Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017

Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da kaže ili uradi da biste bili sigurni u njegovu/njenu ljubav? 

Ako posmatramo stvar sa druge strane, pitanje je “Kako će neko znati da ga vi volite?” Po čemu ćete to prepoznati? Šta tačno vi treba da kažete ili uradite da bi ta osoba znala da ga/nju volite? 

Ozbiljno vas pitam. Nemojte da odgovorite: “Pa to se zna. Oseti se. Svako zna kako da prepozna ljubav.” Ne. To nisu ozbiljni odgovori. To nije dovoljno. 

Setite se samo koliko je nesporazuma, sukoba, pa i raskida veza nastalo zbog toga što je jedna strana smatrala da nije dovoljno voljena ili da nije na pravi način voljena. Mislila je da je ljubav nestala, a nije, to nije bilo tačno. Ljubav je bila tu samo je ona nije prepoznala. Nije dobro razumela i tumačila postupke druge strane. Količina ljubavi (ako bi to mogao da se izmeri) je bila nepromenjena ali osoba to nije poznavala jer je način ispoljavanja ljubavi bio njoj stran. Nije bio izrečena na njenom, već na nekom drugom jeziku. 

Da. Ljubav ima svoje jezike. Da bismo mogli da prepoznamo da nam neko izražava ljubav treba da poznajemo njegov/njen jezik. I u obrnutom smeru važi isto. Da bi druga strana bila sigurna da je volite treba da razume vaš jezik ljubavi, jezik kojim vi izražavate ljubav. 

Upravo o ovoj važnoj temi, tj. o jezicima kojima izražavamo ljubav govori knjiga “Pet jezika ljubavi” autora Gerija D. Čepmena. Postoje različite vrste ljubavi, a ova knjiga se pre svega odnosi na partnersku ljubav. Koncept o jezicima ljubavi u drugim odnosima autor razrađuje u drugim knjigama. Ali da se vratimo na temu ove knjige. 

Prvo na šta autor skreće pažnju je da treba da razlikujemo pojmove ljubavi i zaljubljenosti. Zaljubljenost, leptirići u stomaku, podrhtavanje kolena i slično dođe i prođe. Nekad preraste u ljubav, a nekad. Da bi zaljubljenost prerasla u ljubav dobro je da znate ovih pet jezika jer ćete je tako lakše prepoznati. Evo o kojim jezicima se govori:

1. Reči afirmacije – komplimenti, reči zahvalnosti (odlično izgledaš, ponosan/a sam na tebe, sa tobom mi je uvek lepo, sa tobom se osećam sigurno/zadovoljno/srećno…). Važno je kako koristimo ove reči – ne kao zahteve već kao želje.

2. Kvalitetno vreme provedeno sa partnerom – pod kvalitetnim vremenom se podrazumeva vreme tokom koga partneru posvećujete potpunu pažnju. to nije vreme kada ste jedno pored drugog, a svako gleda u svoj telefon ili TV, čita, radi nešto za sebe. Kvalitetno veme provedeno sa partnerom može biti odlazak na vikend ili ručak, pričanje šta se danas desilo na poslu, kuvanje ručka, ribolov, odlazak na koncert… Važno je da je pažnja usmerene na tu drugu osobu. Nije bitna sam aktivnost već pažnja koji usmeravate na drugu osobu. Aktivnosti je u stvari sredstvo za postizanje zajedništva. Aktivnost vas vodi do razgovora kojim želite da shvatite misli, osećanja  i želje te osobe. Važno je da jedno od vas želi to da radi, da je onaj drugi spreman da to uradi i da obooje znaju zašto to rade – da druženjem jedno drugom izraze ljubav. 

3. Primanje poklona – poklon je simbol ljubavi. Cena poklona nije bitna. Poklon znači da je neko razmišljao o vama i za vas izabrao baš to i to. Poklon se može kupiti, naći, napraviti. Jedan od najlepših poklone je prisutnost, biti prisutan onda kada ste partneru potrebni.

4. Usluge ljubavi – obavljanje poslova koje druga strana od vas oćekuje (kuvanje, raspremanje, odlazak u apoteku po lek, sređivanje dvorišta, šetanje psa…). Ovaj jezik ljubavi zahteva razmišljanje, planiranje, vreme, napor i snagu

5. Fizički dodir – ovo je snažan izraz ljubavi, dodirivanje, držanje za ruku, poljupci, zagrljaj, raznovrsni oblici seksualne ljubavi. Za ljude koji govore ovim jezikom dodirnuti njihovo telo znači dodirnuti njih kao osobe u celini (i telo i dušu), povlačiti se od njihovog tela znači emocionalno se udaljavati od njih.

Ako na osnovu samo opisa ovih jezika ljubavi koji je dat u knjizi ne budete mogli da odredite svoj i partnerov jezik, naći ćete i test koji će vam u tome pomoći.

“Ljubav je nešto što radite zbog nekoga, a ne nešto što radite zbog sebe” kaže se u ovoj knjizi. I zaista je tako. Zato je i učenje ovih pet jezika samo po sebi izraz ljubavi. Samo je važno da vaš partner razume, da oseti, da zna da mu određenim rečima ili postupcima vi u stvari izjavljuje ljubav. Važno je da razumete i svoj jezik, i jezik druge strane.

Sada se vratite na početak teksta i odgovorite na pitanja iz prva dva pasusa. Koji je vaš jezik ljubavi? Koji je jezik ljubavi vašeg partnera/ke? Znam da vam je ranije, dok niste ovo znali, sve izgledalo drugačije. Sada kada znate, šta biste mogli da promenite pa da vaš partnerski odnos bude bolji, da budete zadovoljniji, da se osećate voljenije. 

 

Foto: Unsplash

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x