da budemo iskreni prema sebi, priznamo problem i tražimo pomoć. Nadam se da većina vas neće nikada morati da traži pomoć zbog anoreksije svog deteta, ali ako ovaj tekst dopre do samo jednog roditelja čije je dete bolesno, već sam mnogo postigla.

Ako ste imali iskustva sa anoreksijom, podelite ih, nekome mogu pomoći.

Ako vam je kao roditelju potrebna podrška, prilika da otkrijete svoju snagu, da bolje razumete sebe i svoje dete, online trening „Dobar roditelj – roditelj koji razume svoje dete i sebe“ može vam biti od koristi. Na ovom treningu se ne bavimo pitanjima vezanim za anoreksiju, već istražujete sebe, svoje potencijale, svoje jake strane i još više ih pojačavate, upoznajete i svoje slabosti i nalazite načine da ih prevladate. Ako smatrate da je ovaj trening za vas, kliknite na link i informišite se.  Radujem vam se.

Foto: Pexels

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x