Neravnopravnost roditelja i dece – hijerarhija u roditeljstvu

Ko je ko u roditeljstvu? Ko je roditelja, a ko je dete? „Glupa pitanja“, reći će neki, „zna se ko je ko, roditelj je odrasli, onaj ko je rodio dete“. Nekada se zna, a nekada se i ne zna. Nekada se pobrkaju lončići, pa dete igra ulogu roditelja, a roditelj se ponaša kao dete.

A zašto do toga dolazi, zašto roditelji i deca pomešaju uloge? Do toga dolazi zato što roditelji zaborave ili ne žele da prihvate jednu od osnovnih karakteristika odnosa roditelj-dete, a to je hijerarhijska priroda ovog odnosa.

Hijerarhija u roditeljstvu

Odnos deteta i roditelja je hijerarhijski organizovan. Preciznije, odnos roditelja i deteta treba da bude hijerarhijski organizovan da bi roditelj mogao dobro da obavi svoj posao i odgaji zdravo, sposobno, samopouzdano i vaspitano dete.

Hijerarhija podrazumeva da među osobama koje su uključene u određeni odnos postoji nesrazmera u moći, znanju, sposobnostima… Jedna strana je nadređena, na višem stupnju u toj hijerarhiji, ima veću moć i odlučuje, donosi pravila, utiče na onu drugu stranu, raspolaže nagradama i kaznama, ona ima veću slobodu, ali i odgovornost. Ona druga strana je podređena, na nižoj je stepenici u tom odnosu i treba da prihvati pravila, zahteve i odluke one prve nadređene strane.

Nekima će ovo da zvuči grubo, odbijaće ih, možda i naljutiti. Kakvu god reakciju ove reči da izazovu kod vas, budite sigurni da su rečene iz najbolje namere, najbolje i po vas i po vaše dete. Niko ne može da voli vaše dete više od vas, niko ne može da mu učini više dobra od vas, ali, na žalost, niko ne može ni da mu nanese više štete i bola od vas. Ovo i pišem da biste izbegli ovo poslednje, da bih one, kojima je to potrebno, trgla, protresla, osvestila.

Roditelji i deca nisu ravnopravni i ne treba to ni da budu. Čak i kada deca odrastu ovaj hijerarhijski odnos i dalje opstaje, a dok su deca mala, on je apsolutno neophodan. Vi kao odrasli imate neuporedivo više znanja, iskustva, sposobnosti nego deca. Iz tog razloga roditelj treba da donese pravila, da odredi granice, da odluči kada je to potrebno. Ako to ne uradite, vi svom detetu niste dali slobodu (kao što neki roditelji smatraju), nego ste na njegova mala pleća navalili ogroman teret kome ono nije doraslo. Teret treba da nosite vi, a njemu da dajete malo po malo, mrvicu po mrvicu, samo onoliko koliko može da ponese.

A šta kada nema hijerarhije?

Ne želim vam da to iskusite. Zaista ne želim. Profesionalno se često srećem sa takvim situacijama u kojima se dete od 7 godina ponaša kao „glava porodice“ i odlučuje o svemu, a roditelji drhte pred njegovim zahtevima i trude se da ih što pre ispune. Kada im skrenete pažnju na to, tvrde da kod kuće nemaju problema sa detetom, dobro je i poslušno, samo u školi pravi probleme. I ne vide da to nije tako. Onda to dete poraste, pa i problemi u kući postanu vidljiviji, a oni van kuće mogu da eskaliraju do zaista nesagledivih razmera. I tada se roditelji zapitaju o čemu se radi i kako su tu dospeli. Tu su dospeli iz jednog jedinog razloga – nisu dobro obavili svoj roditeljski posao, nije se znalo ko je ko, ko je roditelj, a ko dete. 

I…

Roditeljstvo je posao u kome nekada nema popravke, jednostavno zato što vreme prođe, dete poraste i stvari više ne mogu da se promene. Zato sada, dok imate vremena, uradite sve što treba. Nekada će vam to biti lako, nekada ne. Kada bude teško, pomislite da je to neki gorki lek od koga će vam biti bolje. Imajte uvek na umu zašto to radite – zbog dobrobiti svog deteta. Ipak je bolje da propatite vi, a ne dete. I bolje je da to bude sada, a ne kasnije, što je kasnije to je teže.

Sigurna sam da ste na svom roditeljskom putu dosta toga dobro uradili, sigurna sam da imate snage da nastavite tako i dalje, sigurna sam i da ćete prepreke na koje naiđete uspešno savladati. Ukratko, sigurna sam da ćete najbolje što možete zaštititi svoje dete i da ćete biti najbolji roditelj svom detetu.

Ko želi da lakše i brže postavi i sebe i dete na pravo mesto dobrodošao je na onlajn-trening „Dobar roditelj – roditelj koji razume svoje dete i sebe“. Informacije o trenigu su na linku. Radujem vam se.

 

Foto: Unsplash

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x