Dobro mi došli

Ja sam Katarina Pavićević. Celog svog života bavim se ljudima, onim što se nalazi u njihovim glavama, mislima, duši. Ne onim što je spolja i što svi mogu da vide, već onim unutra što je skriveno i čega nekada ni sami nisu svesni.

I kada sam bila mala uvek me interesovalo šta je unutra. U svemu što me okruživalo zanimalo me je šta je unutra, kako se to baš tu našlo i zašto je baš to tu, a ne nešto drugo. Šta se nalazi u mojim lutkama? Kako se orasi i suvo grožđe onako lepo rasporede u komsibrotu koji je pravila moja baka? A tek klikeri! Kako su ona lepa šarena pera dospela u tu prozračnu staklenu kuglicu – to mi nikada nije bilo jasno.

O meni

Moja potraga za onim što je unutra, u meni, u drugim ljudima, odvela me na studije psihologije. Došla sam po odgovore, a pored odgovora dobila još više pitanja. Na studijama sam naučila mnogo toga korisnog, važnog i zanimljivog. Zatim je došlo vreme da naučeno i primenim i to radim već više od dvadeset godina.

Izabrala sam da moje prvo radno mesto bude u centru za socijalni rad. Tu zaista možete da upoznate ljude, tu možete da sretnete ljude koje inače nikada ne biste sreli. Čini mi se da za jednu godinu tu možete da doživite i naučite više o ljudima, nego što prosečna osoba doživi i nauči za ceo život. A ja sam tu radila osam godina.

Zatim sam prešla u jednu osnovnu školu. Škola je lepa i zdrava sredina. Ima problema, ali su rešivi. Pomažem deci i roditeljima da nauče da otkrivaju šta se nalazi unutra, u njima, kako da budu bolji, kako da budu zadovoljniji sobom.

NLP

Moj veliki pomoćnik na ovom putu je NLP (neurolingvističko programiranje). On mi daje sjajne alate za upoznavanje i sebe i drugih, pomaže da sebi objasnim sebe i da stvari u svojoj glavi stavim na pravo mesto. Na NLP sam došla slučajno, samo malo da bacim pogled, pa da idem dalje, a ostala sam do kraja i postala NLP trener.

To mi je bila jedna od najboljih odluka u životu. Kada zaista živite NLP, shvatite koliko mogućnosti imate, koliko toga ranije za vas nezamislivog možete i koliko snage imate u sebi. Uz NLP je došao i koučing i tako je jedna celina zaokružena.

NLP Katarina Pavićević

Lutke

I šta sam ja to do sada otkrila, šta se nalazi unutra u ljudima i stvarima oko mene? Koliko god se trudila, klikeri su mi i dalje misterija, nemam pojma šta je unutra i kako se tu našlo. Komisbrot volim i da jedem i da pripremam i sada i ja lepo rasporedim orahe i suvo grožđe, kao moja baka nekada. A lutke?

Lutkama sam čupala ruke i noge, pa ih posle sastavljala, a neke sam morala i da operišem da bih videla šta je unutra. I razočaranje, osim jedne krpane lutke koja je bila ispunjena kuglicama stiropora u ostalim nije bilo ništa. Baš ništa. Tako liče na ljude, a tako su prazne.

Ljudi nisu prazni.

U svakome od nas ima mnogo toga. Mnogo toga različitog – lepog i ružnog, pameti i gluposti, iskrenosti i zavaravanja, radosti i tuge, poštenja i nepoštenja, jasnog i prikrivenog, najrazličitijih želja i nadanja, pravih poteza i grešaka, ispunjenih i neispunjenih očekivanja, održanih i neodržanih obećanja, topline i hladnoće, ljubavi i mržnje, strahova, slabosti, ali i snage.

U svakome od vas ima i bar jedno malo zrno, jedna trunčica snage. One snage koja vam je potrebna i koja može da naraste i omogući vam ispunjen i srećan život. U stvari, ako znate gde da tražite i odete dovoljno duboko naći ćete u sebi mnogo više snage nego što možete i da zamislite. Samo je potrebno da vas nešto podstakne, da vas navede da aktivirate svoju snagu, da sebi priznate da vi to možete.

žena u cveću

I tako, dok sam se bavila time šta je unutra, u meni, otkrila sam da ja u stvari želim da vas podstaknem da u sebi otkrijete svoju snagu, svoju moć. Odmah ću vam reći da ova snaga nije nikakva super moć, nije čarobni napitak, niti čarobna reč koja će vam omogućiti da sve probleme oduvate sa svog puta, da budete nepobedivi i svemoćni. Ne.

Ova snaga je vaša vera da u kakvoj god situaciji da se nađete postoji nešto što možete da uradite da bi vam bilo bolje, da postoji nešto na šta možete da utičete i da na to i utičete. Ova snaga znači da ćete se boriti za ono što je vama važno, da ćete istrajati, da ćete i lutati, ali na kraju ćete stići do cilja.

Neko je oduvek svestan svoje snage i koristi je, neko je imao nekada ranije, pa je vremenom izgubio, a neko ceo život provodi u uverenju da je bespomoćan. Ako ste svoju snagu izgubili ili smatrate da je nikada niste ni imali, na pravom ste mestu. Krenite na putovanje upoznavanja sebe i otkrivanja svoje snage.

Na ovom putovanju ja vas podržavam, verujem u vas i onda kada vi posumnjate u sebe i beskrajno se radujem svakom vašem uspehu.

Dobro mi došli!

Odrasla deca emocionalno nezrelih roditelja

  Odrasla deca emocionalno nezrelih roditelja,  Lindzi Gibson, Finesa, Beograd, 2022  “Naviknuti smo da mislimo kako su odrasli zreliji od svoje dece, ali šta ako

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,